Torrent planteja un ple específic després de la sentència del Suprem
El president del Parlament diu que defensarà el dret de debatre sense censura
BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha plantejat fer un ple específic com a reacció de la sentència del Suprem sobre l'1-O, on el president de la Generalitat també pugui intervenir. Torrent ha confirmat, així, la intenció del Govern de portar al Parlament la resposta institucional a la sentència. El president del Parlament ha assegurat que defensarà el dret de debatre sense censura. "Defensaré els drets fonamentals dels diputats, no perquè això suposi una desobediència, sinó perquè em sembla que no hi tinc alternativa", ha dit en una entrevista a TV3, on ha insistit que al Parlament "s'ha de poder parlar de tot, no només d'allò que agradi al govern espanyol".
"No podem convertir la mesa en un òrgan censor i un Tribunal Constitucional en miniatura. No podem censurar la capacitat legislativa dels grups", ha reblat. "No podem acceptar que la censura entri per la porta", ha dit Torrent després de rebre un requeriment del Tribunal Constitucional. El president del Parlament planteja un ple específic on es votaran resolucions, i defensa que la cambra no pot limitar el debat. Aquesta serà una part de la reacció a la sentència, ha dit Torrent, però també seran importants les mobilitzacions socials al carrer, que hauran de ser "persistents", perquè "la repressió ha vingut per quedar-se". "El que viurem la setmana que ve no seran unes hores, no podem cansar-nos", ha subratllat.
Segons el seu parer, també caldrà una mobilització "persistent" al carrer, però ha opinat que no ha de perjudicar les condicions de vida dels catalans. Preguntat per les aturades de país o les declaracions de Toni Comín en què posava damunt la taula perjudicar l'economia, Torrent ha opinat que totes les mobilitzacions han de ser cíviques i han de servir "per millorar les condicions de vida dels ciutadans, no per empitjorar-les".
Destitució del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya
Torrent ha considerat que "en un país on hi hagués una radicalitat democràtica de veritat", el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya hauria d'haver estat destituït immediatament pel discurs "polític" que va fer aquesta setmana. "És molt perillós. S'imagina a Alemanya un cos militar fent opinions polítiques? Dient: 'Ho tornarem a fer'. Fer què? Apallissar la gent? Entrar de matinada a les cases? Entrar en impremtes i mitjans?", ha preguntat.
El president del Parlament ha conclòs que això és "inimaginable" a l'Europa del segle XXI, però està passant a l'Estat i és una mostra de la seva "deriva autoritària". D'altra banda, ha opinat que aquesta legislatura "difícilment podrà continuar, almenys en les actuals circumstàncies", sense nous pressupostos. També ha recordat la seva proposta de fer un govern de concentració com a reacció a la sentència.
Al preguntar-li per l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquesta setmana en dos desnonaments a Barcelona, ha indicat que "si hi ha un comportament de la policia desproporcionat s'han de donar explicacions i depurar responsabilitats, si cal".