L'estratègia de Rajoy per frenar el procés: unitat amb Pedro Sánchez i no fer cap pas en fals al TC

El president espanyol busca desactivar el procés amb delicadesa però segueix sense afrontar el conflicte polític. Ell i el líder del PSOE donen a entendre que hi haurà més mesures a banda del recurs

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa / ARA
i Ferran Casas
09/11/2015
4 min

MadridMariano Rajoy segueix amb pas lent però ferm i segur en la seva ofensiva jurídica –no hi ha mesures polítiques a l'horitzó ni al programa del PP el 20-D– per desactivar el procés "només amb la llei, però amb tot el pes de la llei" després de la resolució sobiranista aprovada al Parlament. El cap de l'executiu central sempre ha parlat de prendre mesures "proporcionades" i de no deixar-se portar per la precipitació: de fet, va estar en contra de presentar els recursos d'empara contra el ple d'aquest dilluns al TC demanant unes mesures cautelars que van ser rebutjades per unanimitat i va tocar el crostó a Xavier García Albiol quan va afirmar, a porta tancada davant la direcció del PP, que quan ell presentés un recurs "seria per guanyar-lo". De la seva manera de fer, avui n'ha donat una nova prova. La setmana passada va afirmar que un cop s'aprovés la resolució tardaria un o dos dies a presentar el recurs. Ho va fer perquè volia fer abans algunes coses que responen al seu capteniment en aquest assumpte, tal com s'ha anat coneixent en les darreres hores. Per a ell és important, assegurar dues coses: la unitat política amb Pedro Sánchez i garantir-se l'èxit rotund al TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'endemà que es presentés la resolució, Rajoy va citar Sánchez a la Moncloa a dinar. Allà ja van acordar coordinar-se i mantenir una interlocució constant. No hi va haver roda de premsa i el líder socialista va veure com després es cridava la resta de dirigents –els seus rivals Pablo Iglesias i Albert Rivera–, però ara li dóna un tracte deferent. Sánchez ha secundat la idea d'anar amb tot "el pes de la llei de la democràcia" contra els sobiranistes.

El PP i el cap de l'executiu saben que es poden veure obligats a prendre decisions que seran dràstiques –"preferiria no fer-ho", ha dit Rajoy–, com ara les inhabilitacions o la supressió parcial de l'autonomia, que ja estan contemplades tant a l'Estatut com a la refeta llei orgànica del Tribunal Constitucional. I ho volen fer amb la complicitat del PSOE. Les mesures contra el procés estan reforçant electoralment Rajoy i engrandeixen la seva figura als ulls de molts espanyols. Sánchez sap que no se'n pot apartar i, a més, es veu obligat a guardar al calaix, i a l'espera de temps millors, la seva proposta de reforma constitucional, uns principis molt oberts per poder negociar.

Garantir-se l'èxit rotund al TC també és important per a ell. Rajoy sap que la seva estratègia tindrà èxit si va acompanyada de la unanimitat al TC, un tribunal de tipus polític i molt tocat en el seu prestigi després del debat intern sobre l'Estatut, quan va trigar quatre anys a redactar la sentència retallant l'Estatut. Rajoy pretén que el 'no' a les mesures cautelars contra el ple, que reclamaven C's i un PP que anava a roda i desestimaven els serveis jurídics de l'Estat, quedi en un incident en el camí. En aquesta línia, el govern ha demanat ja, com també va fer el 9-N, un informe consultiu al Consell d'Estat, que emetrà un dictamen no vinculant però que segurament també serà unànime a l'entorn de la necessitat de recórrer al TC la resolució. Segurament posaran l'accent que Carme Forcadell, que podria ser la primera inhabilitada si intenta desplegar la resolució, ha de fer complir l'Estatut i la Constitució.

En tot cas, tant un com l'altre han donat per fet que, a més de recórrer al TC i la possibilitat d'inhabilitacions, es podrien haver de prendre altres mesures, en referència a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que preveu la supressió parcial o total de l'autogovern o l'ofec de les finances catalanes.

Amb l'acord amb Sánchez i el dictamen del Consell d'Estat sota el braç, Rajoy presentarà el seu recurs a l'alt tribunal a l'espera d'una resolució unànime i severa que impedeixi desplegar la moció. Haurà triomfat la seva via legal, però el problema polític no s'haurà resolt. Ho hauran de fer unes majories diferents passat el 20-D.

stats