El TSJC obre la investigació contra Germà Gordó pel cas del 3%
Accepta la petició del jutge del Vendrell i l'investigarà per tràfic d’influències, prevaricació i malversació de fons públics
BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert diligències contra el diputat i exconseller de Justícia, Germà Gordó, per la seva presumpta vinculació al cas del 3%, que investiga el finançament il·legal de CDC. El tribunal accepta, doncs, la petició del jutge del Vendrell, que va reclamar iniciar la investigació contra Gordó, ja que, com a aforat, no se'l podia incloure a la causa oberta sense l'autorització del TSJC.
La investigació contra Gordó se centrarà en els presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics. El TSJC serà qui decidirà si s'envia a judici l'exconseller un cop acabi la instrucció, que dirigirà el magistrat Enric Anglada. La resta de la causa sobre el 3%, però, es manté al jutjat del Vendrell.
El Tribunal Superior ha acceptat ara imputar Gordó, quan al mes de gener una petició idèntica del jutge instructor del Vendrell va ser rebutjada. Per què? Segons la resolució que ha enviat el TSJC, ara diversos dels empresaris investigats han reconegut que la persona amb qui es reunien era Gordó. A més, el tribunal destaca que la secretaria del Govern –que Gordó va encapçalar entre el 2010 i el 2012–, ha indicat que no li ha estat possible aconseguir l'agenda oficial de l'època perquè no es troba en cap arxiu al qual tingui accés la Generalitat.
Finançament il·legal de CDC
La Fiscalia Anticorrupció considera que Gordó era qui controlava políticament les comissions il·legals que arribaven a Convergència a través de les donacions que les empreses feien a les fundacions del partit. La interlocutòria del jutjat del Vendrell apunta que de Copisa, Gordó va aconseguir presumptament 100.000 euros per a les fundacions Fòrum Barcelona i CATDEM entre el 18 i el 27 d'abril del 2012 a canvi de l'adjudicació del contracte d'obres de manteniment de diversos edificis escolars a Barcelona per valor de 4,7 milions d'euros i d'un contracte d'obres al Port a una UTE (en què hi havia Copisa) per 39,6 milions. L'import de les donacions i de les licitacions l'hauria negociat Gordó directament amb el conseller delegat de Copisa.
De la constructora Pasquina, Gordó hauria aconseguit almenys 147.000 euros per a les fundacions de CDC entre el 2014 i el 2015 (quan ja era conseller) a canvi de l'adjudicació d'obres a la carretera C-55 per 2,1 milions d'euros i una altra de 7,2 milions d'euros relacionada amb senyalització de trànsit. L'actual diputat de JxSí també hauria obtingut regals personals de l'empresa Oproler –aprofitant la seva amistat amb Josep Manel Bassols– per haver mediat en l'adjudicació a aquesta empresa d'unes obres a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa, per 2,7 milions d'euros.
Gordó nega les acusacions
Fa tot just deu dies que Gordó va comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la seva presumpta implicació en el cas del 3%. El diputat de JxSí va reconèixer haver-se reunit amb empresaris, però va negar rotundament que haguessin pactat res il·legal. "Ningú mai em va demanar res que anés contra l'ordenament jurídic", va afirmar en comissió.
En aquesta línia, Gordó va assegurar que algunes de les informacions que apareixen a la investigació i que s'han publicat són "falses". Així, va negar que mai hagués anat a la llotja del Santiago Bernabéu ni que hagués anat a caçar amb Josep Maria Bassols, delegat a Catalunya d'Opropler, contractista implicat en el cas. També va negar que mai li hagi dit a ningú que l'anomeni en clau Gregorio o Gerardo. "Sempre signo Gordó, Germà Gordó, o Germà Gordó Aubarell", va concloure.