La UGT registra al ministeri de Justícia l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa

La petició, que es va fer el 15 de juny, compta amb el suport dels quatre alcaldes de les capitals catalanes

La UGT registra al ministeri l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa
Ara
16/07/2020
3 min

BarcelonaLa UGT ha entrat al ministeri de Justícia la petició d'indult total per a l'exconsellera Dolors Bassa, condemnada a 12 anys de presó en el judici de l'1-O, segons ha avançat la Cadena SER. La petició compta amb el suport dels quatre alcaldes de les capitals catalanes. Ada Colau, Marta Madrenas, Miquel Pueyo i Pau Ricomà donen suport a la petició, així com el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, i el d'aquest sindicat a Catalunya, Camil Ros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També el secretari general català de CCOO, Javier Pacheco; el president de la patronal Pimec, Josep González, i l'exconseller i excandidat a la presidència de la Generalitat pel PSC Joaquim Nadal han avalat la petició d'indult. A més, s'hi ha sumat la Federació d'Organitzacions per a la Justícia Global i la presidenta de la Taula del Tercer sector, entre altres representants de la societat civil.

La petició d'indult al govern espanyol, que es va presentar el 15 de juny, es fonamenta en el compromís de Dolors Bassa amb la societat, en els centenars de peticions de llibertat que hi ha per als presos polítics i en el fet que l'exconsellera sempre ha estat a disposició de la justícia.

L'exconsellera ha agraït l'indult que ha registrat UGT i ha defensat que la solució "ha de ser general" i ha de passar per l'amnistia i la negociació del conflicte. "Mentrestant us agraeixo el suport per poder estar a casa i no passar temps entre murs i barrots. Si signeu: Moltes Gràcies", afegeix a través del seu compte de Twitter.

Al gener el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ja va anunciar que el sindicat demanaria l'indult per a Bassa: "Tenim el deure moral de demanar l'indult per a la Dolors. I no com a rendició. És una persona molt compromesa i ens l'estimem molt". Aquest dijous, en declaracions a Catalunya Ràdio, Ros ha detallat que la petició d'indult ha avançat més a poc a poc del previst perquè volien sumar-hi un "grup de gent representativa de la societat catalana", i que confien que li donin l'indult "com més aviat millor".

"Mentre no hi hagi una solució global per a tothom, podem trobar sortides individuals", ha defensat, i ha insistit que la fórmula de l'indult "és un debat que està sobre la taula". Ha anunciat, també, que impulsaran una web en què tothom podrà donar suport a la petició. El representant de la UGT ha indicat que Bassa esta agraïda a l'organització i a les persones que han donat suport a la petició.

Bassa va ser secretària general de l'organització a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015 i actualment n'és afiliada.

El ministeri de Justícia encara no ha tramitat cap petició

Ara està en mans del ministeri de Justícia moure peça, però fonts del departament que dirigeix Juan Carlos Campo assenyalen que encara no s'han ni començat a tramitar la primera petició d'indult feta el desembre per un particular, l'advocat Francesc Jufresa -per fer la petició n'hi ha prou en emplenar un formulari a la web, informa Mariona Ferrer i Fornells. El ministeri al·lega que, donat el gran nombre de peticions, sumat al fet que el govern espanyol va estar en funcions durant bona part del 2019 i que poc després hi ha hagut el període de l'estat d'alarma en què s'ha donat prioritat a la reactivació dels tribunals, encara no han tirat endavant. Amb tot, el 21 de març el BOE va publicar una ordre que fixava que es podia seguir amb la tramitació perquè es tracta d'una qüestió d'"interès general". Perquè així sigui, el ministeri de Justícia ha de remetre la petició al tribunal sentenciador, en aquest cas al Tribunal Suprem, perquè en faci un informe.

Des del ministeri de Justícia recorden que el govern espanyol va concedir el 2019 menys de l'1% dels indults sol·licitats. En total es van resoldre 4.162 expedients, 4.123 dels quals van ser denegats i només se'n van concedir 39, el que suposa un 0,94% del total. En tots els casos menys un, van ser resolucions sobre indults parcials. Cada semestre s'elevent al consell de ministres una mitjana de 2.000 expedients d'indult amb l'objectiu de reduir, en la mesura del possible, l'acumulació d'expedients sense resoldre, segons va informar el mes passat el subsecretari de Justícia, Miguel Bueno, al Congrés.

stats