L’altre actor que ha de tenir un paper clau en la resposta a la sentència és el Tsunami Democràtic, una plataforma que es va fer pública el 2 de setembre i que va rebre el suport immediat dels principals dirigents independentistes, cosa que ha fet que se la vinculi amb partits i entitats. Aquesta plataforma ja ha portat a terme les primeres accions de denúncia. Com ja va fer la vigília de la Diada, ahir el Tsunami Democràtic va penjar cartells en bancs i empreses de l’Íbex-35 de diferents municipis per acusar-les de “finançar la repressió de l’1-O” i advertir que el futur de Catalunya el decidirà la gent.
Dos grups d’activistes s’organitzen per aturar el país amb la sentència
Pícnic per la República i Ens Plantem, per la mobilització permanent
BarcelonaDavant la indefinició de partits i entitats a l’hora d’anunciar la resposta a la sentència de l’1-O, dos grups d’activistes han decidit tirar pel dret i començar a organitzar accions per aturar el país un cop se sàpiga el veredicte. Temoroses que la resposta institucional no sigui prou contundent, aquestes dues plataformes aposten de manera clara per la desobediència civil a través de la lluita no violenta.
La primera és Pícnic per la República, que amb el pretext de celebrar aquest clàssic àpat a l’aire lliure pretén plantar-se arreu del territori en enclavaments clau amb la voluntat de promoure una mobilització continuada i, si té èxit, allargar-la indefinidament. “Volem empoderar la gent. Des de l’octubre del 2017 hem abaixat els braços i no hem fet cap pas endavant, i som nosaltres els qui tenim el poder de decisió”, explica un dels promotors de la iniciativa en declaracions exclusives a l’ARA. La idea es va començar a gestar a l’agost arran de les mobilitzacions populars a Hong Kong. “És un moviment inspirador, però també ho és el bagatge del 2017”, assenyala aquesta mateixa font. L’objectiu és “posar l’Estat en evidència i debilitar-lo”, com expliquen en les piulades de caràcter tècnic que envien des de la Diada a les xarxes.
De moment ja hi ha grups estables amb desenes de membres a les quatre demarcacions i també a la Catalunya Nord. Es tracta d’una organització horitzontal interconnectada els membres de la qual tenen autonomia total per portar a terme les accions que considerin més convenients. “Es faran accions de tot tipus perquè tothom s’hi pugui sentir a gust”, destaca el precursor de la proposta, que considera que amb un 3% o 5% de la població mobilitzada -diversos centenars de milers de persones- n’hi ha prou per assegurar l’èxit de la protesta.
Acampada indefinida
Aquesta plataforma es va reunir dimecres amb membres del grup Ens Plantem, que també aposta per fer accions semblants, i han acordat coordinar-se. La mobilització se centrarà en una de les principals vies del país amb una acampada indefinida que dificulti la mobilitat i bloquegi el funcionament habitual de serveis i infraestructures. Així entenen que perjudicarien les empreses de l’Íbex-35.
Per intervenir en l’economia del país, els promotors d’aquestes accions consideren que només cal que hi participin 10.000 persones. “Tenim la intenció de mobilitzar milers de ciutadans que estan tips de la situació i que volen aconseguir la independència”, assenyala a l’ARA un dels organitzadors. La plataforma, que farà públic el seu manifest demà, iniciarà el camí abans de la sentència amb accions propagandístiques per donar-se a conèixer i guanyar visibilitat.
L’assemblea que van fer a mitjans d’agost, amb gent provinent de més de trenta comarques del país, dona esperances als seus impulsors perquè el moviment es consolidi i agafi embranzida les pròximes setmanes. A menys d’un mes de la sentència, les bases independentistes no volen esperar més els partits.
Els Comitès de Defensa de la Republicà (CDR) estan en ple procés de debat d’idees de cara a respondre a la sentència del Procés. Els diferents nuclis estan ultimant les seves propostes, que es discutiran en l’àmbit nacional per mirar de trobar una resposta consensuada. Els CDR, que van fer l’última acció organitzada davant de la Sagrada Família en la commemoració de l’atemptat del 17-A a la Rambla i a Cambrils per denunciar els vincles entre la policia i l’imam de Ripoll, també estan treballant en els dos anys de l’1-O, i alhora col·laboren amb el Tsunami Democràtic.