Política13/01/2016

Actriu, filòloga, periodista... i primera dama d’origen romanès

Un festival de teatre internacional va unir Topor i Puigdemont

Josep Pastells
i Josep Pastells

Girona“És una persona normal i corrent. Segur que defugirà qualsevol tipus de protagonisme i es limitarà a ser al costat del seu marit quan hi hagi de ser”. Són paraules d’una bona amiga de Marcela Topor, la dona del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Nascuda fa 38 anys a Iasi, una ciutat romanesa 386 quilòmetres al nord de la capital, la nova primera dama de Catalunya és llicenciada en filologia anglesa per la Universitat de Bucarest. Des de l’any 2004 treballa com a periodista al setmanari Catalonia Today i cada dimecres dirigeix i presenta el programa Catalan Connections, emès per la televisió d’El Punt Avui. La Mars, com la coneixen els seus amics, té dues filles amb Puigdemont -la Magalí, de vuit anys, i la Maria, de sis- i “no pensa canviar de domicili ni deixar la feina”, segons destaca un altre amic de la família. Morena i elegant, de cabells i ulls foscos, és fàcil trobar-se-la de compres pel centre de Girona, anant a buscar les nenes a l’escola o passejant amb el seu marit. “Tot és molt recent i ja ho anirà decidint sobre la marxa, però la seva intenció és que la seva vida canviï el mínim possible”, destaca una altra amiga.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Teatre, París i dues bodes

Cargando
No hay anuncios

Topor i Puigdemont es van conèixer el 1998 “per pura casualitat”, relata un altre amic del matrimoni. La Casa de Cultura de Girona va acollir aquell any el primer Festival Internacional de Teatre Amateur El Pati, l’embrió de l’actual FITAG. Un dels grups convidats, Ludic Theatre, interpretava l’obra King dies, i l’actual primera dama n’era una de les actrius. Puigdemont, que llavors dirigia Cat Edicions i ja treballava en la creació de l’ACN, s’hi va fixar de seguida. “Poc després va viatjar a Romania per veure-la, i al cap de poc es van citar a París”, explica el mateix amic. Del romanticisme de la trobada en dóna fe que dos anys més tard, el juny del 2000, la parella es va casar a Roses en una cerimònia civil presidida per l’aleshores alcalde, Carles Pàramo. Tot seguit van repetir l’enllaç a Romania -on encara viuen els pares d’ella- amb el ritual ortodox.

Malgrat que la dictadura de Nicolae Ceausescu va ser una de les més cruels de l’eix soviètic, el president romanès va ser afusellat quan la Mars només tenia dotze anys i, per tant, més enllà de les cues maratonianes per aconseguir aliments, no conserva un record gaire nítid del règim comunista. En desplaçar-se a Girona, al principi va treballar com a traductora i poc després es va endinsar en el món del periodisme. “És intel·ligent, discreta i molt trempada”, la descriu una amiga. “Al principi parlava en anglès o francès, però de seguida va aprendre el català, abans que el castellà i a una velocitat increïble”, recorda un altre amic. “Naturalment que se l’ha vist al debat d’investidura i fins i tot fent-se un petó amb el Carles, però això forma part de la quotidianitat, no crec que ocupi cap primer pla ni faci res més que donar suport a la seva parella”, apunta una de les amigues que van assistir al casament.

Cargando
No hay anuncios

Dolça, alegre, positiva, educada, decidida, treballadora... La llista d’adjectius laudatoris que li dediquen amics i coneguts és quasi tan llarga com la seva paciència. “No era fàcil ser la dona de l’alcalde de Girona i encara ho serà menys ser-ho del president de la Generalitat”, pronostica un dels amics.