JxCat es reuneix avui a Brussel·les per abordar la investidura

Torra torna a defensar "fixar un horitzó" per fer un altre referèndum

L'expresident Carles Puigdemont i el president Quim Torra, en una imatge d'arxiu.
Ara
09/12/2019
4 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà juntament amb l'expresident Carles Puigdemont una reunió aquest dilluns a Brussel·les per debatre, entre altres qüestions, el posicionament de JxCat de cara a la investidura de Pedro Sánchez a la Moncloa, segons informa Europa Press. La trobada s'emmarca en les reunions que el grup celebra periòdicament i servirà per dibuixar una estratègia política de cara als pròxims mesos. La reunió començarà a les 11.30 h en un hotel de la capital belga. Se celebra després que JxCat mantingués aquesta setmana la primera reunió amb el PSOE per abordar la investidura, i després dels contactes que els socialistes han mantingut amb ERC, soci prioritari dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat en declaracions als mitjans que a la reunió d'aquest dilluns a Brussel·les JxCat "prendrà decisions" però que no sortirà la posició del grup parlamentari al Congrés en relació a la investidura de Pedro Sánchez. "Hi ha reunions pendents i la investidura no té data. Hi ha marge", ha apuntat. Calvet ha subratllat que la seva formació reclama en les converses amb el PSOE que es pugui establir una negociació on es pugui parlar de l'autodeterminació, s'ofereixin garanties amb un relator o mediador i també es reconeguin com a interlocutors el president de la Generalitat, Quim Torra, així com els líders polítics que es troben a la presó i l'exili.

La diputada Laura Borràs i la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, van expressar que la reunió d'aquesta setmana havia "anat molt bé". La formació de Puigdemont busca, doncs, un paper en la governabilitat de l'Estat. Per això els dos actors es van emplaçar a una nova reunió "pròximament", tot i que de moment JxCat es manté en el no a Sánchez. Una altra de les qüestions que pot estar sobre la taula és la situació que podria arribar si inhabiliten Torra després del judici que a mitjans de novembre va afrontar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per presumpta desobediència, així com les negociacions sobre els pressupostos del 2020.

Torra torna a defensar "fixar un horitzó" per fer un nou referèndum

Precisament qui ha expressat la seva posició aquest diumenge sobre la investidura de Pedro Sánchez ha estat l'exconseller Jordi Turull, que en una entrevista a 'El Punt Avui' ha afirmat que "si Pedro Sánchez vol ser president ha de fer una proposta seriosa, a l'altura del conflicte". "A partir d'aquí, m'agradaria que les forces independentistes anessin a l'una", ha especificat. Quant a la proposta del president Quim Torra d'impulsar un nou referèndum, Turull li dona la "benvinguda". Amb tot, recalca, "ara cal concretar-ho i modular-ho". "Per exercir el dret a l’autodeterminació primer cal acreditar haver exercit el deure de la determinació, i aquestes propostes i passos que cal concretar se situen aquí també", ha sentenciat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet seves les paraules de Turull i ha tornat a defensar "fixar un horitzó" per fer un altre referèndum. "Hem d'avançar, fixar un horitzó, tornar-ho a fer", ha manifestat en una piulada a Twitter el cap de l'executiu, que ho veu possible "amb la força de tots, de la gent, entitats i institucions". "Sense por. Sense excuses", clou la piulada.

Xuclà es mostra partidari d'investir Sánchez

Mentre JxCat es manté en el no a Sánchez, aquest diumenge l'exdiputat del PDECat al Congrés dels Diputats Jordi Xuclà ha apostat obertament per facilitar la investidura del líder socialista i ha posat de manifest, així, la divisió estratègica en el si de JxCat, que podria portar a una escissió entre els que tenen una visió "maniquea", diu, del conflicte català i els "reformistes". En un article publicat al Diari de Girona, Xuclà reconeix que els 13 diputats d'ERC al Congrés disposen d'una força "indispensable" per decantar la investidura de Sánchez i estan en bona posició per negociar amb els socialistes.

Mentrestant, els vuit diputats de JxCat a Madrid, ha dit Xuclà, també han de posicionar-se, tot i que en el seu cas no hi ha unitat, perquè cohabiten dues visions molt diferents: la dels hereus de l'antiga Convergència i la dels independents que es van anar incorporant a aquest espai després dels fets d'octubre del 2017. Xuclà ha destacat que "alguns" d'aquests diputats –en referència a l'exconsellera i portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, entre d'altres– "marquen distàncies i fins i tot repudien" l'"històric espai convergent".

La "dificultat de conciliar les dues visions" dins de JxCat, segons Xuclà, que va ser diputat del PDECat fins a les eleccions del 28 d'abril, "es fa cada dia més evident per a qualsevol persona que analitzi els fets amb una certa objectivitat". "Els convergents partidaris que JxCat faciliti la investidura de l'únic govern possible que es pot formar, i que utilitzi la seva força electoral per al compliment de tot el que pugui aconseguir en el camp programàtic, ¿ens hem de donar per vençuts? ¿Hem de veure amb els braços plegats com aquest intervencionisme efectiu en la política espanyola l'assaja només ERC?", s'ha preguntat.

Fent-se ressò dels que vaticinen una possible escissió a JxCat, afirma que els "dos mons que cohabiten" en aquest espai "tenen molt difícil mantenir-se en harmonia en el futur" perquè "han cristal·litzat en la societat dos mons polítics diferents: els irredempts i els partidaris del pacte i l'acord". "Els càtars –el dualisme maniqueu entre el bé i el mal– i els reformistes, dues maneres de veure el món que hauran de trobar els seus propis camins en un futur ben pròxim", conclou.

stats