Absolt el regidor de Torredembarra que va ironitzar amb l'apadrinament d'extremenys
Lluís Suñé es lliura de la multa de 3.600 euros que demanava la Junta d'Extremadura, que l'acusava d'un delicte d'"ultratge a la nació"
TarragonaEl jutjat penal número 3 de Tarragona ha absolt del delicte d'"ultratge a la nació" al regidor independent de Torredembarra Lluís Suñé, que va el 2008 va penjar al seu blog una imatge irònica que instava a apadrinar un nen extremeny. L'acusació particular exercida per la Junta d'Extremadura demanava una multa de 3.600 euros per un suposat delicte d'"ultratge a la nació", mentre el fiscal considerava que no hi havia delicte.
En la sentència, feta pública per Alternativa Baix Gaià (ABG), el jutge fonamenta l'absolució del regidor amb abundant jurisprudència sobre l'exercici de la llibertat d'expressió.
L'any 2008, Suñé va publicar al seu bloc personal la imatge de dos nens vestits amb parracs amb la llegenda "SOS. Extremadura Needs You", en ple debat sobre la negativa del govern espanyol a publicar les balances fiscals. La difusió per part de diversos mitjans de comunicació de la blocadava fer que les visites al bloc de Suñé es multipliquessin per 1.000. Va passar d'unes 60 visites diàries a 60.000. El regidor va esborrar la polèmica publicació i va demanar disculpes als extremenys, però va haver de menester protecció policial en rebre amenaces de mort.
Llibertat d'expressió
La sentència matisa la "distinció entre pensaments, idees i opinions, d'una banda, i comunicació informativa de fets", ja que "les opinions o judicis de valor, per la seva naturalesa abstracta, no es presten a una demostració d'exactitud". És per això que "a qui exercita la llibertat d'expressió no li sigui exigible la prova de la veritat o diligència en el seu esbrinament".
La jurisprudència citada pel jutge emmarca la llibertat d'expressió com "un dels fonaments essencials d'una societat democràtica i una de les condicions primordials del seu progrés" i "particularment quan es tracta de la formació de l'opinió pública en qüestions polític-estatals, socials, etcètera". El jutge assenyala que és "comprensible que les imatges fossin susceptibles de ferir la sensibilitat dels ciutadans d'Extremadura", tal com va reconèixer Suñé en eliminar la polèmica entrada i "va demanar disculpes de manera reiterada", recorda el jutge.
"Ara bé", afegeix, "els fets van esdevenir en ple debat polític" sobre l'aportació i repartiment de recursos públics, de manera que "resultava possible que l'acusat s'expressés en la forma en què ho va fer". El jutge no discuteix que la petició d'apadrinar un extremeny "pugui ser objecte de retret social, ni es prejutja la possibilitat d'obtenir un rescabalament per una altra via, el que es diu, simplement, és que no estem davant de fets constitutius de delicte".