Sánchez torna a interpel·lar Podem i C’s
El líder del PSOE promet treballar per entendre’s amb les “forces del canvi” i posar fi a l’era Rajoy
MadridNo va ser un lapsus ni una frase mal interpretada. Pedro Sánchez realment té intenció d’encapçalar una negociació per buscar un govern alternatiu a Mariano Rajoy. La seva apel·lació a les “forces del canvi” divendres durant l’última votació del debat d’investidura fallit del president espanyol en funcions va fer encendre totes les alarmes. El líder socialista es postularia? Fonts de la direcció del PSOE van córrer a desmentir-ho. Però ahir, des de Galícia -on justament els socialistes volen líderar un front anti-Feijóo (PP)-, Sánchez hi va tornar, sense matisos. “Treballarem sense descans, amb humilitat i generositat, per entendre’ns amb les forces del canvi i posar fi al fracàs de Mariano Rajoy com a president del govern”, va assenyalar interpel·lant així Podem i Ciutadans.
Després que el seu equip descartés que intentaria bastir una alternativa i presentar-se com a candidat, Sánchez ressuscita així el discurs de fa mig any d’intentar unir els dos partits que aspiren a representar la nova política, tot i que encara no ha deixat clar si es vol postular. Té la intenció, això sí, de trucar-los la setmana que ve per començar a dialogar. El líder de Podem, Pablo Iglesias, l’espera amb els braços oberts i està disposat a acceptar governar en coalició amb els socialistes gràcies a l’abstenció de Ciutadans per haver d’evitar negociar amb les formacions independentistes. El partit d’Albert Rivera s’ho mira amb recel i segueix fent una crida a PP i PSOE a entendre’s mentre medita si converteix en paper mullat el pacte d’investidura amb Rajoy. El president espanyol en funcions, en canvi, fa una crida a “preservar-lo i mantenir la seva vigència”.
Per als populars, Sánchez només juga a fer temps per enfortir el seu lideratge intern. Rajoy va comunicar ahir a la seva executiva que té intenció de seguir-ho intentant -“tenim dret a governar i ho seguirem intentant”, va dir-, però després de les eleccions basques i gallegues del 25-S. Tots els partits ja estan immersos en la precampanya. Ahir Rivera va ser a Vitòria, avui Sánchez serà a Sant Sebastià i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a Bilbao -Rajoy va marxar ahir a la Xina per participar en el G-20-. Per a la número dos dels populars, el líder socialista està tenint la “temptació de repetir cerimònies com les de la legislatura passada, amb moltes reunions i rodes de premsa, per emmascarar la voluntat que anem a unes terceres eleccions”, va raonar.
Què busca realment Sánchez? Els últims gestos estan fent contradir els seus col·laboradors més pròxims. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va descartar dijous que Podem i Ciutadans es poguessin entendre i va recordar la investidura fallida del març passat. Ahir al matí, abans del discurs de Sánchez des d’Oroso (Corunya), la candidata del PSC el 26-J i mà dreta del líder socialista a Madrid, Meritxell Batet, assegurava a RAC1 que li semblava complicat generar una alternativa de canvi que pugui fer que Rajoy deixi la Moncloa. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar ahir al vespre un pacte amb Podem al qual no s’oposi Ciutadans i que en cap cas inclogui un referèndum sobre la independència de Catalunya. El partit de Pablo Iglesias assegura de portes enfora que serà “flexible”, però cap endins descarta l’alternativa. Fonts del PNB assenyalaven ja durant aquesta setmana que Sánchez tornaria a intentar-ho.
I ara què? Els quatre escenaris alternatius a Rajoy per evitar terceres eleccions
Governar amb 85 escons
Sánchez ha ressuscitat l’aposta que el va dur a la investidura fa mig any: un govern del canvi amb Podem i Ciutadans. Llavors ja va quedar clar que Pablo Iglesias i Albert Rivera mai s’asseurien a la mateixa taula del consell de ministres. Pedro Sánchez, però, podria optar a governar sol amb 85 escons gràcies a l’aval de Podem i C’s, o bé l’aval -almenys- de la formació lila per superar la negativa del PP.
Via referèndum
És el que el PP ha denominat “govern Frankenstein”. Seria un executiu de coalició del PSOE i Podem amb l’aval dels partits independentistes, almenys ERC o el Partit Demòcrata Català (PDC). Tots dos ja han posat com a condició un referèndum a Catalunya, que Sánchez no està disposat a acceptar. Ciutadans hi votaria en contra.
Una nova cara dins del PP
El PP ja ha descartat per activa i per passiva aquesta opció, que Rivera va tornar a posar sobre la taula divendres i que l’expresident socialista Felipe González també defensa. Si el lideratge de Rajoy va quedar tocat el 20-D, el 26-J va sortir reforçat. “Ha quedat més clar que mai que el nostre candidat és i continuarà sent Rajoy”, va sentenciar ahir Cospedal.
Candidat de consens
Ni la cara més visible del PP ni la del PSOE. La via Mario Monti -en record del primer ministre italià que no va ser escollit a les urnes- va sonar amb força després del 20-D. L’objectiu seria trobar un nom de consens per a un govern del PP, el PSOE i C’s. Si els socialistes arribessin a un acord per a un “govern transversal”, ja impossible fa sis mesos, caldria un candidat de consens amb Podem i C’s.