El TC avala la reforma del reglament del Parlament

Veu legal que la tramitació de lleis es pugui fer per lectura única si es poden presentar esmenes

Sessió del Parlament del 27 d’octubre, en què es va  proclamar la República en compliment de la llei del referèndum.
M. Ferrer / N.orriols
29/11/2017
3 min

Madrid / BarcelonaSentència inèdita del Tribunal Constitucional (TC) relacionada amb el Procés. Per unanimitat, el ple va declarar ahir constitucional la reforma de l’article 135.2 del reglament del Parlament, suspesa de manera cautelar a finals de juliol per la presentació d’un recurs del govern de Mariano Rajoy per aturar de manera immediata la desconnexió exprés. L’alt tribunal conclou que si s’interpreta que la reforma no exclou el tràmit d’esmenes per a l’aprovació de lleis a través de la lectura única, és constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Junts pel Sí va defensar des d’un primer moment que es tractava d’una reforma calcada a l’actual reglament del Congrés de Diputats. En aquest sentit va expressar-se ahir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va censurar que hagin calgut quatre mesos per “confirmar una obvietat: que el que ja existeix al Congrés i en 14 Parlaments autonòmics també és legal a Catalunya”.

La reforma, però, no va arribar a aplicar-se mai. Després que el TC suspengués de manera cautelar la lectura única, Junts pel Sí va optar per utilitzar l’article 81.3 del reglament per tramitar la desconnexió en un dia. Era l’as a la màniga que l’independentisme tenia guardat des de principis d’any per si, com ja es preveia, la reforma del reglament del Parlament acabava suspesa. Aquest article permet alterar l’ordre del dia d’un ple que ja està en marxa per incloure-hi un debat i votació a última hora si ho demanen dos grups parlamentaris, i és el que es va fer servir durant l’aprovació de les lleis de desconnexió al setembre amb la petició de JxSí i la CUP.

Ara el TC esgrimeix, a falta de la sentència definitiva, que la reforma del reglament no contenia cap error, sinó que simplement no desenvolupava el procediment de presentació i debat de les esmenes. “El silenci que guarda el precepte respecte al tràmit d’esmenes no suposa que se’n prescindeixi, sinó que ha d’entendre’s com la falta d’una expressa previsió informativa”, puntualitza la sentència, redactada pel magistrat Ricardo Enríquez.

El ple de l’alt tribunal recomana al Parlament -paral·litzat amb el 155 i les eleccions- que mantingui la reforma però que reguli la fase d’esmenes, i puntualitza que, segons la seva doctrina, el dret a esmena forma part del “nucli essencial de la funció representativa” perquè encarna la màxima expressió del “dret al pluralisme polític”.

‘No’ dels lletrats del Parlament

Aquesta era, precisament, la cara fosca de la reforma. Junts per Sí i la CUP van canviar el reglament per poder fer servir la fórmula més ràpida, que impedís al TC -el principal mur de contenció del Procés fins a l’entrada en joc de l’Audiència Nacional i del Suprem- suspendre la llei del referèndum abans d’aprovar-la en ple. Per això volien reduir al màxim tots els tràmits parlamentaris per evitar que el TC pogués intervenir. Però tant el Consell de Garanties Estatutàries com els mateixos lletrats del Parlament ja els van advertir que, malgrat el buit informatiu del nou reglament, s’havia de deixar un termini de temps a l’oposició per presentar esmenes i portar-les al CGE.

El 6 i 7 de setembre es van aprovar tant la llei del referèndum d’autodeterminació com la de transitorietat després d’un debat maratonià. Es va fer amb l’article 81.3 del Parlament, deixant dues hores per a les esmenes i amb l’oposició protestant i entrebancant la sessió en considerar que s’estaven vulnerant els seus drets. De fet, Ciutadans, el PP i el PSC van abandonar l’hemicicle durant la votació.

La cronologia de la desconnexió exprés

Impuls de JxSí

La reforma del reglament va ser impulsada per JxSí i la CUP i proposava que els grups poguessin sol·licitar la lectura única per tramitar de manera exprés les lleis de desconnexió. L’oposició ho va rebutjar frontalment.

Dictamen del CGE

L’oposició va sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties, que va avalar la lectura única però va advertir que s’havia de permetre fer esmenes.

Aprovació

El canvi en el reglament es va aprovar per majoria absoluta.

Recurs al TC

El canvi del reglament es va aprovar per majoria absoluta però va ser recorregut al TC i suspès cautelarment.

El pla B

Els independentistes van utilitzar el 81.3 per saltar-se els tràmits reglamentaris i aprovar la llei de l’1-O.

stats