Margallo vol que l'acció exterior d'Espanya sigui una "orquestra, i no solistes desafinats sense partitura"

El govern espanyol aprova el projecte de llei que supedita les activitats exteriors de les autonomies a les directrius de l'Estat. El ministre creu que la norma millorarà les relacions amb la Generalitat

Joan Faus
14/06/2013
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei d'acció exterior, que ara començarà la tramitació parlamentària, segons ha anunciat el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, en la roda de premsa posterior al consell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Margallo ha explicat que el projecte de llei té "novetats molt escasses", que no ha detallat, respecte a l'avantprojecte de llei aprovat fa tres mesos. Ha qualificat la norma de "canvi radical i revolucionari que necessita la col·laboració de tothom", en referència a les comunitats autònomes, ajuntaments i representants socials. "No és un projecte del govern; és de país i de nació", ha reblat, i s'ha mostrat disposat a acceptar canvis: "És un projecte obert que ara passa a les Corts, on podrà ser modificat".

El ministre ha tornat a insistir que l'objectiu de la futura llei és guanyar coherència i uniformitat en l'acció exterior d'Espanya. Ha lamentat l'actual "pluralitat de subjectes" i, metafòricament, ha advocat per ser una "orquestra, i no uns solistes desafinats sense partitura".

En aquest sentit, Margallo ha criticat que en els últims anys hi hagut una acció exterior de "forma selvàtica" i ha subratllat que l'objectiu és que, ara, d'acció exterior n'hi hagi només "una" i que "sigui coherent" amb les línies mestres de la política exterior espanyola.

En l'avantprojecte de llei s'establia que les comunitats autònomes hauran de seguir les "directrius, finalitats i objectius" establerts per l'Estat, hauran d'informar dels seus viatges i obertura de delegacions a l'estranger, i que l'Estat podrà vetar els convenis autonòmics.

Preguntat si creu que la llei pot empitjorar les relacions amb Catalunya, Margallo ho ha negat del tot. Ha dit que pels "missatges" que ha rebut de la Generalitat, creu que "no suposarà un augment de la conflictivitat, sinó al contrari" perquè es donen a les comunitats "oportunitats que no tenien fins ara" i una "oferta més d'agraïr que de rebutjar".

A més, el ministre ha explicat que l'objectiu que les comunitats informin l'Estat quan vulguin obrir una oficina –ja sigui comercial, cultural o diplomàtica– a l'estranger és que coneguin si hi ha "possibilitats d'alternatives més barates" com instal·lar-se a les representacions espanyoles. Per Margallo, el "més sensat és que s'uneixin esforços", i ha tornat a afirmar, per exemple, que així les autonomies podrien "estalviar diners i fer més ambulatoris". De fet, una de les novetats del projecte de llei respecte l'avantprojecte –un cop el govern ha rebut l'informe del Consell d'Estat– és que si les comunitats "desestimen la invitació" de sumar-se a la xarxa diplomàtica espanyola es faran públiques la recomanació feta per l'Estat i la resposta de rebuig d'aquesta autonomia "perquè els votants sàpiguen per què s'ha rebutjat una opció d'aquest tipus".

Pel que fa al possible veto de convenis internacionals dels territoris, ha explicat que es vol evitar que no s'aprofita un acord d'amagat per assumir competències que són d'un tractat internacional".

Finalment, el ministre ha revelat que s'ha reunit amb representants de la Generalitat i s'ha mostrat convençut que no hi haurà discrepàncies. "Estic segur que ens entendrem, que actuar tots junts de forma harmònica és bo per a tothom, per a l'Estat i les comunitats, que també són Estat", ha dit. I ha subratllat que en algunes "facetes de la vida", com optar a un concurs estranger de licitació, "o la marca és Espanya o és res".

stats