Llarena dona via lliure al govern espanyol sobre el trasllat dels presos

L'executiu espanyol inicia els tràmits per a l'acostament a Catalunya

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir al Congrés arribant a la reunió amb els diputats i senadors del seu partit per valorar la situació.
Núria Martínez / Acn
28/06/2018
4 min

MadridPrimer pas per acostar a Catalunya els dirigents sobiranistes empresonats. Segons ha avançat 'El País' i ha confirmat l'ARA, Interior ha demanat al magistrat instructor de la causa contra els independentistes, Pablo Llarena, si té previstes més diligències sobre ells. Llarena ha contestat que "no hi ha cap raó processal perquè hagin de ser en cap presó en concret", però diu que és una decisió d’Institucions Penitenciàries. Per tant, torna a passar la pilota al ministeri, que vol iniciar el trasllat. El reglament penitenciari estableix que la competència per demanar un trasllat és d'Institucions Penitenciàries (que depèn d'Interior) i que s'ha de notificar al jutge instructor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Suprem només ha rebut escrits d'Institucions Penitenciàries en què pregunta per Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Per tant, Llarena respon a aquests quatre casos perquè són els primers escrits que han arribat procedents d'Institucions Penitenciàries. Segons fonts de les defenses, Josep Rull i Jordi Turull han demanat el trasllat aquest dijous, Joaquim Forn ho farà al llarg d'aquest dijous i Oriol Junqueras i Raül Romeva ho van fer a l'abril.

Però, per què el Suprem només ha rebut quatre escrits? D'entrada, els presos són els que han de sol·licitar a Institucions Penitenciàries el trasllat de presó. Llavors, un cop Institucions Penitenciàries l'ha notificat al jutge instructor, i si no ha rebut cap objecció, la junta d'avaluació de cada centre penitenciari es reuneix per estudiar el trasllat. Els presos catalans estan repartits en tres presons: Soto del Real (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart), Alcalá-Meco (Dolors Bassa i Carme Forcadell) i Estremera (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull). Per tant, cadascun dels tres centres haurà d'avaluar aquests trasllats en les seves respectives juntes.

Jordi Sànchez ha demanat el trasllat a Quatre Camins (Barcelona), Jordi Cuixart a Brians II (Barcelona), Dolors Bassa a Puig de les Basses (Figueres) i Carme Forcadell a Wad-Ras (Barcelona). Si Llarena no s'oposa al trasllat és perquè dona per tancada la instrucció, tot i que formalment no ha dictat encara la interlocutòria de conclusió del sumari.

El jutge té pendent pronunciar-se sobre diverses qüestions, entre les quals hi ha la declaració de diversos testimonis sol·licitada per les defenses. També té pendent pronunciar-se sobre la llibertat que ha sol·licitat Joaquim Forn, i dictar la resolució per a la suspensió dels set diputats catalans (incloent-hi Carles Puigdemont i Oriol Junqueras), ara que el processament ja és ferm.

Aquest matí fonts d'Interior han anunciat que Llarena havia assegurat que no havia de practicar més diligències. No obstant això, fonts del Suprem ho han negat. L'embolic d'aquest dijous entre el ministeri i el tribunal no és nou. Fa dues setmanes el jutge i el ministeri de l'Interior ja es van passar la pilota durant uns dies sobre qui tenia la responsabilitat de demanar el trasllat. Mentre que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sostenia que calia l'autorització del jutge, Llarena va aprofitar una interlocutòria per remarcar que la competència per demanar trasllats és d'Institucions Penitenciàries (i, per tant, de l'Estat). Ara bé, el reglament penitenciari recull que la petició s'ha de notificar al jutge, que s'hi pot oposar. És per això, doncs, que l'Estat vol esperar que Llarena acabi la instrucció i ja no calgui tenir els presos a prop per practicar diligències.

Pedro Sánchez ja va defensar el 18 de juny en la seva primera entrevista com a president que era “raonable” que un cop es tanqués la instrucció Institucions Penitenciàries fes efectiu aquest trasllat. Va anar més enllà el líder de Podem, Pablo Iglesias, que dimarts passat va visitar Sànchez i Cuixart a Soto del Real i, a més, va demanar-ne l’alliberament. És important recordar que aquests fets tenen lloc quan falten dues setmanes per a la reunió que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha de mantenir a la Moncloa amb el president del govern espanyol.

Les reaccions dels grups no s'han fet esperar. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha qualificat d'"humiliant" per als espanyols que han "patit els insults i el menyspreu" dels independentistes la possibilitat d'acostar els polítics nacionalistes a presons catalanes. En declaracions als periodistes al Congrés, Hernando ha afirmat que el trasllat dels presos demostra que Sánchez "està obligat a pagar un preu" pels suports en la moció de censura. I ha insistit en la necessitat que el president espanyol comparegui a la cambra baixa per explicar "quins són els seus pactes amb els independentistes".

stats