Política 29/09/2017

El sobiranisme exhibeix unitat a les portes de l'1-O: "Sortim disposats a acabar amb el Procés per iniciar el progrés"

Puigdemont, sobre el dia 2: "Ens haurem guanyat el dret a ser escoltats, respectats i reconeguts"

Núria Orriols / Xavi Tedó
6 min

BarcelonaNova demostració de força del sobiranisme a les portes del referèndum de l'1 d'octubre. Si bé l'acte d'inici de campanya, al Tarraco Arena a Tarragona, va ser protagonitzat només pels independentistes, després de quinze dies de campanya, la repressió de l'Estat ha fet que el suport a l'1-O s'hagi eixamplat. Aquesta nit, a la Font Màgica de Montjuïc, a Barcelona, s'han conjurat a favor del referèndum l'ANC, Òmnium, els partits partidaris de la independència -ERC, PDECat, la CUP, Mes i Demòcrates-, i també l'espai dels comuns i Podem. Una bloc compacta a favor del referèndum de diumenge, però que discrepa internament dels efectes que ha de tenir la votació de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El blanc de totes les crítiques ha estat el president d'Espanya, Mariano Rajoy, i el seu govern, a qui les formacions han acusat de "carregar-se" els drets i la democràcia a l'Estat. Independentistes i comuns han exhibit unitat per enviar un missatge a Madrid a 48 hores del referèndum: que malgrat la pressió judicial i policial, l'1-O tirarà endavant. El míting final ha comptat amb les intervencions del vicepresident, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

"Aquest diumenge vestim-nos de referèndum, sortim de casa disposats a canviar la història. A acabar amb el Procés i començar amb el progrés", ha clamat el president de la Generalitat, entre aplaudiments. Ha cridat a construir un país que no bloquegi pàgines webs, en que cap ciutadà sigui "castigat" per penjar una pancarta 'vull votar' i que tingui una policia a la que "admiri" i no "tingui por". Puigdemont també s'ha referit a l'endemà del referèndum: "Dilluns començarem a caminar amb pas ferm i decidit, vestits de sobirania (...) Ens haurem guanyat el dret a ser escoltats, el dret a ser respectats i reconeguts a casa, a Europa i al món".

El vicepresident, en un discurs apel·lant a l'èpica, ha expressat l'agraïment a la ciutadania que es mobilitza i que ha sortit al carrer en defensa de l'autogovern. "En la superació de la por comença el camí de la llibertat", ha afirmat. "El 20 de setembre ho va canviar tot. Ens va fer entendre a tots que la nostra causa és la de la democràcia i la llibertat", ha asseverat Junqueras en al·lusió a les detencions de 14 persones. També ha demanat resistència: "Persistiu catalans, persistiu".

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que diumenge no només es podrà votar sinó que l'independentisme "guanyarà". Al seu torn, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, també ha advertit que "cap fiscal, jutge ni Rajoy podrà aturar allò que és imparable, la nostra llibertat", ha dit.

Les entitats sobiranistes i les associacions municipalistes també s'han erigit també en defensa de l'1 d'octubre. Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC), que estan acusats per sedició, han cridat a defensar els col·legis electorals ja a partir d'avui i diumenge a votar. "Tenim a les nostres mans una arma de construcció massiva, que ho vegi tot el món. No som els violents, som els pacífics", ha assegurat Cuixart. "Tothom a defensar la democràcia, tothom dempeus, que no quedi cap col·legi per protegir", ha conclòs. Al seu torn, Sànchez ha advertit a l'estat espanyol que "no hi ha por" ni "som una minoria". "No farem cap pas enrere (...) allò que ens van dir que no podia ser, ser-ha", ha afegit. El president de l'ANC ha enviat un missatge a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional: "Us demanem respecte. Qua rebeu ordres per desallotjar col·legis electorals, penseu que hi trobareu persones com vosaltres". "No som delinqüents, som ciutadans que volem votar i ho farem davant els ulls del món", ha sentenciat Sànchez.

També Miquel Buch (ACM) ha pres la paraula: "A nosaltres ens uneix la democràcia, a ells només els uneix el codi penal", ha asseverat, comparant Espanya amb Corea o Turquia. "Fa quaranta anys, els que defensaven la democràcia són els que corrien davant els grisos. Nosaltres serem recordats com aquells que van defensar les escoles i les urnes", ha conclòs Buch. La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha insistit en el "compromís ferm" del món municipal amb el Govern i el referèndum.

