La CUP exigeix al Govern que fixi data i pregunta del referèndum després de l'aprovació dels comptes

C's critica el Govern per fer uns pressupostos "per sortir d'Espanya" i exigeix eleccions. El PSC burxa en les diferències entre JxSí i la CUP, i CSQP reclama acatar el Consell de Garanties

La CUP avala un augment de la pressió fiscal a les rendes de més de 90.000 euros
Gerard Pruna / Aleix Moldes / Núria Orriols
21/03/2017
7 min

BarcelonaTancat el debat final de la llei de pressupostos. Demà, el plenari al Parlament seguirà amb l'aprovació definitiva dels comptes amb els vots favorables de JxSí, els dos de la CUP i les vuit abstencions que els cupaires ja han anunciat. De fet, l'esquerra anticapitalista ha remarcat que el seu sí va condicionat al referèndum i ha exigit al Govern que fixi data i pregunta del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament per la referència a la consulta, tot fa preveure que aquests pressupostos acabaran al TC poc després que quedin aprovats. El PSC –a través del PSOE– i el PP ja van anunciar que presentarien un recurs a l'alt tribunal, perquè consideren que les partides destinades al referèndum són totalment "inconstitucionals".

El debat al Parlament, minut a minut

Junts pel Sí

"Els pressupostos són necessaris i ens portaran a decidir el nostre futur"

L'últim a intervenir en el debat ha estat el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent, que ha assegurat que amb l'aprovació dels comptes aquest dimecres s'avança en la línia d'apuntalar el benestar i treballar per la cohesió social, però també en la culminació del debat democràtic. "Aquests pressupostos són necessaris per afrontar el darrer tram d'una legislatura que ens ha de portar a les urnes per decidir lliurement el nostre futur", ha dit Torrent.

El diputat de Junts pel Sí ha aplaudit que el sobiranisme hagi estat capaç d'aprovar els pressupostos i deixar amb la mel als llavis aquells que "des dels bancs immobilistes" confiaven que el procés "ensopegués" en aquesta votació. "Hem sabut fer el que cal", ha conclòs Torrent, que ha defensat que els comptes serveixen també per apuntalar l'estat del benestar gràcies als 1.300 milions d'euros més que es destinen a reforçar els pilars bàsics dels serveis socials.

Torrent ha criticat, a més, que alguns grups de l'oposició "parlin obsessivament del procés per no parlar de polítiques socials", i ha reivindicat que Junts pel Sí sí que es preocupa de "gestionar el mentrestant" no s'arriba a l'objectiu d'aconseguir un estat propi. "Amb aquests pressupostos sobrepassem definitivament les retallades", ha apuntat. A més, ha titllat de "brindis al sol" les més de 1.000 esmenes de l'oposició que es van aprovar en comissió.

CUP

"El país necessitava polítiques valentes, i no hi són"

Malgrat el sí que donarà demà la CUP els pressupostos, la diputada Eulàlia Reguant ha fet un discurs contundent contra les prioritats del Govern a l’hora d’elaborar els comptes i ha criticat el Govern per no eliminar "privilegis" que s’han "assentat" al país durant més de trenta anys d’autonomisme.

"El país necessitava polítiques valentes que no hi són i desprivatitzacions que no hi són", ha dit Reguant que ha volgut posar de manifest que l’augment de la despesa, 1.300 milions, no ha provingut d’un esforç del Govern d’augmentar la pressió fiscal o redistribuir la riquesa sinó fruit d’un augment del marge de dèficit. "El Govern no negocia amb la CUP, negocia amb Montoro", ha sentenciat. Així, Reguant ha criticat que el Govern no ha incorporat les propostes de la CUP als pressupostos que els cupaires han mantingut vives fins al debat final –demà es votaran més de mil esmenes de l'oposició.

Tot i això, Reguant ha anunciat un sí als pressupostos (dos diputats de la CUP votaran a favor i vuit en contra) però "condicionat" i "amb data de caducitat" el setembre del 2017, on s'acaba el termini que es va donar el mateix president, Carles Puigdemont, per fer un referèndum d'autodeterminació. "No hi ha cap més pantalla després del setembre del 2017", ha assegurat. Tanmateix Reguant no s'ha estalviat les crítiques a Junts pel Sí per fer "xantatge" amb l'aprovació dels pressupostos.

Precisament, Reguant ha remarcat que el compromís de la consulta és la clau de volta per l'esquerra anticapitalista per donar el sí als pressupostos, ja que no ho fa pel seu contingut social. És per això que Reguant ha instat el Govern a fixar la data i la pregunta del referèndum, per tenir un "horitzó" per tal que s'iniciï la campanya i el procés constituent.

CSQP

"Aquests són uns pressupostos kafkians i esperpèntics"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, ha adreçat bona part del seu discurs a qüestionar el paper de la CUP, a qui ha retret que hagi donat suport a uns pressupostos que els mateixos anticapitalistes han reconegut que són "poc socials". Segons Coscubiela, això fa que els comptes que demà s'aprovaran siguin "kafkians i esperpèntics", i ha recordat que la mateixa CUP que avala els comptes ha ajudat a aprovar 1.200 esmenes de l'oposició que Junts pel Sí ja diu que no aplicarà.

Coscubiela ha lamentat que la CUP arribés a la negociació dels pressupostos amb les mans lligades per la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Si una de les parts no està en condicions d'assumir els costos del desacord, no hi ha negociació, només adhesió", ha raonat. "Un altre pressupost era possible", ha conclòs. A més, ha criticat que siguin uns comptes "submisos" que incorporen una "desobediència de cartró pedra", perquè "han arribat a vendre que deroguen la llei d'estabilitat catalana mentre compleixen l'espanyola".

