La defensa de Sànchez demanarà que el posin en llibertat immediatament si esdevé candidat oficial

L'advocat Jordi Pina reclamarà que pugui exercir els seus drets polítics

La defensa de Sànchez demanarà la seva posada en llibertat immediata si la seva candidatura s'oficialitza
Ara
02/03/2018
2 min

BarcelonaLa defensa del diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Jordi Sànchez, empresonat des de fa 136 dies acusat d'un delicte de rebel·lió per la concentració del 20 de setembre a la seu d'Economia, en demanarà la posada en llibertat immediata si la seva candidatura a la presidència de la Generalitat s'oficialitza. Així ho ha anunciat la defensa a l'agència Europa Press després que ahir el fins ara candidat de JxCat a la presidència, Carles Puigdemont, anunciés la seva renúncia i proposés el seu número dos, Jordi Sànchez, com a candidat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, la defensa no presentarà cap escrit davant del magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa, fins que la designació sigui oficial. La setmana que ve el president del Parlament, Roger Torrent, obrirà una nova ronda de contactes amb tots els grups per proposar un nou candidat a la presidència, moment en què se sabrà si es confirma el que va anunciar Puigdemont, després que aquest divendres ERC hagi defensat que després de la seva renúncia el candidat del govern legítim hauria de ser Oriol Junqueras, també en presó preventiva.

La defensa, exercida pel lletrat Jordi Pina, del bufet Molins & Silva, previsiblement remetrà llavors un escrit a Llarena en què demanarà que Jordi Sànchez sigui posat en llibertat immediatament perquè pugui exercir els seus drets polítics i així pugui ser investit president de la Generalitat i ocupar el càrrec. Ho farà sota l'argument que no hi ha risc de reiteració delictiva, ja que recordarà que no pot haver-se produït un delicte de rebel·lió perquè mai hi va haver cap acte de violència; a més, subratllarà que Sànchez va acatar la Constitució i l'Estatut quan va jurar el càrrec com a diputat al Parlament i que va renunciar expressament a la via unilateral.

Així mateix, la defensa esgrimirà el precedent del pres d'ETA i candidat a lehendakari per Herri Batasuna Juan Carlos Yoldi, a qui l'Audiència de Pamplona va permetre fa 30 anys, el febrer del 1987, abandonar la presó per acudir a la sessió d'investidura en la qual es presentava com a candidat a presidir la Lehendakaritza. En l'escrit sol·licitaran també que, en cas de denegar a Sànchez la posada en llibertat, s'estipuli el procediment perquè pugui ser investit, tenint en compte que el candidat ha d'exposar el seu programa de govern durant el ple d'investidura, si bé ha delegat el seu vot al Parlament en Jordi Turull.

Sobre la possibilitat que Llarena els denegui la possibilitat d'acudir al ple i poder exercir efectivament la presidència, la defensa deixa clar que no és un escenari que es plantegin, perquè es conculcarien els drets polítics i civils d'un candidat designat per un Parlament escollit democràticament. La defensa de Sànchez està pendent que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre un recurs en què demanava la posada en llibertat de l'expresident de l'ANC i denunciava la vulneració de diversos dels seus drets, com el de participació política en les eleccions del 21 de desembre. La sala va obrir una peça separada a principis de febrer per analitzar la petició de suspendre de manera cautelar l'ordre d'ingrés a la presó, on està tancat des del 16 d'octubre passat.

stats