Privilegis al Parlament
Política11/07/2022

Sense acord per donar sortida a les llicències per edat al Parlament

Borràs convoca una reunió de la mesa ampliada en què decidiran si reculen per tornar a la proposta pactada amb els treballadors

BarcelonaRetirar els privilegis instaurats el 2008 als funcionaris del Parlament no està sent una tasca fàcil. El Parlament fa mesos que va acordar eliminar les llicències per edat que permetien seguir cobrant sense treballar a partir dels 60 anys i fins a la jubilació. La mesa de la cambra s’havia marcat l’11 de juliol com el termini per resoldre què passa ara amb els treballadors que ja han accedit a aquest mecanisme. Però el dia ha arribat i no hi ha acord. 

Cargando
No hay anuncios

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va frenar l’últim document negociat amb el consell de personal que creava la figura de l’excedència remunerada i la reducció de jornada per considerar que la solució s'havia de circumscriure a la trentena de persones amb llicència, i no a la resta del personal del Parlament. Dijous es torna a reunir la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) i la presidenta, expliquen fonts de la mesa, no s'oposarà aquest cop a la incorporació d'aquestes dues noves figures a l'ordre del dia. Borràs és partidària de rebutjar-les tot i l'acord entre la mesa i el consell de personal (que blinda que es cobri durant cinc anys sense treballar), però sense noves negociacions a la vista considera que ha arribat el moment de votar.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest dimarts s'ha convocat una reunió de la mesa ampliada –amb presència de tots els partits– per tornar a debatre la qüestió. Fonts de la presidència del Parlament expliquen que una de les possibilitats sobre la taula és tornar a prorrogar el termini per buscar un nou pacte amb el personal.

El consell de personal defensa, segons fonts consultades, l’acord a què es va arribar el passat mes de juny i no ha mostrat interès en continuar negociant. Plantejava que les persones amb llicències d’edat ja concedides puguin reincorporar-se a mitja jornada cobrant "la totalitat de les retribucions que els corresponen", com si treballessin a jornada completa. A més, podrien desenvolupar aquesta feina teletreballant "el 100%" del temps. Una altra alternativa seria que s’acullin a un sistema d'"excedència voluntària incentivada": cobrarien durant cinc anys un sou equivalent a la pensió de jubilació sense haver de treballar i rebrien, a més, un extra de dotze mensualitats.

Cargando
No hay anuncios

Si no hi ha acord

Què pot passar si no s’arriba a un acord? Fonts consultades expliquen que ara per ara no hi ha cap altra proposta sobre la taula. A banda del debat sobre les llicències ja concedides, la mesa també havia votat a favor –amb l’abstenció de la CUP i Cs i el vot en contra dels comuns– d’implementar aquestes dues prerrogatives a l’Estatut del Règim del Govern Intern (ERGI) dels treballadors fent-les accessibles per al conjunt de funcionaris de més de 60 anys que acreditin més de 15 anys treballats a la cambra.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, aquesta proposta tampoc no va anar finalment a la CAI: Borràs va frenar-ho un cop va transcendir als mitjans de comunicació. Si la CAI no dona el vistiplau a aquesta solució i tampoc no s’obre un nou termini per a les negociacions, la situació continuarà com fins ara: aquells a qui ja s'han concedit les llicències per edat –una trentena de persones– les mantindran, encara que la resta de personal ja no hi podrà accedir.