El Suprem notifica les suspensions a Torrent

L’independentisme no els farà renunciar als escons i debat si ha de continuar pagant-los el sou

El Tribunal Suprem ja ha notificat a Roger Torrent la suspensió dels sis diputats
Aleix Moldes
14/07/2018
3 min

BarcelonaEl Parlament ja sap oficialment que sis dels seus diputats estan suspesos per desenvolupar qualsevol càrrec públic. El Tribunal Suprem va notificar-ho ahir a la cambra catalana i el següent pas depèn directament del president, Roger Torrent, a qui el tribunal ha fet l’advertiment. En una entrevista a l’ACN, Torrent va garantir que el Parlament “farà tot el que estigui al seu abast per defensar els drets polítics dels diputats i, per extensió, els drets col·lectius de participació del país”. La notificació que va rebre ahir no canvia res: “Els diputats que són a la presó o a l’exili no han comès cap delicte i haurien d’estar en llibertat avui mateix”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’independentisme debat, però, com garantir la protecció dels drets polítics sense arriscar-se o bé a una querella per desobediència o bé a prendre una simple decisió simbòlica. En una entrevista a La Xarxa, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, es mostrava contundent a favor de tirar pel dret. “No acceptarem una situació en què hagin de perdre els seus drets polítics i els seus escons per una acusació falsa contra ells”, va subratllar. Des de la mesa defensaran “la sobirania del Parlament” i ell personalment és partidari que sigui el ple el que decideixi -tal com estableix el reglament- i que si no s’accepta la suspensió, els diputats puguin continuar exercint tots els seus drets, tant el de vot -ara per ara el tenen delegat- com el de seguir cobrant el sou mensualment.

Serà el nou lletrat major del Parlament, Joan Ridao, qui s’encarregarà de coordinar l’informe -que ja li ha sol·licitat la mesa- per definir la posició de la cambra. Ara per ara, la desobediència només la planteja públicament la CUP. JxCat i ERC es mantenen a l’expectativa, malgrat que encara no han consensuat una resposta. Torrent i Costa, de fet, representen posicions diferenciades dins la mesa. Segons fonts pròximes, el president és partidari d’una resposta més pragmàtica, que no faci renunciar els diputats i no alteri les majories parlamentàries, malgrat la vigència de la suspensió. Aquesta és, de fet, l’opció més pròxima a les tesis d’Esquerra. Els republicans volen evitar que una hipotètica desobediència no servís de res i que les votacions -en cas que hi participessin els diputats suspesos- fossin impugnades i suspeses pel Tribunal Constitucional. De fet, el magistrat del Suprem Pablo Llarena afirmava en la interlocutòria de suspensió que no pretenia alterar les majories parlamentàries i recomanava buscar una solució temporal que permetés als diputats suspesos tornar a ocupar l’acta en cas que canviés la situació processal.

Altres opcions sobre la taula

Dins de JxCat hi ha matisos, però la via que defensa Costa és la més frontalment oposada a les suspensions. Consisteix a rebutjar-les en una votació al ple i seguir com fins ara. És a dir, mantenir-los tots els drets parlamentaris -vot i sou inclosos- malgrat que el Suprem en reclami la suspensió. El vicepresident de la cambra insisteix en la “inviolabilitat parlamentària” per plantejar que el Parlament prengui les seves decisions d’acord amb el reglament i no pas per imposicions dels tribunals. “És la base de la separació de poders”, remarcava ahir a La Xarxa.

La interlocutòria de Llarena obre, però, una altra via “sense base legal”, segons fonts consultades per l’ARA. En l’escrit que va rebre ahir Torrent, el jutge permet a la mesa del Parlament designar substituts sense que els diputats suspesos perdin l’escó. Una opció “exòtica”, segons les fonts, però que també està sobre la taula.

stats