Salut avisa que si les noves mesures no funcionen la situació el 14-F podria ser crítica

El nou informe manté les expectatives epidemiològiques desfavorables per al dia de les eleccions

El president de taula fa l'obertura d'una mesa electoral a la localitat biscaïna de Durango, amb totes les mesures de seguretat davant la pandèmia del coronavirus
Quim Bertomeu / Mireia Esteve
14/01/2021
4 min

BarcelonaQuan falten menys de 24 hores perquè el Govern prengui la decisió definitiva sobre si ajorna les eleccions del 14 de febrer, la conselleria de Salut ha presentat als partits polítics catalans un nou informe sobre quina preveu que serà la situació epidemiològica en aquella data. Les dades segueixen sent desfavorables, segons es recull en el document al qual ha tingut accés l'ARA, i Salut contempla dos escenaris complicats a curt termini. En el millor dels casos, es detectaran 3.000 contagis al dia i hi haurà 620 pacients ingressats a les unitats de cures intensives (UCI). En el pitjor escenari, s'arribarà fins als 4.000 contagis i se superaran els 750 malalts crítics. "¿Des d'un punt de vista epidemiològic té sentit mobilitzar 5,5 milions de persones? Si es pot evitar, evitem-lo", asseguren fonts de Salut, que amb tot admeten que "cal ser molt respectuosos" amb el dret a vot.

Les previsions no són optimistes, tot i que milloren lleugerament respecte a l'últim informe de dilluns. El primer escenari planteja que la taxa de contagi (R) estable, que calcula la velocitat amb què es propaga el virus corregint els baixos dels festius, baixaria a 0,90 -cent positius generen noranta contagis nous- gràcies a l'efecte de les restriccions, però tornaria a augmentar la setmana del 25 de gener, quan s'acabaria la vigència de les mesures. El pic de contagis s'assoliria el 19 de gener, 10 dies abans de començar la campanya electoral, i el d'ocupació de les UCI el 3 de febrer amb 670 pacients ingressats. Amb aquestes projeccions, el dia de la votació s'estarien detectant 3.000 contagis diaris i hi hauria 620 persones en estat crític.

El segon escenari és encara més pessimista: la R estable augmentaria a 1,3 quan s'acabessin les restriccions -cent positius generen 130 contagis nous- i s'arribaria als 6.000 contagis diaris. El pic d'ocupació de les UCI a només una setmana de les eleccions es dispararia fins als 770 pacients crítics, unes xifres molt superiors a les registrades durant la segona onada, a l'octubre. El dia de la votació hi hauria 4.000 contagis diaris i 750 pacients crítics.

Els dos escenaris porten a la mateixa conclusió: hi haurà "una baixada molt lenta dels nous casos i, especialment, dels pacients ingressats a l'UCI" amb les restriccions prorrogades aquest dijous i es produiria un repunt amb la flexibilització de les mesures. "Tot indica que la realitat se situarà a cavall de tots dos escenaris, però creiem que podem situar-nos al primer escenari", asseguren fonts de Salut.

Disposats a endurir les restriccions

La variant britànica del coronavirus, un 70% més contagiosa que la que circula en aquests moments, podria disparar la corba, però Salut no inclou aquest supòsit en l'informe. Sí que reconeix que de reproduir-se el que està passant a altres països europeus, la situació es complicaria molt més. I, de fet, l'informe inclou un supòsit crític: si les restriccions actuals no funcionen i es constata una acceleració dels contagis, el dia de les eleccions "l'ocupació de llits crítics i la repercussió que això tindria en l'activitat assistencial no-covid podria arribar a ser equiparable a la de la primera onada pandèmica".

Si les restriccions fallessin, es detectarien 9.000 contagis diaris i hi hauria gairebé 1.200 pacients a l'UCI. "No és un escenari que ens plantegem perquè sabem, l'experiència ens diu, que les mesures funcionaran i frenaran els contagis. Però això és el que es coneix com a hipòtesi nul·la, però és una opció que sempre s'ha de tenir en compte", admeten des de Salut. Abans d'arribar a una situació semblant, asseguren, es tornarien a desplegar restriccions o s'enduririen les actuals.

El 14-F s'allunya

En cas que les eleccions finalment se celebressin el 14 de febrer, el pic de contagi es donaria just abans dels comicis i, per tant, les urnes es posarien en el punt àlgid de la tercera onada. En el mateix informe, però, es fa constar que no es pot descartar "una eventual acceleració de la velocitat de propagació de la pandèmia en els pròxims dies i setmanes" per causes diverses com l'efecte dels festius de Cap d'Any i Reis, les baixes temperatures que afavoreixen la propagació, o la impossibilitat de tallar les cadenes de contagi mitjançant el rastreig de contactes -que a partir dels 3.000 contagis diaris es fa inviable-.

El departament de Salut sempre ha defensat que no és funció seva pronunciar-se sobre si les eleccions del 14 de febrer es poden celebrar. Malgrat tot, aquest informe abona la tesi dels partidaris d'ajornar-les, una tesi que ara mateix sosté el Govern i, en un grau o altre, tots els partits polítics amb representació al Parlament menys el PSC.

En resum, Salut augura que en cas de poder mitigar l'acceleració actual de casos "el pic epidèmic s'assoliria alguns dies abans de l'inici de la campanya electoral, mentre que el pic de pressió assistencial a l'UCI s'assoliria alguns dies abans dels comicis". Finalment, l'informe també es planteja què implicarà aquesta situació des d'ara fins a la celebració de les eleccions, i calcula que hi haurà desprogramació de l'activitat sanitària prevista que no tingui a veure amb el virus i una impacte sobre la feina dels professionals de la sanitat, que hauran de combinar la lluita contra la pandèmia amb la campanya de vacunació. També s'admet les dificultats per realitzar "un rastreig òptim". Malgrat que encara no s'ha pres la decisió definitiva, s'allunya una mica més la possibilitat de fer les eleccions el 14 de febrer.

stats