Mor el jutge de Barcelona que investigava l'1-O
La Fiscalia General destaca el "llegat" de Juan Antonio Ramírez en la "defensa de la legalitat i l'ordre constitucional"
BarcelonaEl jutge de Barcelona que investigava l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha mort aquesta matinada als 71 anys, segons ha confirmat l'ARA. La seva mort es produeix en plena instrucció de la causa que mantenia oberta contra una quarantena de persones per delictes relacionats amb la preparació del referèndum. Un altre magistrat haurà d'assumir la instrucció, que encara no està tancada. Precisament, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir allargar una mesura perquè Ramírez Sunyer pogués dedicar-se exclusivament a la causa de l'1-O, una mesura prorrogable.
Com a titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, va obrir les diligències d'investigació que han servit per acumular els principals indicis contra els líders independentistes. La investigació va començar arran d'una denúncia contra l'exjutge Santiago Vidal, després que afirmés en un acte públic que s'estaven extraient dades dels contribuents per portar a terme el procés constituent, una causa que va posar en marxa la judicialització del Procés. Una investigació que ha estat la base probatòria del Tribunal Suprem per processar els líders del moviment independentista.
En un comunicat, la Fiscalia General ha destacat el seu "llegat" en la "defensa de la legalitat i l'ordre constitucional" i ha traslladat el condol a la família i els amics. També ho ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per la seva banda, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha destacat avui que el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va ser "un exemple de compromís i dedicació en l'exercici de la funció judicial".
En un missatge de condol signat pel Fiscal Superior, Francisco Bañeres Santos, la Fiscalia del TSJC assenyala que, al llarg de la seva trajectòria professional, Ramírez Sunyer es "va desenvolupar sempre" en l'exercici de la funció judicial "amb la més gran consideració i respecte envers tots els qui, d'una o una altra manera, es van relacionar amb la seva activitat".
Al seu torn, la Secció Territorial de Catalunya de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) ha afirmat que el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer "ha de ser per a tots els membres de la carrera judicial un exemple de professionalitat". En un comunicat, aquesta associació de magistrats lamenta la mort de Ramírez Sunyer "després de mesos de lluita contra una llarga malaltia i sense abandonar en cap moment les obligacions pròpies del seu lloc de treball".
"Juan Antonio ha de ser per a tots els membres de la carrera judicial un exemple de professionalitat i de voluntat de servei públic, d'independència i de rigor, un magistrat que va anteposar l'exercici de la judicatura a moltes altres coses, fins i tot a la seva pròpia salut", assenyala el comunicat. Els membres de la Secció Territorial de Catalunya de l'APM afegeixen que se senten "orgullosos" de pertànyer a un col·lectiu "que compta amb persones de la talla de Juan Antonio Ramírez Sunyer".
La seva mort se suma a la d'altres magistrats, com la del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, el novembre del 2017. Al capdavant del ministeri públic va presentar la primera querella contra els membres de la mesa del Parlament, i després contra l'expresident Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i la resta de consellers del Govern pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Poc després va morir el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, als 69 anys. Va ser qui va presentar la querella que va portar a judici l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau pel 9-N.