Ruptura PP-Vox

Vox trenca tots els pactes amb el PP a les autonomies

Abascal compleix l'amenaça: el partit abandona els cinc governs de coalició i retira el suport parlamentari al de les Balears

MadridVox havia avisat i ha complert l'amenaça. Santiago Abascal ha anunciat la ruptura de les coalicions autonòmiques amb el PP l'endemà que els presidents populars acceptessin el repartiment de 400 menors immigrants per alleugerir la saturació de les Illes Canàries i Ceuta. En una compareixença sense periodistes una hora i mitja més tard del que s'havia anunciat després d'haver reunit la cúpula del partit, el president de Vox ha confirmat la trencadissa que ja havia donat per feta al llarg del dia. I ha anat encara més enllà. Abascal ha explicat que no només abandonen els governs de coalició a Múrcia, Castella i Lleó, Extremadura, el País Valencià i l'Aragó, sinó que també retiren el suport parlamentari al PP, la qual cosa afecta, a més, les Illes Balears, on els populars governen en solitari amb el suport extern de l'extrema dreta.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abascal ho ha explicat en una breu declaració sense preguntes que ha fet acompanyat dels membres del comitè executiu de Vox, del qual formen part els quatre vicepresidents autonòmics que "anunciaran la seva dimissió". "Vox passarà a l'oposició, tant lleial com contundent, igual que a la resta d'Espanya, als pactes cada cop més habituals entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo", ha dit Abascal, després d'haver constatat que "els acords regionals estan trencats a conseqüència de l'agressió de Feijóo". El president de la formació d'extrema dreta culpa el líder del PP de la situació i ha criticat que hagi preferit "pactar permanentment amb l'autòcrata", en referència al president del govern espanyol i els recents acords no només per al limitat repartiment de menors immigrants sinó també per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Cargando
No hay anuncios

El PP acusa Vox "d'irresponsable"

Feijóo no valorarà la decisió d'Abascal fins divendres, quan compareixerà a la seu estatal del PP, segons indiquen fonts del partit. Abans que el president de Vox confirmés la ruptura a les autonomies, Feijóo s'havia mostrat "tranquil" malgrat ser el blanc dels atacs d'Abascal. "El que em preocupa és ser coherent amb el que penso", ha dit als passadissos de la cambra baixa. El líder de Vox acusa Feijóo d'haver pressionat els barons autonòmics del PP i d'haver-los "obligat" a votar a favor del repartiment voluntari de menors immigrants, que el partit d'extrema dreta havia vetat.

Cargando
No hay anuncios

La direcció dels populars ha negat que s'hagi produït cap ingerència de Génova en la decisió de les autonomies presidides pel partit i s'ha espolsat la responsabilitat de la trencadissa quan encara era una hipòtesi. En declaracions als mitjans al Congrés al matí, el vicesecretari de coordinació autonòmica i local del PP, Elías Bendodo, ha acusat Vox de ser "irresponsable" i d'utilitzar la qüestió dels menors immigrants com a "coartada". A més, Bendodo ha explicat que la direcció de Vox no s'ha posat en contacte amb la del PP per abordar la situació i, si calia, haver-la reconduït.

"Han de decidir què volen ser, un partit de govern o un partit per protestar", ha reblat el dirigent popular. Fonts de Génova neguen que es tracti d'un cop de puny sobre la taula de Feijóo, que fa un any no va evitar les coalicions amb Vox pactades just abans de les eleccions generals del 23-J, i que li van passar factura a les urnes, quan es va quedar a tocar del Palau de la Moncloa. Per contra, Abascal ha argumentat al matí que Feijóo no s'ha sentit còmode des del principi amb les coalicions amb Vox i "no ha parat fins a convertir-les en impossibles".

Cargando
No hay anuncios

"És impossible pactar amb qui no vol pactar i amb qui pretén imposar-nos una política de fronteres obertes", ha apuntat Abascal en la seva compareixença. El del repartiment de menors immigrants és el segon pacte dels populars amb els socialistes. Fa un parell de setmanes també van tancar la renovació del CGPJ i reivindiquen el seu rol de "partit d'estat". Aquests acords, però, xoquen amb la política que defensa Vox, que veu com apareixen plataformes encara més radicalitzades que rivalitzen amb ells en la denúncia de les "traïcions" de Sánchez.

És el cas de l'eurodiputat Alvise Pérez, que va irrompre en les eleccions del 9 de juny amb la plataforma S'ha Acabat la Festa. Al seu canal de Telegram, l'agitador d'extrema dreta, que va esgarrapar vots a Vox a les europees, s'havia compromès a no presentar-se a les eleccions autonòmiques si el líder de Vox trencava amb el PP i va defensar que ho plantejava per "forçar" Abascal a complir la seva promesa de lluitar contra "l'arribada massiva" de menors immigrants. Tot i el trencament dels governs autonòmics, Alvise considera insuficient els moviments de Vox perquè "no provocaran eleccions".

Cargando
No hay anuncios

El futur dels sis governs

Des del PP no descartaven que hi pogués haver alguna deserció entre les files de Vox de càrrecs que no volen perdre'l, i explicaven que durant el dia hi ha hagut desconcert i incertesa als governs regionals, també entre membres del partit d'extrema dreta. Ara bé, tots els consellers de Vox que s'han pronunciat públicament al llarg del dia han promès acatar la decisió que prengués la direcció del partit. El president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, ha afirmat abans de la reunió de la cúpula de Vox que faria "tot el possible per continuar governant per a tots". "Tinc la vocació, convicció i il·lusió de continuar liderant el canvi, i això passarà en qualsevol cas", ha dit. Justament aquest dijous el PP i Vox del País Valencià han unit els vots per aprovar un dels compromisos de la coalició, la polèmica llei que han anomenat "de concòrdia", que substitueix la de memòria democràtica i avala el relat negacionista de l'extrema dreta sobre la dictadura franquista.

Cargando
No hay anuncios

A l'Aragó, la portaveu del govern de coalició, Mar Vaquero, ha descartat un avançament electoral i ha anunciat una reestructuració "immediata" del gabinet del popular Jorge Azcón. En el seu cas, va guanyar les eleccions del 28 de maig. És diferent el cas d'Extremadura, on, gràcies a Vox, María Guardiola va accedir a la presidència tot i ser la segona força. La presidenta extremenya ha advertit l'extrema dreta que haurà de donar explicacions i ha argumentat que a l'acord PP-Vox a Extremadura "no es preveu absolutament res que tingui a veure amb la immigració ni amb l'atenció d'aquests menors". Tot i que només es donava per feta la ruptura de les coalicions, finalment també està en qüestió el futur del Govern Balear, que tenia un acord de govern amb Vox tot i que no formés part de l'executiu.