Torra signa un nou decret amb els consellers definitius: Borràs, Vergés, Calvet i Chacón
El president renuncia als presos Turull i Rull i als exiliats Puig i Comín
BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, renuncia als consellers empresonats i exiliats davant la negativa de la Moncloa a firmar el decret de nomenament del nou Govern. Torra ha signat un nou document amb els noms definitius aproximadament a les set d'aquesta tarda. Tal com avança l'ARA en l'edició de paper d'aquest dimarts, són Laura Borràs –Cultura–, Alba Vergés –Salut–, Àngels Chacón –Empresa– i Damià Calvet –Territori–.
Amb el nou nomenament, Elsa Artadi, que fins ara se situava a Empresa, passa a pilotar la conselleria de Presidència. Artadi ha expressat a Twitter el seu desig de "retornar ben aviat al titular legítim, Jordi Turull" la cartera de Presidència, alhora que ha assegurat sentir-se "honorada per la confiança dels presidents Puigdemont i Torra".
De la seva banda, Vergés ha assenyalat en una piulada que assumeix amb "orgull el seu llegat [de Toni Comín] per continuar treballant per tenir un país millor per a tothom". L'encara quarta secretària de la mesa del Parlament ha agraït la "confiança" a ERC.
Es mantenen la resta de conselleries que ja es preveien en el primer decret: Miquel Buch a Interior; Ester Capella a Justícia; Teresa Jordà a Agricultura; Jordi Puigneró a Política Digital; Josep Bargalló a Ensenyament; Chakir El Homrani a Treball i Afers Socials; Pere Aragonès a Economia, i Ernest Maragall a Exteriors.
La decisió de Torra arriba després d'un nou revés de la Moncloa, que aquest dimarts ha enviat una carta al secretari del Govern, Víctor Cullell, en què confirmava que no faria públic el nomenament dels consellers presos i exiliats.
Quim Torra va signar el nomenament del seu primer Govern el 20 de maig, però el govern espanyol s'ha negat a publicar-ho al 'Diari Oficial de la Generalitat' sense concretar amb quina base legal ho bloquejava. El president va interposar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que es va declarar incompetent per resoldre-ho.
Quan s'aixecarà el 155?
Ara, Torra ja ha anunciat que la primera decisió que prendrà el consell executiu serà la d'interposar una querella contra el govern espanyol per prevaricació. També s'ha compromès a impugnar l'aplicació de l'article 155.
Malgrat el nou nomenament, encara està vigent la intervenció de la Generalitat. Cal que el govern espanyol autoritzi la publicació del decret al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC) i que es procedeixi a la presa de possessió. Fonts governamentals situen aquest acte dissabte o dilluns, ja que dues de les conselleres –Jordà i Capella– són diputades al Congrés i han de ser presents dijous i divendres a la votació de la moció de censura.
El 155, segons l'acord que va prendre el Senat el 27 d'octubre, s'aixecarà després de la presa de possessió de tots els consellers. És a dir, a finals d'aquesta setmana o la que ve s'acabaran set mesos d'intervenció política de la Generalitat.