El Suprem rebutja suspendre l’acord de la JEC que deixava vacants els escons de Puigdemont i Comín

Tajani recorda als candidats que "no pot tractar-los com a futurs membres del Parlament Europeu"

El Suprem rebutja suspendre l’acord de la JEC que deixava vacants els escons de Puigdemont i Comín
Ara
28/06/2019
2 min

Barcelona / Brussel·lesUna setmana després que la Junta Electoral Central (JEC) rebutgés per unanimitat l'acatament de la Constitució des de Bèlgica de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, el Tribunal Suprem dona la raó a l'administració electoral i els exiliats entomen un nou revés. L'alt tribunal, doncs, ha rebutjat suspendre l'acord de la JEC que deixava vacants els escons dels dos excàrrecs de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, finalment el Suprem ha tombat les mesures cautelaríssimes sol·licitades per Puigdemont i Comín i amb què pretenien deixar sense efecte els acords de la JEC. Uns postulats que no donaven per vàlida la fórmula d'acatament de la Constitució que van intentar els eurodiputats electes exiliats a Bèlgica: per poders i a través del seu lletrat, Gonzalo Boye.

La negativa de l'òrgan administratiu electoral va provocar que els escons de Puigdemont i Comín quedessin vacants, tal com van comunicar al Parlament Europeu. En aquesta situació, els afectats quedaven desposseïts de "totes les prerrogatives" que els corresponen com a eurodiputats fins que no acatin la Constitució.

També continua vacant l'escó de l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a qui la JEC va denegar l'obtenció d'un permís penitenciari per acatar la Constitució davant l'administració electoral el 17 de juny. El líder republicà va recórrer la decisió davant el tribunal que, per ara, s'ha mostrat disposat a fer una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la condició d'immunitat de Junqueras.

Tajani es remet al marc legal espanyol

Després d'enviar quatre cartes denunciant "irregularitats" de l'estat espanyol a l'hora de determinar si podien assumir el mandat o no, el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha respost a Carles Puigdemont i Toni Comín. Tajani ha justificat a través d'una carta formal que el lliurament de l'acta d'eurodiputat correspon a les autoritats espanyoles i ha argumentat que ell tan sols pot actuar dins el marc legal, d'acord amb el que decideix la JEC i les autoritats de l'estat.

La missiva ha arribat aquest divendres al matí als dos candidats de Lliures per Europa i en què Tajani rebutja tractar-los com a "futurs membres de l'Eurocambra". Per justificar-ho, el president del Parlament Europeu explica que cap dels dos no surt a la llista oficial remesa per l'Estat espanyol i que, per tant, "fins a nou avís", no pot tractar-los com a eurodiputats.

"D'acord amb l'article 12 de la llei europea sobre l'elecció de membres de l'Eurocambra i la jurisprudència del Tribunal de Justícia", apunta Tajani en la carta, "són els tribunals espanyols els que han de determinar en primer lloc la legalitat de les disposicions i els procediments electorals a l'Estat", conclou.

Carta Tajani
stats