Política13/09/2017

Ada Colau, sobre si votarà l'1-O: "La meva predisposició és a fer-ho"

El Govern pressiona l’alcaldessa perquè cedeixi els locals però garanteix que hi haurà urnes arreu

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaEn les dues setmanes que queden per al referèndum de l’1-O s’aniran dissipant moltes incògnites que encara planen sobre l’organització de la votació. Una de les que genera més interès és la implicació de Barcelona en el referèndum i, en concret, de l’alcaldessa, Ada Colau, que també és líder de l’espai dels comuns. Fins ara, Colau ha dit que vol facilitar la votació però sense posar en risc els funcionaris, en un missatge calculat pels equilibris dins del seu partit. Sense definir-se del tot, ahir Colau va assegurar que ara per ara està disposada a votar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Encara que no m’agradi aquest referèndum perquè no interpel·la la majoria, la meva predisposició és anar a votar”, va dir, alertant que fins a l’1-O “encara poden passar moltes coses”. Segons l’alcaldessa, l’1 d’octubre “s’apropa més a una mobilització que a un referèndum” i ho va argumentar afirmant que “només interpel·la els independentistes”.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista al programa de ràdio online Carne cruda, que s’emet a través d’ Eldiario.es, Colau va reiterar que “farà tot el possible” per deixar votar, preservant “els drets i llibertats dels ciutadans” però també “la seguretat de la institució”. Per això l’Ajuntament està en converses amb la Generalitat amb l’objectiu d’estudiar totes les vies per facilitar la participació de la gent. Una fórmula podria ser que a Barcelona els locals de votació siguin de la Generalitat, com passarà a Granollers i Terrassa.

De fet, així ho va confirmar el portaveu del Govern, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior al consell executiu. “Barcelona votarà perquè serem allà on no vulgui ser l’Ajuntament”, va deixar clar Turull. A la capital, el 70% dels locals de votació són de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, el Govern pressiona perquè l’Ajuntament s’impliqui del tot. “Demanem a aquells que exigeixen garanties que posin la part que els toca”, va dir ahir el portaveu del Govern, Jordi Turull, perquè hi haurà més garanties “si es faciliten els locals i deixen que sigui on sempre es vota”, va argumentar. La voluntat del Govern és que Barcelona cedeixi els locals per facilitar l’operatiu de votació, però a Palau també són conscients que la implicació del consistori suposaria un gest importantíssim a nivell polític.

Mentre l’acord entre les dues institucions no arriba, alguns ajuntaments que han signat el decret de suport a l’1-O i han anunciat que cediran locals han rebut ja la notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la delegació del govern espanyol advertint-los que no poden col·laborar en el referèndum previst per a l’1-O. Alguns, com el d’Argentona (CUP) o el de l’Ametlla de Mar (ERC), han deixat clar que no acataran les decisions del Tribunal Constitucional (TC) d’una manera molt gràfica: passant la notificació judicial per la trituradora de documents.

Cargando
No hay anuncios

Turull: “El 99% hi col·laboraran”

De fet, la immensa majoria dels ajuntaments -ja en són més de 600- ja han comunicat que donaran suport al Govern i obriran els locals. Turull va dir que “el 99%” s’implicaran en el referèndum o bé han demanat més temps per buscar alternatives. En alguns municipis, però, la decisió ha tensat tant la corda que ha dinamitat pactes de govern. És el cas de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, on el PDECat ha trencat l’acord amb el PSC, que ostenta l’alcaldia i que s’havia negat a cedir locals. A Barberà, ERC també ha amenaçat de dinamitar l’acord que té amb la Plataforma Ciutadana per Barberà.