Timmermans: "Els polítics espanyols són prou capaços de fer-se càrrec del conflicte amb Catalunya ells sols"

El vicepresident de la Comissió Europea manté que "és una qüestió interna" però demana "més diàleg"

L'holandès Frans Timmermans és el vicepresident primer de la Comissió Europea. Aquest dissabte ha clausurat les XXXIV jornades econòmiques del Cercle d'Economia
Natàlia Vila
02/06/2018
3 min

SitgesEl vicepresident primer de la Comissió Europea, l'holandès Frans Timmermans, ha assegurat aquest dissabte que "els polítics espanyols són prou capaços de fer-se càrrec del conflicte amb Catalunya ells sols". Timmermans ha mantingut la línia de les institucions europees i ha insistit que, tot i que a ell li agradaria que hi hagués "més diàleg", la Comissió Europea considera que el conflicte entre Catalunya i Espanya és una "qüestió interna d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la Comissió Europea, que s'ha caracteritzat els últims mesos per tenir una posició dura pel que fa al conflicte a Catalunya, ho ha dit quan ha acabat la seva conferència a la clausura de les jornades econòmiques del Cercle d'Economia, que se celebren anualment a Sitges. Els parlaments de Timmermans han posat punt final a la 34a edició d'unes jornades que han estat fortament marcades –tal com ha ressaltat el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera– per l'absència de polítics per la situació actual tant a Catalunya com a Espanya, amb la presa de possessió dels nous consellers de la Generalitat i la de Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol.

Durant la seva intervenció, Timmermans també ha deixat clar que "la Unió Europea no sobreviurà si no es respecten els drets fonamentals", que ha resumit com "l'imperi de la llei, que ha d'estar per sobre de tot, la democràcia i la defensa dels drets humans". El vicepresident de la Comissió Europea també ha remarcat que "el poder no pot instrumentalitzar la llei, sinó que és la llei qui ha de conduir el poder".

"Ningú no està per sobre de la llei", ha insistit Timmermans, que també ha afegit que aquest és un dels principis fundacionals de la Unió Europea i que van permetre posar fi als conflictes entre països veïns. "Aquí el que creiem és que només podem ser feliços a casa nostra si el nostre veí també és feliç, però per això –ha insistit aquest mandatari holandès– cal respectar les regles de la llei i no instrumentalitzar-les per intentar tenir la raó", perquè, així, segons Timmermans, qui perd és la democràcia.

Elogis al govern de Mariano Rajoy

Amb referència al canvi de govern a Espanya, provocat per la moció de censura al govern de Mariano Rajoy, Timmermans ha ironitzat: "Estem molt atents al que passa a Espanya i de vegades amb molta sorpresa... Zidane ha deixat el Madrid, imaginin!" En to més seriós, el vicepresident de la Comissió ha advertit que guanyar unes eleccions i tenir la majoria no vol dir ometre les minories.

"La democràcia no tracta únicament d'una presa de decisions per part d'una majoria deixant de costat a una minoria, perquè la minoria d'avui pot ser la majoria de demà, ho hem vist aquesta setmana a Espanya ", ha argumentat.

Tot i això, Timmermans, que s'ha definit a ell mateix com a "anticomunista", ha lloat el mandat de Mariano Rajoy al capdavant del govern espanyol fins ara. "He admirat molt el fet que ha governat durant una època molt dura i mai ha intentat buscar una via fàcil d'escapament; s'han fet front als problemes acceptant-los i assumint que s'hi havien de buscar solucions", ha explicat el vicepresident de la Comissió Europea.

El futur de la Unió Europea

Pel que fa al futur de la Unió Europea i als reptes externs, Timmermans ha aprofitat les jornades del Cercle d'Economia per enviar un missatge clar al govern dels Estats Units, que ahir va tirar endavant els aranzels en la importació d'alguns productes europeus com l'acer: "L'administració Trump no entén el 'win-win'", ha retret el vicepresident de la Comissió, que ha explicat que la Unió Europea no es quedarà quieta i respondrà amb mesures equivalents a la decisió de gravar alguns dels productes americans.

"Diuen que no volen cotxes alemanys. ¿De debò pensen que un BMW, fabricat íntegrament en una planta de Carolina del Sud, és un cotxe alemany? L'economia ja no funciona així", ha intentat raonar Timmermans.

Davant de l'augment del proteccionisme i dels interessos propis d'algunes grans potències, aquest mandatari europeu ha recordat que Europa "no és impossible de trencar", amb referència al Brexit, i ha deixat una pregunta a l'aire: "Quan vinguin a negociar els Estats Units, Rússia o la Xina, ¿ens trobaran junts? ¿O hauran de parlar un a un amb nosaltres intentant que ens posem els uns contra els altres?", ha preguntat a l'auditori d'empresaris que l'escoltava. "És existencial que unifiquem la resposta i mantinguem una posició clara, que no cal que sigui agressiva, però sí conjunta", s'ha respost el mateix vicepresident.

stats