¿Acord al setembre o noves eleccions?
Alguns experts consultats apunten que el PP es podria abstenir per facilitar la investidura
BarcelonaEl fracàs de la investidura de Pedro Sánchez dibuixa un escenari incert a l’Estat. Els politòlegs i periodistes consultats per l’ARA remarquen que les males relacions entre el president espanyol en funcions i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, dificulten un possible acord entre tots dos partits al setembre. Alguns apunten fins i tot que el PP es podria abstenir per facilitar la presidència del màxim dirigent del PSOE.
1. ¿Les males relacions entre Sánchez i Iglesias fan inviable l’entesa?
2. ¿Espanya s’aboca a unes noves eleccions a la tardor?
Verónica Fumanal
Politòloga
1. Les relacions entre PSOE i Unides Podem no es poden circumscriure a la relació de dues persones, perquè si els partits els lideressin altres dirigents els resultats no haurien sigut diferents. Són dues estructures polítiques diferents, una amb 140 anys d’història, voluntat de govern i una gran implantació, i l’altra amb només sis anys i que és fruit de la confluència de molts moviments que tenen posicionaments diversos. Un govern de coalició implica cedir part del poder i això és molt complicat, i més quan els dos partits mantenen grans discrepàncies en qüestions tan centrals com Catalunya, que és el principal escull per a l’entesa.
2. Hi ha tres escenaris possibles: que Unides Podem s’avingui a les exigències del PSOE pel vertigen de ser castigat a les urnes, que el PP aposti pel sentit d’estat i faciliti la investidura -com ja va fer el PSOE, en un gest de responsabilitat que l’allunyi de la intransigència de Cs- i eleccions. Aquests dos últims escenaris són els que veig més probables.
Ignacio Escolar
Director d'Eldiario.es
1. Ho complica perquè és un factor important, però Pablo Echenique i Carmen Calvo, que eren els que portaven el pes de les negociacions, tampoc han acabat gaire bé. Calvo ha dit ara que ja no és possible un govern de coalició, però fa deu dies Sánchez també donava per trencades les negociacions i s’ha negociat fins a l’últim moment. El diàleg es pot reprendre, però abans caldrà que passin unes setmanes.
2. Que s’arribi a un acord o es convoquin noves eleccions està al 50%. Al setembre s’obriran noves possibilitats, com ara una possible abstenció del PP per facilitar la investidura de Sánchez. Hi haurà moviments al PP. El mateix president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ja ho va suggerir aquesta setmana. Hi ha indicis que apunten a aquesta possibilitat. El que és ridícul és que el PSOE i Unides Podem no es posin d’acord per les polítiques actives de treball.
Àstrid Barrio
Politòloga
1. El principal escull és la desconfiança entre ells, des d’ahir sota mínims. Desconfiança perquè no estan segurs de les intencions de l’altre. Sánchez es resisteix a una coalició perquè Unides Podem li fa abandonar el centre, no li dona la majoria, li pot generar discrepàncies en qüestions bàsiques i li condiciona acords amb altres forces imprescindibles. I Unides Podem sospita que el PSOE no vol l’acord.
2. Ara per ara sí, el programa serà la pròxima excusa però és el de menys. Possiblement el PSOE buscarà altres acords, que alhora seguiran sent insuficients per a la investidura però potser suficients per espolsar-se les culpes.
Pablo Simón
Politòleg
1. S’ha generat un gran recel i desconfiança entre els líders i els partits, que s’han centrat en difondre el seu argumentari per culpar l’altre de dinamitar l’acord. Això genera una inèrcia de desconfiança que no es va produir després de la moció de censura contra Mariano Rajoy. Les males relacions entre Sánchez i Iglesias dificulten l’entesa perquè s’han trencat els ponts. La via Podem queda dinamitada a curt termini perquè les ferides estan encara massa obertes perquè el PSOE l’explori amb seriositat.
2. La possibilitat de noves eleccions és ara més plausible. El PSOE intentarà forçar la màquina fins a l’últim minut. No s’asseurà a negociar un govern de coalició, sinó que buscarà l’abstenció dels tres grans partits i els responsabilitzarà de les eleccions si fracassa la investidura. És una estratègia de pressió arriscada que es decidirà a l’últim minut.
Berta Barbet
Politòloga
1. Ningú es pensava el 29 d’abril, l’endemà de les eleccions, que el problema per a la investidura seria l’acord entre aquests dos partits. Les desavinences entre els màxims dirigents de les dues formacions dificulten el pacte perquè cal confiança personal per segellar una entesa. Les filtracions interessades als mitjans per tenir poder de negociació no han ajudat i han generat un context que no ha afavorit el diàleg. Ara altres dirigents, no ells dos, poden mirar de generar un clima d’entesa per capgirar la situació.
2. Si es convoquen eleccions és una jugada molt arriscada tant per al PSOE com per a Unides Podem. Caldrà veure si Sánchez està prou disposat a creure’s les enquestes, però no veig d’on li poden sortir nous votants. Els que van votar Podem ho seguiran fent ara si no van optar pel vot útil contra la dreta el 28-A, la participació baixarà i la transferència de més vots de Cs cap al PSOE serà insuficient. Potser Sánchez té alguna dada interna que el fa jugar tan fort i arriscar-se a una repetició electoral. Si no s’arrisca a nous comicis, el PSOE pot intentar per segona vegada un pacte similar o un vot a favor d’Unides Podem sense entrar a l’executiu.
José Antonio Zarzalejos
Periodista
1. Ho fa impossible, no ho dificulta. La interlocució entre els dos dirigents és una missió impossible. La seva falta de química és irreversible i s’ha aguditzat per un factor humà que és el rancor recíproc. El veto ha provocat a Iglesias una convulsió emocional cap a ell i una aversió cap al president Sánchez. Sánchez també sent rancor perquè és la segona vegada que en un procés d’investidura el derrota Podem. No hi ha una tercera oportunitat per a ells dos. O Iglesias se’n va per l’error polític que ha comès de no acceptar una oferta que era bona o el fan fora. Amb l’inconvenient afegit que el mateix president Sánchez a l’última entrevista a televisió ja no va parlar d’Unides Podem com a soci preferent.
2. Si Iglesias segueix d’interlocutor, anem a eleccions. En aquest supòsit, no hi haurà eleccions només si s’obre un nou escenari. I aquest escenari passa per una reformulació estratègica, no de Ciutadans, que no es mourà, sinó del PP. Del líder del PP, Pablo Casado, depèn que no hi hagi nous comicis o que Unides Podem canviï de lideratge. Cal tenir present que al setembre hi ha la Diada i l’1-O, i la sentència del judici a la cantonada. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, així ho va recordar dijous. El marge de maniobra dels republicans serà molt menor que el d’ara. Ho va advertir Rufián al president Sánchez amb una claredat meridiana.