HORITZÓ ELECTORAL

Exili, presó i traïcions: una legislatura de Puigdemont a l’exili

L’expresident relata la seva experiència a Europa i les tensions que ha mantingut amb ERC i el PDECat

Carles Puigdemont durant la presentació de la segona part del llibre M’explico, que porta per títol La lluita a l’exili.
Núria Orriols
12/09/2020
4 min

BarcelonaSi la primera part de M’explico (La Campana) de l’expresident Carles Puigdemont estava centrada en el que va passar fins a la declaració d’independència, en aquesta nova publicació - La lluita a l’exili (La Campana),també escrita amb el periodista Xevi Xirgo- Puigdemont retrata el seu exili; la mala relació amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras; les tensions amb el PDECat; la batalla per ser eurodiputat, i contactes amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

La investidura fallida

Puigdemont se sent “traït” per Esquerra el 30 de gener

El llibre comença amb les negociacions entre JxCat i ERC. Relata una reunió a Brussel·les el 9 de gener en què es pacta l’elecció de la mesa del Parlament i la investidura de Puigdemont. L’acord es decideix filtrar l’endemà a la premsa, però fonts d’Esquerra posen en dubte l’elecció del líder de JxCat. “No ho poden dir més clar, em volen fora”, diu Puigdemont. El 30 de gener el president del Parlament, Roger Torrent, a qui, com al vicepresident, Pere Aragonès, li retreu no haver-lo anat a veure més, suspèn el ple i la investidura a distància no es fa. Puigdemont s’indignarà: “Això no hi ha Déu que ho aguanti. No es pot resistir tants dies de traïció al damunt”.

La presó a Alemanya

L’expresident és detingut anant en cotxe just creuar la frontera

Tornant d’Hèlsinki en cotxe, amb l’euroordre reactivada, aturen Puigdemont. Té temps de trucar al seu advocat Gonzalo Boye. “Bé, res greu, però estic a pocs quilòmetres de la frontera amb Dinamarca amb uns senyors policies alemanys”, explica Puigdemont. “Com vols estar bé si estan a punt de detenir-te”, li respon Boye. L’advocat li recorda que Alemanya és un dels cinc països europeus que són segurs per a l’extradició. Puigdemont s’estarà 12 dies tancat a la presó de Neumünster.

Contactes amb l’Estat

Manté converses amb l’expresident Zapatero i Iglesias

A l’estiu del 2018 Zapatero trasllada a Puigdemont la preocupació per la tensió arran dels llaços grocs i pacten fer un missatge en què l’expresident reclama “no caure en provocacions”. N’està al corrent Pedro Sánchez, llavors ja president, l’expresident Artur Mas i el cap de l’executiu, Quim Torra. També estableix contacte sovintejat amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, que explica a Puigdemont la seva estratègia de la moció de censura per apartar Mariano Rajoy, la necessitat de pressionar el PSOE per una taula de diàleg i fins i tot li parla d’indults. Amb qui no arribarà a contactar mai Puigdemont, malgrat els seus intents, és amb Enric Millo (PP). Havia de parlar amb Elsa Artadi, nomenada com a interlocutora, però el PP marxa de la Moncloa i ja no es troben.

La relació amb Junqueras

Puigdemont s’enerva quan el líder d’ERC li retreu l’exili

La mala relació entre Junqueras i Puigdemont arriba a un punt de no retorn quan el líder d’ERC diu a Le Figaro que es va quedar a Catalunya per “responsabilitat amb els ciutadans”. “Sòcrates, Sèneca i Ciceró van tenir l’oportunitat de fugir i no ho van fer”, va dir. “¿Però què li passa, a aquest home? ¿M’ha de donar lliçons?”, diu Puigdemont, dolgut per com parla de l’exili. “Tindré paciència fins a la sentència”, conclou Puigdemont, decidit a partir de llavors, diu, a publicar M’explico per contrastar el relat. Li trasllada a Rovira: “Tu saps que el dia que vam proclamar la independència Junqueras no va ni venir al Palau. Va desaparèixer [...]. Què són aquests retrets?”, reprodueix l’expresident. “Ens estem carregant l’1-O. Tota la feina se n’està anant a fer punyetes”, afegeix.

El veto a Europa

Situa Llach i David Fernández com a candidats de JxCat

Puigdemont es presenta per liderar la llista de JxCat a les eleccions europees, però la Junta Electoral el veta. Necessita buscar alternatives i truca als exdiputats Lluís Llach (JxSí) i David Fernández (CUP). Segons Puigdemont, diuen que sí fins que Fernández ho ha de consultar a la CUP, que ho rebutja. Els candidats substituts fins que Puigdemont no és avalat seran Boye, Bea Talegón i l’exalcalde Xavier Trias.

La reordenació de l’espai

L’expresident recela de Pascal per amagar-li coses

Reordenar l’espai de JxCat és una qüestió en la qual aprofundeix poc, però constata que vol un partit des de zero sense vincles amb CDC. Nega haver vetat candidats del PDECat per ser del partit: “Jo no tindria problema amb el nom de Marta Pascal si fos guanyador, però no ho és”. També acusa el PDECat d’amagar-li coses quan van negociar la moció de censura per fer fora Rajoy: “A Madrid han pedalat cap a un altre costat sense que se sàpiga què han pactat amb el govern de Sánchez”.

Nova detenció

Puigdemont era retingut quan Torra va proposar un nou 1-O

Quan Torra, del qual Puigdemont no diu gairebé res al llibre, va proposar tornar a fer un nou 1-O per respondre a la sentència, Puigdemont estava detingut a Bèlgica per una nova euroordre. Admet que no sabia que Torra faria la proposta.

stats