Zapatero beneeix el diàleg per contrarestar "deu anys perduts"
L'expresident espanyol reivindica la cocapitalitat de Barcelona i recepta calma a les parts
Barcelona"És fonamental la calma per tornar a fer coses, per tornar als grans projectes. Als temes!" José Luis Rodríguez Zapatero, president del govern espanyol del 2004 al 2011, ha emulat el filòsof José Ortega y Gasset, que va arengar el poble argentí el 1939 amb un "a las cosas!" ple d'urgència democràtica. En canvi, en aquesta ocasió Zapatero es dirigia a Catalunya, amb un doble programa: primer com a convidat a un acte del PSC de Barcelona a favor de la cocapitalitat de la ciutat i després com a pregoner de les festes de Santa Eulàlia, convidat pel Gremi de Restauradors.
L'expresident ha volgut que una paraula quedi com a llegat d'aquesta visita llampec a Barcelona: diàleg. Amb aquesta bandera ha beneït la "nova etapa" política que s'ha obert, que ha de passar, segons la seva recepta, per la "calma" i l'"assossec". Desenes de vegades ha repetit la paraula diàleg, per cantar-ne les virtuts ("tots els productes polítics d'èxit són fruit del diàleg i l'acord") i per avisar dels perills si es menysté, com quan ha confessat que li produeix "dolor i malestar" sentir "les coses que es diuen a vegades sobre Catalunya, igual que quan des d'aquí es fa algun retrat d'Espanya que no es correspon amb la realitat".
A la seu del PSC tenia un auditori entregat, però a la sala Moragues del Born Centre Cultural el pregoner s'ha trobat amb polítics de tots els colors, sobretot de l'àmbit de l'Ajuntament. Tot i això, l'independentisme era molt minoritari i han sonat aplaudiments ja al primer minut del discurs, quan Zapatero ha anunciat la seva tesi: "Faig una convocatòria a la convivència, la retrobada, l'abraçada. És el que ens mereixem". Des d'allà ha tancat files amb l'estratègia de Sánchez pel que fa al rebuig a la judicialització de la política, fins al punt d'afirmar que el dret penal ha de tenir un "àmbit molt reduït", perquè la democràcia "és més constructiva en el diàleg que als tribunals".
Tot plegat ha de servir, segons l'expresident, per recuperar l'"espai perdut" els últims deu anys de governs del PP a Madrid i de Procés a la Generalitat. Zapatero, que s'ha definit com a "optimista de mena", s'ha mostrat confiat que la nova etapa donarà fruits: "Hem de somriure, perquè la paraula diàleg comença a ser la que més vegades es pronuncia". L'expresident està convençut que, per entendre's, primer s'ha de parlar, i ha assegurat que "qui s'asseu tendeix a acordar". Tot i això, ha advertit que caldrà "superar els prejudicis", un terreny en el qual Catalunya i Espanya "han de recórrer encara un tram important". A part, Zapatero consigna "energia" a les parts, perquè el lapse per "contrarestar" aquesta dècada de tensió és de "quatre anys o menys", ha dit en un to enigmàtic, conscient que els governs de coalició no esgoten, tradicionalment, les legislatures.
Capital de la pau
Una de les propostes concretes que ha llançat l'expresident és impulsar la capitalitat de Barcelona en l'àmbit de la pau, la convivència i la no violència, una qüestió que "compta cada cop més al món", segons ha assegurat. Zapatero ha confessat que el va marcar molt assistir a la manifestació de rebuig de l'assassinat de l'exministre socialista Ernest Lluch a mans d'ETA: "No he vist cap clam igual per la pau". Per aquesta consciència cívica, però també pel potencial empresarial i científic, creu que Barcelona no necessita que ningú la nomeni cocapital, perquè "ja ho és" per "autoritat" pròpia.
L'agnòstic Zapatero ha apel·lat al cel i a la terra: ha demanat que el diàleg s'estengui per cada cantonada i cada barri de Catalunya, però també ha mirat a les altures. Quan ha engaltat un "encomanem-nos a Santa Eulàlia per fer que el diàleg perduri" ha fet riure el personal, però quan ha afirmat, des del seu barcelonisme confés, que Messi "és Déu", ja s'ha ficat el públic a la butxaca.