Rajoy es reuneix a les sis de la tarda amb Felip VI per comunicar-li el noms dels seus ministres
El president del govern espanyol prepara una pujada de pensions que l’acosti al PSOE
MadridMariano Rajoy es reunirà a partir de les 18h amb el rei Felip VI per comunicar-li els noms i l'estructura del seu nou govern, segons informa l'agència EFE. L’hermetisme del president espanyol ha estat màxim els darrers dies i, igual que el 2011, els ministrables no sabran del cert si seran a l’executiu fins poques hores abans de ser anunciats formalment. La principal incògnita és quin serà el joc d’equilibris dins del PP: la batalla entre els partidaris entre Soraya Sáenz de Santamaría, amb un perfil més tecnòcrata, i el més polític de Génova, encapçalat per la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, està servit.
¿Serà més conservador o reformista? ¿Hi entrarà algun dels nous vicesecretaris joves del PP? Rajoy compta amb fins a quatre ministres, José Manuel García-Margallo, Cristóbal Montoro, Jorge Fernández Díaz i Pedro Morenés, en edat de jubilació, però cap d’ells li ha demanat de deixar el càrrec. El líder popular admet que li “costa molt” escollir entre persones. Els principals dilemes són quatre. A més de la batalla entre els anomenats sorayos i l’aparell del PP, Rajoy vol vendre un govern reformador i preparat per pactar amb el PSOE mentre hi manté ministres molt pròxims com Margallo o Fernández Díaz. També s’enfronta al sudoku de la batalla econòmica: Luis de Guindos (Economia) i Cristóbal Montoro no es poden ni veure i el ministre d’Hisenda li ha demanat no ser al govern si el primer té més protagonisme.
Una de les incògnites que ha de resoldre avui és com se soluciona la batalla catalana. En les travesses, Sáenz de Santamaría figura com la persona amb més punts d’encarregar-se d’un càrrec nou per a la relació amb Catalunya, cosa que podria deixar-la fora de la figura de portaveu. La ministra de Treball, Fátima Báñez, hauria anat guanyant punts. Durant tots els dies del debat d’investidura va entrar sempre enganxada a Rajoy a l’hemicicle. Ha mantingut un perfil baix durant l’anterior govern, però fonts de Ciutadans admeten que van quedar sorpresos de la seva “eficàcia” quan va integrar les negociacions per a l’acord d’investidura. Sigui com sigui, l’entrellat només el sap Rajoy.
Pujar pensions per acostar-se al PSOE
alguna de les urgències que té sobre la taula per guanyar-se un inici de legislatura que l’acosti al PSOE, amb qui aspira a construir una gran coalició a l’ombra que li faci més tranquil el mandat. El president espanyol, que anuncia avui el seu gabinet, treballa en diverses mesures urgents, que seran tractades en algun dels primers consells de ministres del nou executiu, amb les quals pretén posar sobre la taula una primera carta guanyadora amb els socialistes.
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja havia apuntat que es podrien aprovar decrets llei “de caràcter pressupostari” quan el govern deixés d’estar en funcions. Demà arriba aquest moment, i alguns d’aquests decrets, com el de l’actualització de les pensions, la pujada del sou dels funcionaris i l’aprovació del sostre de despesa estan més a prop, segons fonts parlamentàries. Amb els dos primers, Rajoy buscarà l’acord -necessari per a la convalidació al Congrés- del PSOE, tot i que de moment l’escenari que té més força és el d’una pujada de les pensions del mínim legal del 0,25%, que podria no satisfer els socialistes, especialment si volen marcar perfil propi des del començament. La pujada del sou dels funcionaris estaria, segons fonts d’Hisenda, en un estadi més primigeni, però també podria ser un cop d’efecte de l’executiu per intentar seduir els socialistes. Però si Rajoy veu que no té possibilitats d’aprovar-ho, sempre li queda la carta d’incloure la pujada als pressupostos per assegurar el tret.
Amb el sostre de despesa -pas previ imprescindible per a l’aprovació dels comptes- serà més difícil trobar l’acord amb el PSOE, tot i que ja van votar amb el PP la modificació de la llei d’estabilitat que permetia aprovar-lo sense passar pel Congrés. Un acord en aquest sostre seria un pas important cap al pacte pressupostari, i en això el PSOE ha deixat clar de moment que batallarà. Després de l’aprovació del sostre de despesa, el nou ministre d’Hisenda, o el mateix Cristóbal Montoro, que aspira a revalidar el càrrec, hauria de convocar les comunitats autònomes en un Consell de Política Fiscal i Financera per traslladar-los oficialment el límit amb què poden fer el pressupost.