Rivera diu a Sánchez que hi ha "dubtes raonables" sobre la seva tesi doctoral i li demana que la publiqui

Sánchez afirma que està publicada i l'acusa de convertir en un "fangar" la sessió de control

Albert Rivera, ahir, demanant explicacions a Rajoy al Congrés.
Dani Sánchez Ugart
12/09/2018
3 min
27
Regala aquest article

MadridLa primera sessió de control al govern espanyol després de la tornada de vacances es va convertir aquest dimecres en un “fangar”, segons la va definir Pedro Sánchez. Era la primera vegada que el nou president del PP, Pablo Casado, interrogava el president del govern espanyol en seu parlamentària, i tota l’atenció estava posada en aquest cara a cara inèdit. Però qui va posar-hi el fang -o la major part- no va ser el flamant dirigent conservador, que va fer una intervenció dura però dins del guió contra Sánchez, sinó Albert Rivera, el líder que ha quedat desplaçat de l’arena política d’ençà de la moció de censura. Per sorpresa, sense avisar la mesa del Congrés i forçant el reglament, Rivera va modificar la pregunta sobre Catalunya que tenia previst adreçar a Sánchez i va insinuar al Congrés que el president del govern espanyol havia plagiat la seva tesi, un rumor escampat d’un temps ençà pels cercles polítics però que no s’ha demostrat mai, tot i que alguns mitjans van accedir en el seu dia al document buscant còpies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dimissió de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, un dia abans per haver obtingut presumptament amb privilegis el seu màster i haver plagiat fragments del treball final va fer que Rivera veiés un filó per on burxar i debilitar, d’un cop, els seus dos principals rivals. Els dubtes sobre el màster de Casado -un cas judicialitzat i amb indicis raonables de frau- i els simples rumors sobre Sánchez van provocar el moviment del polític taronja, que van sorprendre tant el president espanyol com la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la qual va recordar a Sánchez que podia respondre a la pregunta prevista inicialment i no a la que havia pronunciat oralment Rivera.

El president de Ciutadans va retreure a Sánchez que hagi vetat la llei de transparència universitària, que inclou, entre altres coses, l’obligatorietat de passar les tesines per un programari antiplagi: “Prengui nota”, li va dir abans d’afirmar que hi ha “dubtes raonables sobre la seva tesi doctoral”. El president espanyol no va defugir el debat tot i la possibilitat que va llançar Pastor: “En relació amb la meva tesi, li he de dir que està publicada d’acord amb la legislació. Està publicada a Teseo. Vostè ha convertit la seva pregunta parlamentària en un fangar”. A més, Sánchez va justificar que no han vetat cap llei, però va acusar Cs de tenir “incapacitat jurídica” per presentar projectes de llei viables.

Mitges veritats

El president espanyol va dir una veritat a mitges. La seva tesi està penjada a la base de dades oficial Teseo, però no sencera. Només hi ha la fitxa i un petit resum i, per tant, el text no és consultable per via telemàtica. Sí que ho és visitant la Universitat Camilo José Cela, on Sánchez es va doctorar cum laude i on aquest dimecres hi va haver una peregrinació de periodistes buscant còpies del document. El text és consultable, però no fotocopiable ni fotografiable. Sigui de manera fundada o escampant gratuïtament rumors injustificats, Rivera va aconseguir el seu propòsit de posar a l’opinió pública els dubtes sobre el doctorat del president espanyol. I no només això, sinó que va robar-li el protagonisme a Casado en la seva primera sessió de control a Sánchez, posant en evidència que el líder popular, amb un màster polèmic, no va fer cap esment de la qüestió del dia: la dimissió de Carmen Montón a causa dels seus estudis.

I és que les carreres acadèmiques dels polítics espanyols van pel camí de convertir-se en una crisi de gran abast. L’escàndol del màster de Cristina Cifuentes, que va destapar una trama de corrupció acadèmica a la Universitat Rey Juan Carlos, ha sigut la primera peça d’un dòmino. Avui ja són quatre els polítics amb dubtes sobre les seves carreres, incloent-hi el president del govern espanyol i el líder de l’oposició. Després de deixar caure Montón, el PSOE es va envalentir ahir i va demanar la dimissió de Casado pel seu màster argumentant que el llistó l’havia marcat la ministra i que les explicacions que ha donat fins ara el líder conservador són insuficients. La taca d’oli dels currículums acadèmics falsejats s’escampa per les altes esferes.

Quatre currículums acadèmics sota sospita

Pablo Casado

Els dubtes sobre el currículum acadèmic del president del PP, Pablo Casado, van esclatar quan era vicesecretari de comunicació, poc després que sortís a la llum l’escàndol del màster de Cifuentes. Una presumpta convalidació excessiva d’assignatures i un tracte de favor del mateix institut de Cifuentes per faltar a classe van fer saltar les alarmes. La jutge ha demanat al Suprem que l’imputi

Carmen Montón

Altra vegada l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rey Juan Carlos era l’epicentre de la polèmica. Segons Eldiario.es, el màster de la fins dimarts ministra de Sanitat, Carmen Montón, va ser obtingut sense anar a classe i amb irregularitats pel que fa a les dates. Primer es va negar a dimitir, però la publicació del seu treball final, amb fragments plagiats, va precipitar la seva renúncia al càrrec.

Pedro Sánchez

Els interrogants sobre la tesi de Pedro Sánchez havien planat fa anys en els cercles polítics madrilenys i les redaccions dels diaris. Quan va esclatar el cas Cifuentes, diversos opositors van insinuar que el seu doctorat tenia algunes llacunes, però no va ser fins ahir que Albert Rivera ho va portar al Congrés. Els fets coneguts fins ara són que la seva tesi no és accessible a internet (a diferència d’ara, quan Sánchez es va doctorar això no era obligatori), i que després de defensar-la va publicar un llibre semblant que estava coescrit amb un col·laborador de l’exministre Miguel Sebastián i que no apareix a la tesi.

Cristina Cifuentes

Va ser el cas que va encendre la metxa. Eldiario.es va detectar uns canvis de notes en el seu màster de dret autonòmic i va destapar una trama de favors a polítics dins de la URJC. Cristina Cifuentes es va resistir a abandonar el càrrec de presidenta de la Comunitat de Madrid i del PP regional, però va acabar plegant per una altra filtració: la d’un vídeo seu robant dos pots de crema hidratant en un súper.

stats