Romeva es reuneix discretament amb els artífexs de la independència d'Eslovènia
El conseller d'Afers Exteriors ha aprofitat el viatge a la capital eslovena, Ljubljana, on ha anat a fer una conferència, per parlar amb el primer president del país
BarcelonaRaül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals, és de viatge a Eslovènia per fer una conferència a la Slovenian Society for International Relations de Ljubljana sota el títol 'Building Europe by Democratic Processes' i ha aprofitat per reunir-se amb els polítics responsables d'aconseguir la independència d'aquest país del centre d'Europa el 1991.
Segons ha pogut saber l'ARA, Romeva s'ha reunit amb Milan Kucan, el president que va dur el país a la independència de Iugoslàvia i també el que va ser president de la República d’Eslovènia fins al 2002; Dimitrij Rupel, que va ser primer ministre del govern sorgit de les primeres eleccions després de la separació i que va aconseguir el reconeixement internacional del nou país; Rajko Pirnat, el primer ministre de Justícia i d’Administracions i un dels pares de la Constitució de la República d’Eslovènia, i Ivan Kristan, jutge del Tribunal Constitucional de Iugoslàvia del 1987 al 1991 i que va evitar que el Tribunal Constitucional iugoslau impedís la celebració del referèndum eslovè sobre la independència.
Romeva s'ha reunit amb aquests quatre polítics per separat, i posteriorment també ha tingut trobades puntuals amb Anton Bebler, assessor de l'actual president d’Eslovènia, del partit socialista eslovè; Janez Jansa, actual cap de l’oposició d’Eslovènia (president del Partit Democràtic Eslovè), i amb tres eurodiputats eslovens, Tanja Fajon, vicepresidenta (Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates), Igor Soltes i Ivo Vajgl (Liberals).
En la seva conferència a la Slovenian Society for International Relations de Ljubljana, Romeva ha explicat que "la qüestió catalana és també una qüestió europea”, i ha afegit que “Europa també es juga el seu futur i la seva credibilitat a Catalunya, perquè no pot permetre’s tancar els ulls a la democràcia”. “La nostra demanda és justa, pacífica, democràtica i basada en el respecte de l’opinió dels ciutadans”, ha conclòs.
Romeva també va aprofitar el viatge per explicar el procés sobiranista en una entrevista en català a la televisió pública eslovena. El conseller d'Afers Exteriors va subratllar les bones relacions amb el país balcànic i es va mostrar confiat que, quan els catalans votin en referèndum, tant Eslovènia com la resta de països de la UE actuaran amb pragmatisme i acceptaran el resultat de la votació.
Aquesta ha sigut una setmana intensa per a Raül Romeva, que va començar amb un viatge a Londres per fer el discurs d'inauguració d'un grup de discussió sobre Catalunya al Parlament britànic -l'All-Party Parliamentary Group on Catalonia-. L'agenda del conseller d'Afers Exteriors, la oficial i la no tan oficial, serà molt intensa fins al dia del referèndum.