"Que hi hagi presos polítics a Espanya és escandalós"

Alfred de Zayas, expert independent de l'ONU en democràcia, critica el silenci de la UE

Clara Ponsatí avui al Parlament Europeu
Laia Forès
01/02/2018
2 min

Brussel·lesQuatre mesos després de l'1 d'octubre, el Parlament Europeu ha celebrat aquest dijous un col·loqui sobre el referèndum independentista i l'actual situació política a Catalunya. L'expert independent de l'ONU sobre democràcia i drets humans Alfred de Zayas, un dels principals ponents de l'acte, ha reivindicat el dret dels catalans a decidir el seu futur i ha condemnat l'existència de "presos polítics" a l'Estat, en referència als consellers que són a la presó i als Jordis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em preocupa que hi hagi presos polítics a Espanya. Això és escandalós. És escandalós que a Europa hi hagi presos polítics i que la Comissió Europea calli", ha dit De Zayas, consultor de l'ONU i professor de dret internacional. Per a l'expert de les Nacions Unides, en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya "és evident que una part no vol dialogar", ha dit en al·lusió al govern de Mariano Rajoy.

Alfred de Zayas, nord-americà d'origen cubà, ha carregat contra la inacció de la Comissió Europea i ha criticat que mentre que Brussel·les es pronuncia sobre qüestions internes d'Hongria o Polònia, es queda callada davant tot el que està passant a Catalunya. "La situació a Espanya és molt més greu i el que hi ha és un silenci ensordidor", ha dit.

Tribunal de Justícia de la UE

Segons l'expert en democràcia de l'ONU, l'actuació dels cossos policials l'1-O es podria portar no només al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, sinó també a la cort europea de Luxemburg, atès que es van violar drets fonamentals dels ciutadans recollits en els tractats de la UE. "Els jutjats espanyols poden demanar que s'elevin certes qüestions a Luxemburg", ha assegurat.

Durant l'acte, organitzat pels dos eurodioputats d'ERC -Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras-, s'ha pogut veure el documental '1-O', dirigit per Lluís Arcarazo, present també al col·loqui. “No hi apareixen polítics perquè el documental és un homenatge a les persones anònimes, al sentit de ciutadania i als valors democràtics”, ha dit Arcarazo.

Víctimes de la violència policial

A l'acte també hi han participat víctimes de la violència policial de l'1-O per explicar les seves experiències personals, com Roger Español, el jove que va perdre un ull per culpa de l'impacte d'una pilota de goma disparada per la Policia Nacional. "Espero que Europa, els poders, obrin els ulls i reconeguin d'una vegada per totes el que va passar l'1-O", ha dit Español.

L'eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa no ha assistit al col·loqui. En canvi, sí que ho ha fet la consellera cessada pel 155 Clara Ponsatí (JxCat). Ponsatí no ha volgut fer declaracions a la premsa. És la primera vegada que la consellera entrava a l'Eurocambra i ho ha fet sense problemes, malgrat les reticències del PP espanyol a autoritzar l'accés al Parlament Europeu de Carles Puigdemont i els consellers.

stats