El PNB votarà a favor dels pressupostos generals de l'Estat
Sánchez sumarà el suport d'un total de 12 diputats bascos si les bases d'EH Bildu donen el sí
MadridEl govern espanyol ja té lligats els set diputats del PNB al Congrés per als pressupostos generals de l'Estat del 2021 i està a només dos dies de tenir també el sí dels cinc d'EH Bildu, un cop el ratifiquin les bases del partit abertzale. El portaveu dels nacionalistes bascos a la cambra baixa, Aitor Esteban, ha anunciat aquest dimarts que han arribat a un segon acord amb l'executiu de Pedro Sánchez, que incorporarà als comptes "més de la meitat" de les 85 esmenes parcials que van registrar fa just una setmana. Divendres el PNB ja va anunciar un avenç important per als comptes amb un pacte per eliminar l'impost al dièsel. Ara ha aconseguit una mesura més política per intentar restar importància al sí d'EH Bildu, que de moment encara no ha anunciat cap contrapartida per donar suport als comptes.
El govern espanyol, segons Esteban, s'ha compromès que el ministeri de Defensa cedeixi els terrenys de les casernes de Loiola abans de finals de l'any que ve. Es tracta d'una llarga reivindicació de l'Ajuntament de Sant Sebastià, governat pel PNB. Els jeltzales els consideren un "anacronisme" perquè no es corresponen amb les "necessitats estratègiques de la defensa europea". "Per primer cop el govern [espanyol] es compromet a desprendre's d'aquests terrenys", ha assenyalat Esteban, perquè es tracta d'un espai "vital" per al desenvolupament urbanístic d'una ciutat que "no té cap altre lloc d'expansió". A banda, també s'han pactat noves inversions en investigació i desenvolupament que el PNB no ha detallat.
El portaveu dels nacionalistes bascos s'ha mostrat "satisfet" pels acords als quals han arribat després d'un "cap de setmana molt intens". Però des del setembre que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, donava per fet que tindria el suport dels bascos. La sorpresa les dues darreres setmanes ha estat el sí d'EH Bildu. Per repetir l'equació del bloc d'investidura ara només és necessari que ERC canviï de l'abstenció al sí. Des del PSOE es dona per fet, a l'espera de conèixer quina serà la contrapartida que en traurien els republicans, ja que de moment no han establert línies vermelles més enllà que no s'arribi a un acord amb Ciutadans.
Però els d'Inés Arrimadas cada cop estan més lluny d'acabar votant els pressupostos generals de l'Estat. Ho va admetre ahir la líder del partit. Ara per ara, amb l'escenari actual, acabarien fent costat al PP i Vox. Però el que vol reforçar a nivell d'argumentari Ciutadans és que si Sánchez acaba triant ERC i EH Bildu és perquè vol, perquè sempre ha tingut una alternativa factible sobre la taula. El que obvien els taronges és que amb els seus deu diputats no n'hi ha prou. Tampoc si només se sumessin a l'equació els set diputats del PNB.
Una possible àmplia majoria
Amb l'escenari actual, amb el sí del PNB i el previsible d'EH Bildu, el govern espanyol podria tirar endavant els comptes només amb el sí de Més País i l'abstenció d'ERC. Però Pedro Sánchez vol assegurar-se més suports per evidenciar que són uns comptes que arraconen el PP i Vox. La votació és per blocs, i es podria jugar a la geometria variable amb algunes formacions. Si al final ERC hi vota a favor, i també Més País i Compromís, el BNG, Nova Canàries, el PRC, Terol Existeix i els quatre diputats del PDECat, la Moncloa cantaria victòria, ja que els comptes passarien amb una majoria absoluta de 190 vots a favor i 165 en contra.
Consulteu aquí els possibles suports amb el pactòmetre de l'ARA.