Mas convoca oficialment les eleccions per al 27 de setembre
Ha signat el decret de convocatòria al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat
BarcelonaLes eleccions del 27 de setembre ja estan convocades oficialment. Després que el president de la Generalitat hagi signat aquest dilluns al vespre el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria electoral, ja només falta complir una formalitat: que el decret aparegui publicat aquest dimarts al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'.
L'acte de signatura ha tingut lloc al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el mateix on exactament el 27 de setembre de l'any passat va signar el decret de convocatòria de la consulta del 9-N. S'ha iniciat amb la lectura del decret per part del secretari del Govern, Jordi Baiget. Tot seguit, Mas l'ha signat. A l'acte també hi havia la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs.
En els últimes hores, Mas havia imposat la màxima discreció al Govern i a CDC al voltant del decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre per evitar "temptacions" de torpedinar-lo. La portaveu de CDC, Marta Pascal, havia assegurat aquest dilluns que cal ser "molt cautelosos" davant la possibilitat que Rajoy avanci també les eleccions generals per fer-les coincidir amb les plebiscitàries.
Pascal, que s'ha estrenat com a portaveu del partit en substitució de la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, tampoc s'ha volgut estendre a l'hora de valorar la possibilitat que Rajoy contraprogrami les eleccions catalanes amb un avançament de les generals. Pascal s'ha mostrat "molt cautelosa", però ha evitat descartar qualsevol hipòtesi. "No sé si Rajoy té o no temptacions. Si algú té temptacions estranyes, ja les explicarà", ha afegit.
La portaveu del partit ha subratllat que el decret de Mas no donarà peu a cap impugnació perquè "s'ajustarà a la legalitat". "Serem molt escrupolosos", ha reblat Pascal després de la reunió de la direcció de CDC. Pascal ha posat en relleu els "dos llenguatges" que han fet servir al llarg d'aquesta legislatura l'Estat i la Generalitat. "Allà on els catalans hem posat diàleg i urnes, l'estat espanyol ha respost amb pors, amenaces i querelles", ha denunciat.
El decret no incorporarà cap element que pugui interpretar-se com una voluntat de convertir les eleccions en un plebiscit sobre la independència, però segons Pascal, políticament sí que "s'ha d'accentuar el seu caràcter plebiscitari". "El 27-S és el moment en què ens podrem comptar, els del 'sí' i els del 'no'", ha indicat.
També s'ha referit a les declaracions de l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Ramón Rodríguez Arribas, que havia advertit que els plebiscits són instruments polítics propis "dels que han fet un cop d'estat" per legalitzar la seva actuació. Pascal ha qualificat les declaracions de "desafortunades" i ha afirmat: "És inaudit que en un estat que es diu democràtic i de dret s'atreveixin a interposar una querella per haver posat les urnes".
Pascal ha evitat valorar les consideracions exposades aquest cap de setmana pel portaveu de la CUP al Parlament, David Fernàndez, que reclamava una victòria del 'sí' no només en escons sinó també en vots el 27-S. "Ara no ens hem de distreure amb xifres, estem en el moment de convèncer amb arguments", ha assenyalat.