Pel que fa a les esmenes sobre el referèndum, Coscubiela ha avisat que el seu grup no donarà suport a l'esmena de Junts pel Sí perquè manté el redactat qüestionat pel Consell de Garanties. El portaveu de CSQP ha opinat que no hi ha cap altra opció que respectar el dictamen de l'òrgan consultiu de la Generalitat, perquè el contrari "seria no respectar el Parlament" i, si això passa, després no es podrà demanar que ningú el respecti.

PP

"No és l'últim pressupost autonòmic, però sí el darrer del procés"

El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha començat la seva intervenció afirmant que aquest "no serà el darrer pressupost autonòmic, però sí el darrer del procés". El dirigent popular, que ha fet un discurs centrat bàsicament en el procés i sense pràcticament al·lusions al contingut dels comptes, ha augurat que l'aprovació d'aquests pressupostos "serà letal per al procés". "Ja coneixen el destí on porta tot això, no podran al·legar desconeixement", ha apuntat.

Fernández ha carregat contra l'independentisme per la "seva farsa sobre el suposat maltractament d'Espanya", una crítica que ha considerat "curiosa", tenint en compte que els governs de CiU "ho han pactat tot amb els presumptes maltractadors". A més, ha acusat Carles Puigdemont i Artur Mas de ser "una dissidència política molt especial que va amb cotxe oficial i cobra 120.000 euros".

Pel que fa als comptes, Alejandro Fernández ha opinat que "no serviran per impedir que Catalunya continuï liderant les llistes d'espera i segueixi sent la comunitat amb menys inversió per càpita en sanitat". Sí que serviran, ha dit, per gastar en "estructures d'estat que no serveixen per a res". Tanmateix, ha vaticinat que "aquest procés esgotat i esgotador" està a punt d'acabar.

PSC

"L'aliança entre JxSí i la CUP genera incertesa i inestabilitat"

Per la seva banda, la portaveu econòmica del PSC, Alícia Romero, s'ha preguntat irònicament aquest dimarts si JxSí farà el mateix. Durant el debat d'aquest dimarts al Parlament, la diputada socialista ha incidit en les divergències que hi ha entre els grups de Junts pel Sí i la CUP, que van tenir un capítol rellevant en la votació a la comissió d'Economia, ara fa un més i mig. Aleshores, la CUP es va aliar amb la resta de grups de l'oposició per aprovar 1.200 esmenes –moltes de les quals, destinades a cobrir despesa social– que s'han incorporat al projecte.

"L'aliança entre JxSí i la CUP ha generat incertesa i inestabilitat. Ni tan sols sabem si demà s'aprovaran els pressupostos perquè no creiem que agradi als diputats de JxSí la incorporació de les 1.200 esmenes". El Govern ja ha dit públicament que no podrà complir amb l'increment de despesa que implicarien aquestes 1.200 esmenes perquè no van associades a un increment d'ingressos. Romero ha recordat que és l'executiu qui "s'alia amb el PP" per negar-se a acceptar una reforma fiscal que incrementi els recursos disponibles del Govern.

A més, ha recordat que aquestes esmenes s'incorporen a l'articulat "exactament igual" que la disposició addicional 31, la que es compromet a aportar els recursos necessaris per a un referèndum d'autodeterminació. "Per què volen complir la disposició addicional 31 i no les altres. Si ni tan sols sortia al seu programa electoral. En canvi, moltes de les 1.200 esmenes sí que hi eren", ha insistit.

Ciutadans

"Aquests són un pressupostos per sortir d'Espanya i d'Europa"

A dos quarts de quatre de la tarda s’ha iniciat puntualment el debat sobre els pressupostos del 2017 que finalitzarà demà amb la votació dels comptes. El primer a intervenir ha estat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que s’ha encarregat de transmetre el missatge polític de la formació.

"Aquests són uns pressupostos per sortir d’Espanya i Europa", ha començat Carrizosa amb un to contundent i dirigint-se al president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, que l'escoltaven des de la primera bancada del plenari. Per al de Ciutadans, els comptes contenen un referèndum només per "acontentar" la CUP i compten amb "partides ocultes" per sufragar "terratrèmols polítics" aquest 2017, en al·lusió a la consulta sobre la independència i la llei de desconnexió.

En aquest sentit, ha assegurat que el referèndum és inconstitucional, fent referència al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, perquè la Generalitat no té competències, i ha recordat al Govern que no pot dur a terme la votació. També ha criticat que es destinin diners als "viatges" a l'exterior del conseller Raül Romeva, als organismes de millora de l'autogovern –que Carrizosa ha titllat de "xiringuitos" polítics– o més pressupost a la Hisenda catalana.

Carrizosa s'ha partit el temps amb el diputat Antonio Espinosa, que s'ha encarregat de parlar del vessant més tècnic dels pressupostos. "Els comptes són incoherents i pura ficció", ha dit, i ha advertit que portaran "més deute". A parer seu, el Govern està més "preocupat" per la secessió que no pas per "millorar" la vida de la ciutadania.

També ha criticat la nova creació d'impostos: el resultat final, per a Espinosa, és un "monstruós Frankenstein fiscal". De fet, Ciutadans va portar al Consell de Garanties els nous tributs previstos a la llei d'acompanyament, però l'òrgan estatutari va avalar-los. Espinosa també ha carregat contra el Govern per no abordar la reforma administrativa.

Per tot això, Ciutadans ha dit que cal un "canvi de govern" i ha instat la Generalitat a "posar les urnes com més aviat millor", però per fer eleccions anticipades i que els ciutadans "els col·loquin" a l'oposició.

stats