Puigdemont visita la presó de Neumünster un any després de ser detingut a Alemanya

L'expresident dona a la biblioteca del centre un centenar de llibres d'autors catalans traduïts a l'alemany

Carles Puigdemont abans d'entrar a la presó de Neumünster quan es compleix un any de la seva detenció a Alemanya
Ara
24/03/2019
2 min

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont ha tornat avui a la presó de Neumünster, on va estar reclòs durant 12 nits ara fa un any, per fer una donació: un centenar de llibres d'autors catalans traduïts a l'alemany per a la biblioteca del centre penitenciari. Després de la visita, farà una atenció als mitjans just davant del centre acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas. El mateix Puigdemont ha fet pública una foto amb parlamentaris de la formació d'esquerres Die Linke a Neumünster.

Segons apunta el diari 'Frankfurter Allgemeine', la directora del centre, Yvonne Radetzki, hauria confirmat l'acte, tot i rebutjar fer qualsevol comentari. En el seu moment, Radetzki va assegurar que Puigdemont s'havia integrat "sense problemes" al centre.

Un sopar d'agraïment a la comunitat catalana

La vigília de l'aniversari de la seva detenció, el líder de Junts per Catalunya ha fet un sopar per agrair a la comunitat catalana de la zona el seu suport durant l'empresonament, segons informa l'ACN. L'ANC Deutschland i l'ANC Hamburg ja van organitzar fa un any un sopar amb l'entorn més pròxim de Puigdemont i la comunitat catalana a conseqüència de la seva detenció, i la intenció de l'expresident ha sigut reproduir-lo per donar-los les gràcies. En aquella ocasió, la trobada va comptar amb la participació del vicepresident Josep Costa, la dona de Puigdemont, Marcela Topor, i el seu amic i ara candidat al Senat, Josep Maria Matamala, així com de representants de la comunitat catalana a Alemanya.

Entre els assistents al retrobament d'aquest diumenge hi havia el vicepresident del Parlament, Josep Costa, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castell. També hi han assistit els diputats alemanys Diether Dehm i Zaklin Nastic.

Un any de la detenció

Avui fa un any que les autoritats alemanyes van detenir l'expresident de la Generalitat quan tornava de Finlàndia amb cotxe cap a Bèlgica, després que el jutge instructor de la causa de l'1 d'octubre al Tribunal Suprem hagués tornat a activar l'euroordre contra ell perquè fos entregat a Espanya. El seu arrest i empresonament arribava just dos dies després que els exconsellers fossin privats de llibertat a l'Estat, també per ordre del Suprem.

L'arrest va provocar protestes a Catalunya, a totes les capitals de província. Milers de manifestants es van concentrar a Barcelona davant el consolat alemany. També davant la Delegació del govern espanyol, en una imatge que es va repetir a Tarragona, Lleida i Girona. La protesta es va traslladar, a més, en algunes carreteres, amb talls puntuals i marxes lentes.

Puigdemont ha fet un tuit recordant que aquest dilluns fa un any de la seva detenció, contrastant-la amb el manifest que han signat una quarantena de senadors francesos a favor del "respecte i les llibertats fonamentals de Catalunya".

Quan va sortir de la presó de Neumünster, Puigdemont va exigir a Mariano Rajoy, llavors president del govern espanyol, diàleg i "una solució política" al conflicte.

stats