Valls es desentén de l’acord amb Vox
El PSC reclama a l’alcaldable que prescindeixi del suport de Ciutadans a la seva candidatura
BarcelonaDos dies després de l’acord amb Vox a Andalusia i amb un llenguatge molt calculat, Manuel Valls va marcar ahir distàncies amb Ciutadans i va voler deixar clar als seus potencials votants que ell no hauria acceptat el suport dels ultres a la Junta. En un dard al partit taronja, l’alcaldable de Barcelona va recalcar en un comunicat que és un “candidat independent” i es va comprometre a no negociar “de manera directa o indirecta la investidura ni un pacte de govern” amb “cap formació separatista, supremacista o populista, ni d’extrema dreta ni d’extrema esquerra”.
Mentre Cs s’esforça en públic per desmarcar-se de la ultradreta i insisteix que només ha pactat amb el PP a la comunitat, Valls va marcar perfil propi i va manifestar el seu “més profund pesar pel fet que l’elecció del president a Andalusia es produeixi amb els vots d’una formació d’extrema dreta, en lloc d’aconseguir-se gràcies a un pacte de totes les forces constitucionalistes”. En el mateix sentit, va insistir en la seva “oposició més ferma al fet que els grans partits de la Unió Europea legitimin grups d’ideologia d’ultradreta i d’extrema esquerra”, després que el president del grup dels liberals europeus al Parlament, Guy Verhofstadt, expressés dijous que aprova el pacte a la Junta.
Amb tot, el candidat no va fer sang dels seus socis, sinó que va responsabilitzar el PSOE de la situació, i va lamentar que no hagi tingut “altura de mires, responsabilitat i sentit d’estat” per facilitar, amb la seva abstenció, un canvi de govern que impedís el “protagonisme de la ultradreta”. L’ex primer ministre francès va ser una de les primeres veus de l’entorn de Cs en demanar públicament que s’apliqués un cordó sanitari a Vox. Testimoni del creixement del Front Nacional de Marine Le Pen a França, va proposar una aliança del PSOE, el PP i Cs per aïllar l’extrema dreta, una estratègia similar a la que va tenir lloc a França, on els partits van aliar-se contra l’extrema dreta en diverses conteses electorals. Els socialistes, de fet, han arribat a demanar el vot per als conservadors en segones voltes per diluir les possibilitats que la ultradreta obtingués la victòria.
Tot i el rebuig inicial de Vox, el candidat a l’alcaldia de Barcelona va anar matisant més endavant el seu discurs, al compàs de les negociacions a Andalusia. A finals de desembre va donar marge a Cs i va defensar el pacte entre el partit taronja i el PP, tot i rebutjar “tot acord programàtic o de govern amb Vox”, com el que finalment s’ha produït. Ahir va tornar a defensar el pacte entre Cs i el PP, “clarament reformista”, i va mostrar-se convençut que Cs “explorarà totes les vies possibles per prescindir de l’extrema dreta en la vida política andalusa fins a retornar-la al lloc marginal que ha tingut des de la Transició”.
Un gest insuficient
El gest de Valls per marcar distàncies amb el pacte andalús no va ser ahir suficient per al PSC, que va reclamar a l’ex primer ministre francès que prescindeixi del suport de Cs a la seva candidatura. Poc abans del comunicat de Valls, l’eurodiputat Javi López li va demanar que sigui “coherent” i actuï “en conseqüència” si no vol ser “corresponsable” de la “greu irresponsabilitat” de Cs. “Hauria de decidir sobre la seva candidatura i prescindir del suport de Cs”, va reblar en roda de premsa a la seu socialista. Les paraules del candidat a l’alcaldia no van satisfer la demanda de López, i la federació socialista a Barcelona va contraatacar al vespre amb un altre comunicat en què exigia a Valls desvincular-se de Cs “amb fets i no només amb paraules” per demostrar que té una “voluntat real de lluitar contra la ultradreta”.
El PSC, de fet, va interpretar el text de l’alcaldable com “l’enèsim intent d’esquivar la responsabilitat que li pertoca com a candidat d’un partit, Ciutadans, que ha arribat a un acord amb una formació masclista, homòfoba i racista com Vox”, va dir. Per a la federació que lidera Jaume Collboni, candidat del partit a l’alcaldia de Barcelona, la resposta de Valls ha de ser clara: “Desmarcar-se del pacte de la vergonya que ha signat el partit a qui representa” declinant presentar-se com a candidat de Ciutadans”.
Collboni, que avui participa en un acte al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) amb Pedro Sánchez i Miquel Iceta, probablement repetirà aquest missatge, així com el compromís dels alcaldes del PSC -i el seu mateix- de fer un “cordó sanitari” per evitar que la ultradreta entri als ajuntaments després de les eleccions municipals del 26 de maig. Queda el dubte, però, si el compromís també passarà per no pactar ni amb Cs ni amb el PP quan els socialistes requereixin suports per governar.