Lucena no veu contradicció entre ser “conceptualment republicà” i avalar la coronació de Felip de Borbó
El portaveu dels socialistes catalans "intueix" que tant el PSOE com el PSC votaran a favor de la successió dinàstica. Diu que els països més avançats del món són monarquies i critica el discurs de Mas per "poc elegant"
BarcelonaUn pot ser "conceptualment republicà" i fer possible que el cap d'Estat siguin un rei que exerceix el càrrec no després d'haver estat votat pels ciutadans, sinó perquè exerceix els seus drets dinàstics. Així ho creu el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, que ha assegurat aquest dimarts que no hi veu cap contradicció en el fet que els socialistes avalin que Felip de Borbó sigui nou rei d'Espanya. Malgrat que Rubalcaba ja ha deixat clar que els socialistes votaran a favor de la successió dinàstica, Lucena s'ha limitat a "intuir" que PSOE i PSC avalaran el nou monarca. Preguntat per si el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va ajornar la seva dimissió al capdavant del partit perquè sabia que el rei abdicaria, ha declinat entrar en especulacions i ha ironitzat que preferia no entrar "en el terreny de la parapsicologia".
El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha dit aquest dimarts que té la "intuïció" que el seu partit avalarà la successió del rei al Congrés, tot i que ha advertit que això és una decisió que haurà de prendre de forma col·legiada l'executiva del PSC, que encara no s'ha reunit des que va abdicar el monarca. Ho ha explicat en roda de premsa des del Parlament, després que destacats dirigents del partit hagin expressat el seu suport a una república, i també a la celebració d'un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.
Lucena s'ha declarat "conceptualment republicà", però ha matisat que això no és incompatible amb avalar que el successor del rei Joan Carles sigui el príncep Felip. El portaveu socialista ha expressat el seu respecte pels companys de partit que reclamen la república i un referèndum sobre el tema, però ha dit que la celebració d'aquesta consulta s'hauria de "canalitzar" a través de la reforma global de la Constitució que el PSC reclama. Han expressat les seves conviccions republicanes en les últimes hores l'eurodiputat socialista Javi López, els diputats al Parlament Ferran Pedret i Xavier Sabaté, i la Federació del PSC de Barcelona, que lidera Jaume Collboni.
Lucena ha insistit que el PSC "no ha pres una decisió formal sobre aquesta qüestió perquè no s'ha reunit la seva Executiva", per la qual cosa ha destacat que les seves reflexions sobre el tema són a títol individual tot i que en línia amb allò expressat aquest dilluns pel líder del partit, Pere Navarro.
Crítiques a Mas
D'altra banda, Lucena, que ha augurat que CiU votarà favorablement a la successió, ha criticat el to "poc elegant" que va utilitzar el president Artur Mas per parlar de la successió real. "Tenint 364 dies que aprofita per parlar del procés català, ahir en podria haver dedicat un de sol a reconèixer l'etapa de prosperitat del Rei", ha criticat.
Els països més avançats, monarquies
Lucena ha rebutjat les expressions "fal·laces" que, segons el seu parer, ha fet la coordinadora general d'ICV-EUiA, Dolors Camats, a l'assegurar que es tracta d'un debat "entre monarquia i democràcia", cosa que veu "perillosa" i "una frivolitat". "Tots els experts -ha dit- coincideixen que la democràcia més sòlida del món és el Regne Unit, que és una monarquia; i que el país socialment més avançat és Suècia, que és una altra monarquia. No conec cap país avançat on les polítiques que triomfin siguin les que defensen les opcions germanes de Camats".