Turull defensa el tercer grau per als presos polítics després de la sentència del TJUE

Creu que seria "incomprensible i dolorós" que la Generalitat no ho veiés així

Jordi Turull durant l'interrogatori al Suprem
Ara / Acn
22/12/2019
3 min

BarcelonaLa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras ha tingut un impacte directe en el debat sobre la investidura de Pedro Sánchez, però també podria tenir-lo en altres àmbits. Per exemple, en el debat sobre el permisos dels presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller Jordi Turull ha avisat aquest diumenge que seria "incomprensible i dolorós" que la Generalitat no donés el tercer grau als presos independentistes, especialment després del pronunciament de la justícia europea sobre el president d'ERC. Per ara, els presos tenen el segon grau, cosa que per ara els allunya d'accedir a permisos per sortir de la presó en règim de semillibertat. "¿Algú entendria que sigui la Generalitat la que digui que ha d'estar tancat a la presó quan a Europa li diuen que té immunitat? Que ho faci la Generalitat costaria d'entendre", ha indicat Turull en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Així, ha dit que espera que la Generalitat classifiqui els presos "pel que correspondria, i no per la por del que digui tota la caverna mediàtica o la Fiscalia General". "Només faltaria que això ens penalitzi, ens condicioni o ens acomplexi", ha afegit. La classificació dels presos depèn en primera instància de les juntes de tractament de les presons i després ho han de validar els Serveis Penitenciaris de la Generalitat. La decisió es pot recórrer al jutge de vigilància penitenciària i, en última instància, al Suprem.

També ha opinat que la sentència del TJUE és una "desautorització" del Suprem "amb tots els ets i uts", perquè implica que "s'hauria hagut d'aturar el judici i dictar la nul·litat de totes les actuacions". Les defenses demanaran la nul·litat de la sentència. Turull ha constatat que la resolució de Junqueras és "la punta de l'iceberg", i ha recordat que ell, com el republicà, també era diputat i se li va negar el dret a ser-ho. "Ha estat un atropellament constant dels nostres drets polítics per part del Tribunal Suprem", ha conclòs. Després de la decisió del TJUE, ha augurat que l'Estat, "lluny de rectificar, el que farà és aprofundir en el despropòsit".

Carta de Cuixart als socis d'Òmnium

També s'ha referit a la decisió del TJUE el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. En una carta a tots els socis, ha denunciat "l'aïllament" que creu que l'estat espanyol està "aguditzant" respecte a la justícia internacional. A més, ha criticat que l'Estat està "desatenent" el mandat del TJUE que estableix la immunitat com a eurodiputat d'Oriol Junqueras, i el posicionament del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU, mentre que també insisteix que "s'està inhabilitant representants democràtics i condemnant representats culturals".

Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva, en la primera foto difosa des que són empresonats a Lledoners

"Si hi ha una estratègia que clarament està fracassant és la via repressiva de l'estat espanyol", conclou el president de l'entitat. A la carta, Cuixart exigeix que "finalitzi la repressió contra el sobiranisme i els moviments socials" i demana a la ciutadania que "continuï pressionant des de la lluita no-violenta" perquè "el clam majoritari sigui escoltat". "El sobiranisme segueix dempeus, al carrer i a les urnes, i més determinat que mai a viure en democràcia i llibertat, que és l'única manera de viure dignament", ha assegurat Cuixart.

stats