El PSOE estudia presentar una moció de censura contra Rajoy

Rivera amenaça de retirar-li el suport però no diu si el faria fora

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.
Dani Sánchez Ugart
24/05/2018
3 min

MadridLes conseqüències polítiques de la sentència del cas Gürtel que acredita la caixa B del PP amenacen de convertir la segona part de la legislatura en un calvari per a Mariano Rajoy. Els dos escenaris que s'han començat a dibuixar dijous passen o bé per una solitud absoluta del partit del govern espanyol al Congrés, on està en clara minoria, i moltes dificultats per aprovar cap llei, o bé per una moció de censura que el PSOE ja estudia presentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes han mantingut dijous un silenci absolut durant tot el dia, mentre estudiaven els possibles escenaris que s’obren amb la sentència, demolidora per al PP. Va ser el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, qui va posar damunt la taula la possibilitat que els socialistes presentessin la moció, per fer fora el president espanyol, i van anunciar que tindrien el seu vot favorable. Els socialistes no hi van respondre, però van convocar per a demà divendres una reunió extraordinària de la seva executiva per valorar els possibles escenaris que s’obren i, segons van publicar diversos mitjans, van començar a sospesar la possibilitat de presentar la moció de censura.

Els números d’aquesta operació passarien per dues opcions. Podem i el PSOE no tenen majoria al Congrés dels Diputats, però sí que l’assolirien amb els vots de Ciutadans o amb els dels partits independentistes catalans i nacionalistes bascos. El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha dit aquest dijous que en cas que es presentés la moció hi donarien suport, mentre que ERC ha afirmat el mateix en diverses ocasions. És a dir, si Pedro Sánchez s’atrevís a proposar la seva candidatura per desbancar Rajoy i aconseguís convèncer el PNB, seria el nou president espanyol.

Amb Ciutadans

Al PSOE, però, hi ha al·lèrgia a comptar amb els vots dels independentistes per arribar al poder. De fet, el comitè federal socialista ja va votar una resolució en què descartaven sumar una majoria amb aquestes formacions. Però si la presentació de la moció de censura es fes efectiva, no tindrien marge legal per rebutjar els seus vots. Per això una altra de les opcions que té damunt la taula Pedro Sánchez és anunciar que presentarà una moció de censura només si Ciutadans explicita que hi donarà suport. D’aquesta manera aconseguiria passar la pressió a Albert Rivera, que s’hauria de retratar i dir si vol continuar sostenint Rajoy al capdavant de l’executiu espanyol o si prefereix fer-lo fora. La relació entre el PSOE i Ciutadans passa per un dels pitjors moments, i els taronges ja han dit que no volen sumar majories amb Units Podem.

Però Rivera necessita un gest que l’allunyi de Rajoy. Un cop aprovats els pressupostos, el president espanyol tenia clar que havia de deixar de comptar amb els vots de Ciutadans al Congrés. I dijous, aprofitant la sentència, el líder taronja, Albert Rivera, va confirmar els seus temors. La sentència marca “un abans i un després” en la relació entre els dos partits, va dir el polític català, que va anunciar la convocatòria d’una executiva l’11 de juny per decidir la manera de procedir en la segona part de la legislatura. Amenaçava així de retirar-se del pacte d’estabilitat que manté amb el PP. Però Rivera creu que el més rendible electoralment per a ell és iniciar una llarga precampanya de dos anys fins a les eleccions generals, amb oposició clara a Mariano Rajoy, per mirar de mantenir l’avantatge que li donen algunes enquestes, més que no pas fer-lo fora. I la Gürtel és el pretext perfecte per engegar aquesta nova etapa.

En els plans del líder taronja no hi ha ara per ara fer caure el govern espanyol. A Ciutadans estan convençuts que el seu rol de garants de l’estabilitat els està beneficiant, i no volen quedar com els causants d’una caiguda de l’executiu que obriria una etapa d’incertesa a Espanya. A més, donar el govern de l’Estat a les esquerres els penalitzaria entre el votant més dretà, que és per on han crescut amb més facilitat els últims mesos, sobretot després de les eleccions catalanes del 21 de desembre. Per això el seu escenari preferit seria combatre un Mariano Rajoy debilitat i sol al Congrés durant dos anys, intentant esgarrapar alguns acords que els permetin presentar-se com a abanderats de les reformes. Però Sánchez, probablement, el col·locarà entre l’espasa i la paret si li planteja una moció de censura i posa a prova l’esperit regenerador dels taronges.

stats