Puigdemont i Junqueras desbloquegen la compra d’urnes per al referèndum

El departament de Governació licitarà, a través d'un acord marc, la compra de 8.000 urnes

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al debat de política general.
Núria Orriols / Aleix Moldes
05/05/2017
4 min
57
Regala aquest article

La Generalitat tindrà urnes pròpies per al referèndum del setembre. Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han desbloquejat un dels temes que més urgien a quatre mesos de la votació. En els pròxims dies el departament de Governació licitarà el contracte que posa punt final a les discrepàncies internes que havien ajornat la compra, segons va avançar ahir TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seran 8.000 urnes -una xifra similar a les que es fan servir en unes elecccions autonòmiques- i, segons van explicar fonts del Govern a l’ARA, no es compraran de manera immediata. El model escollit és el de l’acord marc, amb el qual Governació triarà ara les empreses que es puguin fer càrrec del contracte, però serà el consell executiu -i, per tant, el president de la Generalitat i tots els consellers- qui firmarà la compra en el moment oportú. D’aquesta manera, la responsabilitat legal d’adquirir les urnes quedarà clarament emmarcada dins les parets de la sala on cada dimarts es reuneixen els consellers al Palau de la Generalitat.

Aquesta fórmula resol les discrepàncies que va avançar l’ARA fa quatre setmanes. Va ser una trobada entre el president, el vicepresident i alts càrrecs dels partits -Puigdemont i Junqueras es reuneixen tres cops per setmana per analitzar els preparatius, en solitari o amb altres dirigents del Procés- la que va servir per desencallar la situació que tensionava el Govern.

¿On era el problema que mantenia paralitzada l’adquisició d’urnes? Els alts càrrecs de Governació no volien assumir-ne la compra, tenint en compte que s’havia decidit aprovar col·legiadament totes les decisions rellevants de cara al referèndum. El problema era que hi havia alts càrrecs que pensaven que no quedava prou clar que la decisió fos col·lectiva. Tal com va avançar l’ARA, l’acord de Govern del 21 de març ja instava totes les conselleries a iniciar “immediatament” les licitacions necessàries per “racionalitzar la despesa electoral”, un terme triat per no evidenciar els preparatius del referèndum. Aquell era un acord assumit col·legiadament per tot el Govern, però comprar urnes quan mai fins ara s’havien adquirit feia dubtar Governació que es pogués incloure dins una resolució per a la racionalització de la despesa.

La solució que han trobat Puigdemont i Junqueras és fer-ho en dues fases, una liderada per Governació i l’altra per tot el Govern. El consell executiu té la facultat d’actuar com un òrgan de contractació des que es van aprovar els últims pressupostos de la Generalitat -gràcies a una esmena introduïda a última hora per Junts pel Sí a la llei d’acompanyament- i les fonts consultades afirmen que serà aquesta la via que es farà servir en les pròximes setmanes per fer les contractacions necessàries per dur a terme la consulta.

Com ja va avançar l’ARA, el Govern no parlarà de referèndum en cap licitació. El document per a les urnes, que serà publicat en els pròxims dies al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), farà referència a unes hipotètiques eleccions al Parlament i a les competències de l’executiu per impulsar consultes populars. És la manera que l’executiu ha escollit per protegir-se del marcatge de la fiscalia, que ja fa setmanes va obrir diligències per determinar si el Govern estava preparant un referèndum que el Tribunal Constitucional ja ha dit que és il·legal.

La tesi del govern de Puigdemont és que mentre les licitacions s’emparin en les competències de la Generalitat en matèria electoral, el ministeri públic no podrà actuar. Una altra cosa serà quan es convoqui formalment el referèndum al setembre i tots els preparatius per votar puguin ser susceptibles d’acabar a la fiscalia.

Fonts coneixedores del procés asseguren que la compra d’urnes és un primer pas que propicia la resta de preparatius per al referèndum. Hi ha múltiples reunions entre tots els actors del Procés i a hores d’ara fonts de Junts pel Sí asseguren que el Procés “agafa velocitat de creuer” i que hi ha “coordinació” entre totes les parts. “Venen setmanes intenses”, adverteixen.

Hi haurà més licitacions i s’activarà la via unilateral un cop el Pacte pel Referèndum acabi la seva feina de recollida de suports per a la consulta pactada. Tal com Puigdemont va anunciar en l’assemblea general de l’ANC, en els pròxims dies el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tindrà una proposta catalana per “exercir l’autodeterminació”. Si en aquest punt l’Estat torna a tancar la porta, el Govern té previst posar la directa cap a la votació: farà l’anunci de la pregunta i la data, que com a molt tard serà la segona quinzena de setembre.

Allunyar-se del 9-N

Fins ara la Generalitat havia fet servir en les eleccions urnes cedides per l’Estat, tot i que les competències autonòmiques permeten comprar-ne. Altres comunitats, com Andalusia, en tenen des de l’any 2000. El Govern era plenament conscient que no podrien comptar amb les urnes de l’Estat per al referèndum.

“Aquesta vegada no es podien fer servir urnes de cartró”, explica una de les fonts consultades per l’ARA. Allunyar-se de la sensació que al setembre el Govern farà un segon 9-N ha sigut una de les obsessions de Puigdemont i Junqueras i les urnes de metacrilat, el mateix tipus que es fan servir en qualsevol votació, eren imprescindibles per donar credibilitat a la consulta. Sense acord amb l’Estat, el Govern és conscient que serà molt difícil complir escrupolosament tots els passos que seguiria en cas de votació pactada, però intentarà acostar-s’hi al màxim. Falten quatre mesos per al referèndum i els membres del Govern i els dirigents de partits i entitats coincideixen a afirmar que no tindrà aturador. La primera prova serà en forma d’urnes.

stats