El debat d'investidura

L’abstenció de Junts frustra la investidura a la primera d’Aragonès

Els diputats de la CUP seran els únics que se sumaran als d’ERC i caldrà un segon ple els pròxims dies

, i
XAVI TEDÓ / ALEIX MOLDES

BarcelonaEl candidat a la presidència de la Generalitat no sortirà investit a la primera, i això ja comença a ser tradició. Dels últims cinc, només Carles Puigdemont el 2016 ho va aconseguir, i perquè s’esgotava aquell mateix dia el termini per repetir eleccions. Aquesta vegada, però, hi ha una novetat molt destacada: no és la CUP qui posa pegues al candidat, sinó JxCat. El partit que encapçala Carles Puigdemont va decidir ahir que s’abstindrà en primera volta i seguirà negociant amb la vista fixada en la segona votació prevista previsiblement per dimarts. Encara tenen “dies o setmanes” per tancar un acord de govern amb ERC i la CUP, com va apuntar dimarts el seu secretari general, Jordi Sànchez. I un cap de setmana per trobar-se i reflexionar sobre l’enèsima topada dins l’independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans ja havien assumit el fracàs d’Aragonès en primera votació. Tot i esgotar-se el temps, ahir ni tan sols hi va haver reunió entre els dos partits -a la tarda es va trobar l’executiva de JxCat per decidir el sentit del vot- i dimecres només es van reunir a la tarda. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, no va voler afegir llenya al foc i es va limitar a dir, abans que Junts anunciés el veredicte, que seguirien treballant per fer possible l’acord. Segons ella, cap dels punts en discussió és “insalvable” i el nou president ja podria haver sortit escollit avui. En declaracions a Catalunya Ràdio, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també es va mostrar convençuda que els esculls es podran superar, començant pel Consell per la República, que els republicans han plantejat “reformular”.

Cargando
No hay anuncios

Ahir a la tarda el president del partit, Oriol Junqueras, es va reunir telemàticament des de la presó amb els màxims representants de les patronals Foment i Pimec i dels sindicats UGT i CCOO. Aquests últims van fer posteriorment un comunicat per mostrar “gran preocupació” per l’estat de les negociacions i van instar les parts implicades a arribar “en breu” a un acord per a un Govern “estable i efectiu”.

Fa dies que des d’Esquerra es lamenta la posició que ha adoptat Junts. El partit recorda que va votar a favor d’Artur Mas el 2012 i el 2015, de Carles Puigdemont el 2016 i de Jordi Turull i Quim Torra el 2018 (també de Jordi Pujol el 1980 i el 1984). Ahir les xarxes socials dels republicans bullien preguntant-se què hauria passat si la situació hagués estat la contrària i ERC no hagués investit un candidat de Junts. Ara esperen que no s’allargui la situació d’interinitat al Govern, que fa sis mesos que dura.

Cargando
No hay anuncios

L’aliança amb els cupaires

Van enviar Mas a la “paperera de la història”, van acceptar Puigdemont in extremis, es van abstenir amb Jordi Turull -que va acabar a la presó abans de la segona votació- i van fer el mateix uns mesos després amb Quim Torra. Els cupaires havien estat fins ara la pedra a la sabata en les investidures. Però ara això ha canviat. La militància de les onze organitzacions que integren la CUP va decidir avalar per àmplia majoria l’acord amb els republicans i facilitar la investidura d’Aragonès, tal com va avançar l’ARA. El sí es va imposar de manera àmplia amb 564 vots (59,31%), 367 en contra (38,59%) i 20 en blanc (2,10%). D’aquesta manera, els nou diputats dels anticapitalistes votaran afirmativament avui en la investidura d’Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Tot i aquesta majoria favorable a l’acord, la militància considera que no és suficient i reclama, com es reflecteix en el segon punt de la votació, que s’intenti millorar el pacte en els pròxims dies aprofitant que JxCat demorarà l’entesa. Si un 12,91% dels militants i simpatitzants que van participar en la votació creuen que amb el preacord ja n’hi ha prou, el 85,59% no ho veu així.

Durant la roda de premsa posterior a la presentació dels resultats, la diputada Eulàlia Reguant va llançar algunes advertències. La número tres de la candidatura va subratllar que el preacord és “un punt de partida que permet avançar, però no un punt d’arribada”, i va subratllar que “no és un acord de govern, sinó un acord de mínims perquè la legislatura sigui de canvi de cicle”.

Cargando
No hay anuncios

“El nostre paper és el d’empènyer el Govern per generar escenaris de xoc”, va afegir per explicar quin serà el rol dels cupaires en aquesta legislatura. En aquest sentit, Reguant va assenyalar que “cal anar més enllà” i “continuar treballant per acumular forces en la confrontació democràtica”.

L’exregidora de Barcelona també va avisar que si no es compleixen els acords prendran les decisions que considerin oportunes, i va obrir així la porta a deixar de ser el soci estable del nou executiu, tenint present que també han acordat una qüestió de confiança amb ERC a meitat de legislatura. “No donem cap xec en blanc, però no podem rebaixar el punt de partida”, va explicar, i va alertar que no acceptaran canvis que modifiquin de manera substancial l’acord. I va emplaçar JxCat a subscriure’l per desencallar la investidura: “Junts té la responsabilitat de sumar-se a aquest acord per posar-se al servei del país”.

Cargando
No hay anuncios

Votació en un sol dia

El debat d’investidura començarà a les 10 del matí i s’allargarà durant tot el dia. A diferència del que era habitual fins al 2016, la sessió es completarà tota en una sola jornada, i no en dos, així que Aragonès se sotmetrà a la votació de l’hemicicle -en aquest cas de l’Auditori del Parlament- al vespre. Abans haurà debatut amb els líders de la resta de grups parlamentaris, inclòs el de Junts, Albert Batet, amb qui estan condemnats a entendre’s si han de formar govern.

Cargando
No hay anuncios

Borràs accepta la delegació de vot de Lluís Puig

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va acceptar la delegació de vot de l’exconseller Lluís Puig -i la de tres diputats més que no assistiran al ple per qüestions mèdiques- per al ple d’investidura. El PSC i Ciutadans van presentar petició de reconsideració, que s’abordarà avui en una mesa abans del ple. Consideren que la situació de Puig no s’ajusta als supòsits previstos en el reglament del Parlament perquè un diputat pugui delegar el seu vot: malaltia, paternitat o maternitat. Els socialistes es van referir en el seu escrit a un informe dels lletrats del gener del 2018 que es pronunciava en aquest sentit. D’altra banda, la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, va demanar per carta a Borràs que sol·liciti un nou pronunciament dels lletrats sobre la qüestió. Puig, que va ser conseller de Cultura en el Govern de l’1-O i es troba a l’exili, ja va sol·licitar la delegació del vot en la sessió constitutiva de la nova legislatura. No obstant, la mesa d’edat ho va rebutjar.