CAP A LES PLEBISCITÀRIES

Mas busca ampliar suports per al 27-S amb una xarxa de voluntaris independents

MÉS ENLLÀ DE LA MARCA CDC 
 El 30 de maig, Mas va suggerir al consell nacional que vol una llista transversal per al 27-S.
i Roger Mateos
15/06/2015
4 min

BarcelonaDissabte 30 de maig, encara en plena digestió dels resultats de les eleccions municipals, Artur Mas va esperonar el consell nacional de Convergència a canviar ràpidament de xip i enfocar-ho tot a preparar amb cura l’examen del 27-S. A porta tancada va oferir, segons fonts presents a la trobada, pistes sobre com pensa encarar les plebiscitàries. L’esquema que va inspirar la seva conferència del 25 de novembre, a grans trets, es manté: llista transversal que aplegui sensibilitats diferents i traspassi les sigles dels partits. Ja no té al cap compartir paperetes amb ERC -la negativa d’Oriol Junqueras va ser tan taxativa que no hi ha marge per desenterrar la idea, i el resultat del 24-M tampoc hi ajuda- però continua entestat a bastir una candidatura oberta a aportacions que vagin més enllà de CDC. Mas va demanar “generositat” al consell nacional: tothom va entendre-ho com una crida a assumir que el seu projecte sobrepassarà la marca del partit i aplegarà independents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però els plans no passen només per farcir les llistes amb perfils rellevants de la societat civil, al costat d’alguns alcaldes i altres actius convergents. També es buscarà revitalitzar els suports de base amb l’ajut d’independentistes sense carnet de partit. Uns suports que es faran pivotar al voltant de la figura del president de la Generalitat. “Mas suma. Les sigles del partit ja no”, reflexionen fonts pròximes al cap del Govern. El desgast de les formacions clàssiques i l’onada expansiva del cas Pujol han lesionat la musculatura d’una CDC submergida en un procés de reinvenció que ha de culminar a principis de l’any que ve.

Per intentar eixamplar a corre-cuita el seu espai per poder mantenir així l’hegemonia a les urnes el 27-S, els nacionalistes es proposen apel·lar a la col·laboració externa. Una dada els encoratja: prop de 8.000 dels més d’11.000 candidats que va presentar CiU el 24-M eren independents. “Hi ha potencial per crear un moviment de voluntaris sense militància per fer costat a Mas el 27-S”, considera un alt dirigent. Aquesta xarxa de voluntaris -capaços de participar en accions de difusió del projecte independentista a peu de carrer, actes de petit format amb indecisos i treball a les xarxes socials- no tindrà, però, segons les fonts consultades, una estructura orgànica assimilable a la plataforma Ciutadans pel Canvi, amb què Pasqual Maragall, ja a les acaballes de l’etapa pujolista, pretenia acumular complicitats no lligades al PSC per disputar l’hegemonia a CiU.

Tret de sortida a Molins de Rei

La primera fase d’aquesta iniciativa es posarà en marxa dissabte que ve, 20 de juny, en un acte a Molins de Rei -un dels pocs municipis metropolitans on CiU tindrà l’alcaldia gràcies a haver revalidat el seu pacte amb el PSC-, on Mas té previst intervenir per donar impuls a la campanya Benvinguts al futur, que ja van anunciar Josep Rull i Mercè Conesa tres dies després de les municipals. El propòsit és obrir el partit a tots aquells sectors de la societat disposats a compartir l’horitzó de l’estat propi. Els tres caps de setmana següents es faran una cinquantena d’actes arreu del territori. S’hi defensarà la viabilitat econòmica i la conveniència, en termes de benestar, d’un nou estat per a Catalunya i s’hi podran sentir les propostes de la gent. “Anirem a escoltar”, assenyalen fonts de CDC. Aquesta primera tasca de recollida d’aportacions -de militants, simpatitzants i tothom que hi vulgui dir la seva- desembocarà en una convenció del partit el 18 i 19 de juliol, que servirà per preparar el congrés de refundació però que, a poc més de dos mesos de les plebiscitàries, tindrà un to marcadament electoral.

Durant les pròximes setmanes, Mas anirà exposant el plantejament suprapartidista de la seva llista del sí a la independència. Per anunciar els noms que l’acompanyaran encara es prendrà el seu temps, tenint en compte que el termini de presentació de candidatures no expirarà fins a finals d’agost. Molt abans haurà vist resolta la incògnita d’Unió. Al consell nacional del 30 de maig, Mas ja va deixar caure que està preparat per a una ruptura. A les seves llistes, van indicar fonts de la reunió, hi tindran cabuda “Unió o els sobiranistes d’Unió”: si la cúpula democristiana no s’apunta al full de ruta independentista, Mas pot obrir les portes a les cares visibles del sector sobiranista, com ara Antoni Castellà, Núria de Gispert o Joan Rigol.

El ball de noms d’independents que poden figurar a les llistes ja ha començat: des del jurista Carles Viver Pi-Sunyer fins a l’economista Germà Bel, passant per perfils de la plataforma Volem - Sobiranistes d’Esquerra, que pilota Agustí Colomines, i personalitats del món de la comunicació. També en el terreny dels fitxatges, però, la competència amb ERC promet ser ferotge.

El líder de Reagrupament ja ofereix el seu aval

Ignasi Planas, que des del 31 de maig és el nou president de Reagrupament en substitució de Joan Carretero, està disposat a oferir el seu suport al projecte que encapçalarà Mas a les eleccions del 27 de setembre. En declaracions a l’ARA, Planas va assegurar que és partidari de sumar forces si el president fa girar el seu programa al voltant del sí a la independència. “No posarem condicions personals sobre llocs de sortida en cap llista. Per tenir el nostre suport serà necessari que demostrin un compromís clar amb la independència i que no descartin una declaració unilateral”, va exposar Planas, un exconseller nacional de Convergència que va deixar el partit abans del gir sobiranista del 2012 i que a les eleccions municipals del 24-M va liderar la candidatura de Reagrupament i Solidaritat per Barcelona, que no va obtenir bons resultats. Reagrupament votarà en assemblea a principis de setembre el seu posicionament definitiu sobre el 27-S.

stats