El PSOE normalitza relacions amb el sobiranisme amb l'objectiu de superar la investidura
Els socialistes no tenen els suports assegurats però veuen factible fer el debat abans de Cap d'Any
MadridEl PSOE prepara el terreny per intentar la investidura, si és possible, abans de Cap d'Any. Entre aquest dimarts i dimecres els líders del partit al Congrés, Adriana Lastra i Rafael Simancas, s'hauran reunit amb totes les formacions i deixaran la governabilitat de l'Estat a mercè de les negociacions entre els socialistes i Esquerra, que espera a la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras i el congrés de dissabte. Fonts de Ferraz, però, asseguren que és factible celebrar la investidura abans d'acabar el 2019 i, de moment, mira d'avançar feina buscant els suports parlamentaris. Però no els té garantits. Els escollits aquest dimarts han sigut les forces sobiranistes.
No ha transcendit res de la reunió del líder dels republicans, Gabriel Rufián, amb Lastra, més enllà que ha sigut una trobada protocol·lària en què no s'han fet passos endavant en la negociació. Laura Borràs i Míriam Nogueras, de JxCat, han celebrat la segona reunió amb el PSOE, i fonts de la formació sobiranista han informat que "ha sigut cordial, ha anat bé i s'han emplaçat a seguir parlant". Borràs no ha volgut fer declaracions sobre la trobada, però la posició de JxCat continua en el no a Pedro Sánchez. Encara que els seus vots podrien no ser necessaris, el partit liderat per Carles Puigdemont s'ha volgut implicar en les converses relatives a la negociació que la Generalitat i la Moncloa podrien establir per abordar el conflicte català. Aquest és el punt que obstaculitza el pacte entre el PSOE i ERC, que vol una taula de negociació entre governs, garanties de compliment dels acords que es vagin assolint i possibilitat de parlar de tot. JxCat reclama que Quim Torra sigui reconegut com a interlocutor, així com els presos i exiliats.
Una de les novetats en la ronda de reunions ha sigut la inclusió d'EH Bildu, que en el debat d'investidura fallit del juliol ja es va abstenir. La formació abertzale ha obert la porta a no votar en contra de Sánchez, però ha demanat al PSOE un canvi en la política penitenciària, que es reverteixin les retallades socials i que es reconegui el dret a decidir de les diferents nacions de l'estat espanyol. Fonts del PSOE han destacat la predisposició de Bildu a facilitar la formació de govern i que els seus vots no necessàriament han d'anar en el mateix sentit que els d'Esquerra.
Amb qui no ha trobat receptivitat el PSOE és amb la CUP, que ha situat l'autodeterminació com l'única solució al conflicte català. Els anticapitalistes, però, han constatat un "desacord de fons" amb els socialistes, de manera que han confirmat el no a la investidura. Per la seva banda, Íñigo Errejón i Joan Baldoví tampoc han assegurat el seu sí, per bé que Més País i Compromís són les formacions que s'han expressat més a favor d'avalar la candidatura de Sánchez.