Torra veu insuficient una trucada de Sánchez i exigeix bilateralitat
Les diferències entre JxCat i ERC s'accentuen per la investidura espanyola i el grup al Senat
BarcelonaLa trucada que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que farà al president de la Generalitat en el marc de la ronda de contactes dels disset caps de govern autonòmics no és suficient per a Quim Torra. El cap de l'executiu català no vol gestos, a parer seu, "buits" i "eixorcs" sinó un telèfon vermell per resoldre el conflicte polític amb el màxim dirigent de la Moncloa. Una via que ara per ara el PSOE no està disposat a explorar, almenys en aquesta fase de les negociacions sobre la investidura amb ERC. "Això no soluciona res [...]. Cal respecte institucional, bilateralitat Catalunya-Espanya, reconeixement dels subjectes polítics i una resposta democràtica per donar sortida a l'autodeterminació i a la fi de la repressió", ha afirmat aquest dijous l'entorn del president de la Generalitat, que ha exigit "coratge" i "valentia" al líder del PSOE. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha posat cara i veu a aquesta petició des del Parlament, on ha reclamat una relació bilateral però també ha afirmat que si Sánchez es posa en contacte amb Torra, aquest li respondrà: "Sempre atén totes les trucades".
¿Quan es produirà aquesta primera conversa entre els presidents després de tants mesos? Doncs un cop s'hagi produït la trucada al lehendakari, Iñigo Urkullu. El president espanyol, des de Brussel·les, a l'entrada a la cimera de líders del Consell Europeu, ha explicat que ho farà per ordre d'antiguitat dels Estatuts d'Autonomia i que, en aquest cas, Catalunya va per darrere del País Basc. Aquesta ha sigut l'única concreció que ha fet Sánchez sobre la investidura, ja que ha tornat a demanar discreció perquè les converses amb ERC per facilitar el seu govern amb Unides Podem arribin a bon port. Ha carregat, això sí, contra la dreta per bloquejar –ha dit– l'elecció del president, informa Júlia Manresa. Des de Madrid, però, el líder del PP, Pablo Casado, ha criticat que Sánchez utilitzi tots els presidents autonòmics d’attrezzo per justificar una conversa amb Quim Torra, mentre que Santiago Abascal, de l’extrema dreta de Vox, ja ha advertit que no assistirà a la reunió amb el PSOE per "blanquejar" les negociacions que té amb els "enemics d’Espanya".
Esquerra valora el "gest"
Les crítiques de Torra a Sánchez han descol·locat Esquerra. A diferència del president de la Generalitat, els republicans sí que valoren la decisió del cap de files socialista. Per a ERC, l'anunci del president espanyol de posar-se en contacte amb Torra és un pas endavant que ha de permetre començar el desgel entre els dos polítics, que fa mesos que no parlen. De fet, fonts d'ERC destaquen que la decisió de Sánchez va "en la línia" del que li estan demanant al PSOE en les negociacions per la investidura. Així ho ha explicitat, en una entrevista a Nació Digital, la portaveu dels republicans i membre de l'equip d'ERC que negocia amb els socialistes, Marta Vilalta, que ha dit que van reclamar al PSOE "que calia una trucada al president Torra com a gest". Mentre els republicans consideren que la decisió de Sánchez és un primer símptoma que alguna cosa es mou a favor del diàleg, el president del Govern ho veu insuficient. Així doncs, ERC, volent reivindicar la trucada com un primer resultat de les seves negociacions amb el PSOE, s'ha trobat amb un nou motiu de conflicte amb el seu soci a Catalunya.
La jornada d’avui ha sigut el colofó d’una setmana més de discrepàncies, fins i tot públiques, entre les dues formacions del Govern a causa de la investidura espanyola. En la sessió de control de dimecres, el president de la Generalitat va recordar a Esquerra els compromisos que ha subscrit al Parlament perquè els faci valdre en la negociació amb el PSOE, en relació amb la qual els republicans van reiterar que no tenen pressa: "Espero que tots els diputats facin honor al compromís d'aquesta cambra" sobre l’autodeterminació i la llibertat dels presos polítics, va dir Torra.
A això s’hi sumava la discussió sobre la classificació dels empresonats (que seguiran en règim tancat) i la polèmica arran de la retirada de la moció de JxCat sobre l’autodeterminació aquesta setmana al ple. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la cap de files al Congrés, Laura Borràs, ha criticat aquest dimecres els republicans per haver fet gala a Twitter d’haver-los cedit senadors quan, segons va explicar, va ser a canvi que JxCat aparqués el text que s’havia de votar a la cambra i que reclamava un mediador internacional i un referèndum d’autodeterminació. De fet, fins i tot va admetre que els dos socis de Govern no paren de "mirar-se de reüll" davant del possible nou horitzó electoral a Catalunya, i va carregar contra Esquerra afirmant que "la unitat no s’exerceix a través de Twitter". "La gent està molt tipa dels polítics", va concloure.
Canvi de focus
Així, les negociacions entre el PSOE i Esquerra per la investidura han afectat de retruc les relacions entre Esquerra i JxCat. Fonts governamentals consultades per l'ARA asseguren que els dos màxims responsables de l'executiu, Torra (JxCat) i Aragonès (ERC), no n'han parlat aquest dijous. Les aigües, però, podrien tornar a calmar-se la setmana que ve, no tant perquè JxCat i ERC resolguin les seves diferències sinó perquè el focus se situarà en altres qüestions. El dilluns 16 serà el dia en què la justícia belga es pronunciarà sobre l'extradició de Carles Puigdemont, i el dijous 19 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es posicionarà sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. Si l'independentisme suma dues victòries jurídiques –una opció factible–, la calma tornarà, com a mínim momentàniament, per assenyalar les diferències amb la justícia espanyola. Això sí, ERC i el PSOE tornaran a seure a la taula de negociació i JxCat, ja amb el futur de Puigdemont més perfilat, fixarà la seva estratègia de cara els pròxims mesos. Dos elements que, sumats, poden tornar a tensar el Govern.