El PP vol que el Parlament balear declari que els Països Catalans "no existeixen"
Els populars presenten una proposició no de llei contra la "ingerència" del Parlament català, que va criticar la política lingüística del govern Bauzá
PalmaEl PP vol que el Parlament balear es pronunciï en contra dels Països Catalans. El grup majoritari a la cambra ha demanat que es tramiti d'urgència la seva iniciativa per denunciar la "ingerència" del Parlament català i sentenciar que el Països Catalans "no existeixen". "El Parlament de les Illes Balears manifesta que els 'Països Catalans' no existeixen i que les Illes Balears no formen part de cap 'País Català'", diu, literalment, la proposició no de llei que els populars han registrat al Parlament i que volen que es tramiti pel "procediment d'urgència". La iniciativa dels conservadors també demana a la cambra que manifesti el seu "rebuig a la ingerència del Parlament de Catalunya".
La proposta es presenta com a resposta a una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya en el darrer debat de política general on es manifestava que "les iniciatives dels governs balear i aragonès no s'ajusten ni a la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries" ni a la "Declaració Universal dels drets lingüístics", i defensava el "reconeixement dels Països Catalans com una realitat cultural, lingüística i històrica compartida". La resolució va ser impulsada per la CUP i acordada i votada a favor per tots els grups de la cambra, excepte el PP i Ciutadans.
La portaveu del PP al Parlament balear, Mabel Cabrer, ha defensat aquest dilluns la "urgència" de la seva iniciativa per la necessitat de donar una resposta immediata al text aprovat al Principat. "Ni nosaltres som una colònia ni ells representen el poble balear", ha insistit Cabrer per justificar-se. La proposta dels populars defensa també que el Parlament català no té competències per dir el que va dir i ho considera "inadmissible" perquè la cambra balear és "independent". A la vegada, defensa "la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, fent una especial protecció a les modalitats insulars", i reivindica la lliure elecció de la primera llengua en l'ensenyament. Finalment, "rebutja" la referencia als Països Catalans feta pel Parlament català i reivindica que les Illes Balears són una comunitat "al mateix nivell" que la catalana i amb un Parlament "orgullós" de representar el seu poble.
Portaveus de l'oposició, com Francina Armengol o Antoni Pastor (diputat no adscrit membre del Pi) han criticat la iniciativa dels populars i els demanen si també en presentaran una per criticar les paraules de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid i encara presidenta del PP regional, Esperanza Aguirre, de suport al president Bauzá i contra els nacionalistes. Armengol considera que si la prioritat del PP és aquesta, es demostra la seva desconnexió de la realitat.
Aguirre, en un article al diari 'Abc', tornava a defensar aquest dilluns la política lingüística del president Bauzá i afirmava: "Els partidaris d'una educació monolingüe pretenen que els alumnes d'aquestes Illes -ho vulguin els seus pares o no- siguin educats només en català (o mallorquí). Amb el propòsit, com ja ha passat, d'aprofitar aquest monolingüisme per continuar sembrant aquest rebuig a Espanya".