ENTREVISTA
Política04/09/2017

Adolfo Pérez Esquivel : “Les lleis que són injustes han de ser resistides”

Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau (1980) i activista pels drets dels pobles, defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya

N.o.
i N.o.

BarcelonaAdolfo Pérez Esquivel és premi Nobel de la pau (1980) i dona suport al referèndum. Activista argentí pels drets dels pobles, defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què dona suport a l’1-O?

Cargando
No hay anuncios

Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació, a la sobirania i a la independència. Està previst per les Nacions Unides.

¿Però el dret a l’autodeterminació creu que és aplicable a Catalunya?

Cargando
No hay anuncios

Sí, però és important obrir el pas al diàleg, saber com trobar camins que no portin a la violència ni als enfrontaments. El dret ha de ser negociat i conversat entre les parts. Catalunya no és l’únic cas [a Espanya]: també hi ha els bascos i els gallecs.

De moment, però, el govern espanyol diu que no permetrà l’1-O.

Cargando
No hay anuncios

Això depèn de la força de la decisió que tingui el poble català. S’ha de saber escoltar-lo, saber quina és la seva història i veure el camí que escull. El govern espanyol ha de respectar això, perquè si no és autoritarisme i imposició per la força, no pel dret.

Però la Moncloa diu que és il·legal fer el referèndum. ¿És legítim tirar endavant l’1-O encara que estigui prohibit?

Cargando
No hay anuncios

Moltes vegades les lleis no són justes i les lleis injustes han de ser resistides. S’ha de veure també com s’arriba a acords amb l’estat espanyol on es tingui en compte el dret a l’autodeterminació.

¿Com pot interpretar la comunitat internacional que el govern espanyol retiri les urnes l’1-O?

Cargando
No hay anuncios

Es veurà com una imposició per la força. I per la força es poden dominar els pobles però no sotmetre’ls. Ara bé, tot dependrà de les aliances internacionals del poble català. S’ha de veure què hi diu la Unió Europea. La situació no pot portar a la violència ni a la confrontació. El cas català s’ha de resoldre com ho fan els pobles civilitzats, a través del diàleg i l’estat de dret.

¿Creu que es pot aplicar el resultat del referèndum sigui quin sigui el nivell de participació?

Cargando
No hay anuncios

La clau és la participació de la gent. Si no n’hi ha, la cosa no caminarà. Ha de ser una qüestió majoritària.

Treballa en el cas de Santiago Maldonado, desaparegut forçosament fa un mes en una protesta del poble maputxe. Quina és la situació?

Cargando
No hay anuncios

És gravíssima. Fa un mes que el govern [argentí] eludeix les seves responsabilitats i diu que el poble maputxe és violent. Ara hi ha 32 persones detingudes. El govern està violant l’estat de dret. Esperem la resposta que fins ara no ha donat, ha de retre compte d’on és Maldonado. A hores d’ara encara rebutja que sigui una desaparició forçosa, un crim contra la humanitat.