Casado intenta assegurar un lloc a Vox a la mesa del Congrés

El PP ofereix a l'extrema dreta un pacte a tres que també inclouria Ciutadans

El líder del PP, Pablo Casado, i el secretari general del partit, Teodoro García-Egea, aquest dilluns al Congrés.
Laia Forès
02/12/2019
4 min

MadridPoques vegades la composició de la mesa del Congrés ha generat tanta expectació. El Congrés de Diputats es constitueix aquest dimarts amb moltes incògnites. La principal, si Vox aconseguirà o no entrar a la mesa. Tot està obert, i fins a l’últim moment hi haurà negociacions. L’únic que sembla tancat és l’elecció de Meritxell Batet com a presidenta. El líder del PP, Pablo Casado, ha confirmat aquest dilluns que està disposat a prestar vots a Vox i a Ciutadans perquè tinguin presència a la mesa. Casado ha posat sobre la taula un acord amb les tres formacions que simbolitza el seu projecte d'aliança de la dreta sota el nom d'Espanya Suma. Si aquest pacte tirés endavant, es garantirien quatre llocs a la mesa, dos per als populars (que els tindran tant si com no), un per a Vox i un per a Cs, tot i que, amb deu diputats, el partit taronja no hauria d'aspirar a tenir-ne cap.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, la ultradreta no es conforma amb tenir un únic representant i considera que ha de tenir els dos que li correspondrien segons els resultats del 10-N. Si no hi ha acord amb el PP, però, Vox corre el risc de quedar-se sense cap cadira. Això passaria, per exemple, si els populars es mantenen al marge de cap acord i la resta de formacions del Congrés fan confiança als candidats del PSOE i Podem –o fins i tot a un altre del PP o de qualsevol altre partit.

La formació de Santiago Abascal ja ha comunicat a Cs que no li cedirà cap vot, però el partit taronja encara podria aspirar a un lloc a la mesa amb un pacte amb el PSOE –encara que no hi fos el PP–. Els socialistes, de fet, ja havien ofert –sense èxit– al PP i Cs que participessin en un cordó sanitari contra l'extrema dreta.

El sistema per escollir els membres obliga els partits a elaborar una complexa estratègia aritmètica. Sense pactes, calculats al mil·límetre, és difícil aconseguir els seients desitjats. Si tots els partits votessin els seus propis diputats, Vox obtindria dues cadires de la mesa. Però una votació sense pactes –sovint, secrets– és una hipòtesi impossible. Dels nou diputats que formaran part de la mesa, tres seran per al PSOE –entre ells la presidència–, dos per a Podem i dos per al PP. Pel que fa als dos seients que falten, fins que no es voti no se sabrà si seran per a Vox o per a altres formacions. De fet, el PSOE i Podem en podrien sumar un més cadascun –o obrir el meló a altres partits–, cosa que els deixaria amb set dels nou membres de la mesa. De nou, és clau saber si el PP jugarà a favor de Vox o no, perquè els populars també aspirarien a un tercer lloc a la mesa en cas d'acord amb els socialistes i Podem.

El PNB se suma al cordó sanitari a Vox

El PSOE havia demanat a Casado un cordó sanitari per evitar que l'extrema dreta estigui a la mesa, un dels òrgans de la cambra baixa amb més poder, però el PP ha preferit intentar pactar amb Vox. "La nostra posició és que els partits que puguin tenir representació a la mesa, d'acord amb la tradició del Senat i del Congrés, tindran el nostre suport", ha assegurat Casado durant la reunió que ha mantingut amb els diputats i senadors populars electes.

El PNB, en canvi, ha ofert al PSOE els seus sis vots per intentar frenar Vox. "Sabem que és molt difícil impedir l'accés de Vox a la Mesa, però el que no farem és deixar de batallar contra la ultradreta. Batallarem i ja veurem l'actitud de PP i PSOE al respecte", han assegurat fonts de la formació nacionalista d'Euskadi. El partit torna el favor al PSOE: el PNB obtindrà una secretària a la mesa del Senat gràcies a un acord amb els socialistes.

L’elecció de la mesa serà un dels punts més rellevants de la constitució dimarts de les Corts. Meritxell Batet ha expressat aquest dilluns el desig que sigui una cerimònia "bonica", després de les polèmiques per l'acatament del mandat dels diputats independentistes en la formació de les Corts posterior al 28 d'abril. L'executiva del PSOE ha confirmat oficialment que Batet tornarà a ser la candidata a la presidència de la cambra baixa, que Pilar Llop presidirà el Senat i que Adriana Lastra repetirà com a portaveu del grup parlamentari. Ander Gil serà el portaveu del partit al Senat.

El Congrés més fragmentat de la història

El nou Congrés serà el més fragmentat de la història, amb setze partits polítics i un grup mixt més gran que mai, amb vint-i-un diputats. Alguns dels partits que formaran part del grup mixt, on van a parar els partits que no compleixen els requisits per tenir grup propi, treballen amb la idea de partir en dos el grup. El funcionament amb vint-i-un diputats de vuit partits diferents, entre ells JxCat i la CUP, podria ser caòtic. "És insostenible", apunten fonts parlamentàries. Des de Compromís estudien diferents possibilitats però rebutgen una divisió tenint en compte "criteris ideològics". En qualsevol cas, per fer aquesta divisió tots els partits del grup mixt haurien d’estar-hi d’acord. Per ara, la CUP assegura que ningú els ha plantejat la idea.

stats