Sánchez i Iglesias exhibeixen unitat el dia de la Constitució i l'oposició critica els "socis" de la investidura

Els dos líders subratllen l'eix social de la carta magna i el diàleg dins la legalitat

Pedro Sánchez al costat de Meritxell Batet en l'acte de commemoració de la Constitució
Ot Serra
06/12/2019
3 min

MadridPedro Sánchez i Pablo Iglesias han exhibit unitat en els seus discursos, ara que negocien un futur govern de coalició. També han defensat implícitament que hagin triat Esquerra com el principal soci per a la investidura quan el líder del PSOE ha defensat el "marc de convivència i entesa de la Constitució". "La trobada, el diàleg, l'acord, el pacte entre diferents és quelcom que hem de reivindicar més que mai", ha assenyalat el president del govern espanyol en funcions, en sintonia amb el discurs que Meritxell Batet ja va fer en la sessió de constitució de les Corts. Sánchez ha asseverat que la Constitució és l'eina amb què es poden afrontar els problemes territorials i també ho ha assenyalat Iglesias, que ha fet una "aposta pel diàleg dins els límits que marca la legalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No només en aquest aspecte han mostrat sintonia els dos possibles socis de govern, sinó que en les seves intervencions han destacat els àmbits socials que la carta magna busca protegir. El líder de Podem ha parlat del dret al treball, a un habitatge digne i a la distribució de la riquesa subordinada a l'interès social. "És molt important que no parlem de l'etiqueta de constitucionalista i ens centrem en els articles socials. Aquest ha de ser l'eix del pròxim govern d'Espanya", ha indicat Iglesias. Posteriorment, Sánchez s'ha focalitzat en l'emergència climàtica, s'ha solidaritzat amb la manifestació que tindrà lloc aquesta tarda i ha demanat a tots els líders que prenguin nota del clam per salvar el planeta. El líder socialista també ha parlat de la igualtat entre homes i dones, de la violència masclista, les pensions, el treball i l'habitatge digne.

La dreta, en canvi, ha aprofitat el dia de commemoració de la Constitució per recriminar a Sánchez la tria de socis per a la investidura. Pablo Casado ha criticat que "enviï els sindicats a negociar els pressupostos a la presó" i que atorgui la vicepresidència del govern espanyol a un partit que "defensa abolir la monarquia", en referència a Iglesias. "Ell ha escollit un camí diferent, els enemics de la carta magna", s'ha queixat el líder del PP, que ha justificat no prendre cap iniciativa perquè el líder del PSOE es faci enrere, tal com li reclama Cs.

La líder taronja al Congrés, Inés Arrimadas, ha recriminat a Sánchez que els partits absents en l'acte institucional de commemoració de la Constitució tinguin la "clau de govern d'Espanya", en referència a Esquerra, EH Bildu o JxCat. "Els socis de Sánchez no volen respectar els consensos", ha criticat Arrimadas en declaracions als mitjans, i ha insistit en una reunió a tres entre el PSOE, el PP i Cs per explorar un acord. La candidata a presidir Cs ha qualificat aquesta proposta de "necessària i sensata" i ha assegurat que aquest dijous va tornar-se a posar en contacte amb el gabinet de Sánchez per celebrar una reunió amb el president en funcions i Pablo Casado, sense èxit.

Sobiranistes, absents

L'acte institucional també està marcat per les absències del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha enviat una carta a Batet i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, asseverant que la Constitució no representa la majoria dels catalans; del lehendakari, Iñigo Urkullu; i de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. També dels representants d'ERC, de JxCat, del PNB, de Bildu i de la CUP. Tampoc hi ha assistit el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha anat a la manifestació de Barcelona, però sí que ha fet acte de presència el secretari general, Javier Ortega Smith, que ha defensat l'article 155 i el 116 –el que preveu declarar l'estat d'excepció– de la Constitució.

stats