La primera a prendre la paraula en el míting final ha estat la diputada de Junts pel Sí i representant del Moviment d'Esquerres, Magda Casamitjana. "Som els socialistes del sí. Som aquí per dir que votarem", ha sentenciat enviant un dard al PSC que crida a no participar diumenge. Casamitjana s'ha dirigit també a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional demanant-los que "aprenguin de la Catalunya reivindicativa i democràtica". L'ha seguit el portaveu de Demòcrates, Toni Castellà, que ha assegurat que "amb quinze dies l'Estat ho ha trinxat tot amb una llei". "Per ells la sagrada unitat d'Espanya està per sobre de tot", ha afirmat. Ara bé, ha asseverat que l'Estat s'ha trobat un "mur": "La força de l'autodeterminació més més forta que tots els seus fiscals i jutges del món".

Els comuns: "Això va de democràcia"

L'espai dels comuns també ha reivindicat el referèndum, tot i que el considera una "mobilització". El secretari tercer de la mesa, Joan Josep Nuet, ha assegurat que "lluitarà amb ungles i dents": "Mai un Mariano Rajoy ens arrencarà drets". I ha llançat un avís també per l'endemà de l'1-O: "El 2 d'octubre haurem de seguir defensant les nostres institucions i això ho haurem de fer amb aquells que votaran sí, els que votaran no i també els que no aniran a votar. Som un sol poble". També el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha carregat contra l'estat espanyol per "carregar-se la democràcia" i l'"autogovern" en les darreres setmanes. "No som una colònia, només exigim respecte i votar perquè ens volem autodeterminar", ha assegurat el company de files de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Asens, que ha admès que no comparteix el full de ruta del Govern, ha expressat el seu suport al president, Carles Puigdemont, i el seu executiu per la "valentia" de tirar endavant el referèndum. S'ha compromès a "estar el seu costat" en l'atac a les institucions. Al seu torn, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha contestat a Madrid que Catalunya és un "sol poble" i "profundament unit" al voltant de la llibertat d'expressió i la democràcia. I ha cridat a participar de forma massiva en el referèndum.

Discurs dur de la CUP dirigit als comuns: "No ens robeu el referèndum"

La diputada de la CUP Mireia Boya ha fet un discurs abrandat a favor del referèndum d'autodeterminació i contra les "forces d'ocupació" en al·lusió a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Però també ha enviat un dard als seus companys de míting, els comuns i Podem. Boya, que ha pres la paraula després de Fachin, ha demanat a l'espai que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que "no els robin el referèndum". No és una "mobilització", és una consulta "vinculant" -ha avisat Boya-. I ha afegit: "Roma no paga traïdors. No us ho perdonarem mai".

La CUP també ha cridat a la mobilització a partir d'avui per anar a defensar els col·legis electorals. "Diumenge no farem cua davant els col·legis electorals precintats", ha avisat.

Les paraules de Boya no s'han quedat sense resposta. Minuts després, Asens ha contestat contundent a través de Twitter: "Que en un acte d'unitat Mireia Boya parli de 'traïdors' és ofensiu per molta gent. Ara, més que mai, calia més generositat i menys partidisme".

A banda dels dirigents de les entitats i els partits polítics, hi han participat representants de diferents col·lectius professionals com advocats, impressors, informàtics, bombers, científics, pagesos, universitaris, empresaris, etc. Tots ells per donar suport a la votació de diumenge, tot i la pressió judicial i policial. També l'expresidenta del parlament escocès, que va ostentar el càrrec durant el referèndum d'independència d'Escòcia el 2014, ha donat suport a l'1-O.

La Font Màgica de Montjuïc ja va ser l'indret escollit per Junts pel Sí en l'acte final de campanya de les eleccions del 27-S. També per les entitats, aixoplugades en la plataforma Ara és l'Hora, per a la campanya de la consulta del 9-N.

Aquest és el darrer acte de la campanya de sí, que va començar també de forma unitària a Tarragona, on unes 9.000 persones es van aplegar a la Tarraco Arena Plaça. Al llarg d'aquestes setmanes, els partits independentistes -ERC, PDECat i la CUP- han fet els seus propis actes a diversos indrets del territori. L'últim acte han decidit fer-lo també conjuntament 48 hores abans del referèndum.

stats