Política03/11/2014

El Govern demana al TC que rebutgi el recurs de Rajoy pel seu "error" de percepció sobre el 9-N

Un dia abans que es reuneixi el Constitucional per valorar si suspèn la convocatòria, la Generalitat alerta que impedir la votació atemptaria contra els principis de "llibertat ideològica i d'expressió"

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl Govern ha presentat aquest dilluns una demanda davant el Tribunal Constitucional (TC) per sol·licitar que no admeti a tràmit el recurs de l'executiu de Mariano Rajoy contra el nou 9-N. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha comparegut aquest dilluns a la tarda per anunciar la primera de les accions legals que emprendrà el Govern contra "l'abús de poder" de Mariano Rajoy per tombar la convocatòria del 9-N, un dia abans que es reuneixi el Tribunal Constitucional (TC), que podria admetre a tràmit el recurs de l'executiu central i suspendre així votació de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern es reserva la possibilitat d'emprendre "altres accions legals" aquesta mateixa setmana si s'arribés a suspendre la votació. De moment, en vigílies que el TC es reuneixi per estudiar el recurs de Rajoy, el Govern fa el pas de reclamar als dotze magistrats de l'alt tribunal que, en el marc del procediment obert al voltant del 9-N, valori les raons que també exposa la Generalitat per justificar la legalitat de la convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Es busca que el TC no admeti a tràmit la darrera impugnació del govern espanyol contra el 9-N, fonamentalment per dos motius. En primer lloc, perquè el recurs es basa en una percepció "errònia": el nou 9-N promogut per Artur Mas ja no és el "referèndum suspès" que pretenia impulsar inicialment a través de la llei de consultes i el decret de convocatòria signat el 27 de setembre. A més de considerar, per tant, que no hi ha cap "frau de llei", el Govern al·lega que en tal cas Rajoy hauria d'haver presentat no un segon recurs sinó un "incident d'execució". Aquesta fórmula hagués permès a la Generalitat plantejar els seus arguments, però els tràmits s'haguessin allargat més enllà del 9 de novembre. "Busquen una suspensió automàtica sense donar-nos la possibilitat d'explicar-nos, fan abús de dret", ha denunciat Homs.

Segons Homs, la "impugnació i suspensió del procés participatiu és impossible de tramitar", perquè implicaria un "trencament de les regles de la bona fe que ha de presidir tot procés jurisdiccional", amb un "ús desproporcionat del dret" per part de l'Estat. La suspensió afectaria a un procés participatiu que se sustenta sobre els principis de "llibertat ideològica i d'expressió", ha dit Homs, que ha evitat confirmar si hi haurà urnes en qualsevol dels casos, encara que el TC suspengui la cita.