Aquest convenciment posa damunt la taula la possibilitat del seu retorn a Catalunya si és escollit eurodiputat. Puigdemont defensa que podrà ser membre del Parlament Europeu amb tots els drets, inclosa la immunitat que li permetria tornar a Catalunya. Preguntat per si es compromet a tornar-hi, l'expresident va evitar respondre-hi de manera clara: "Em comprometo a exercir d'eurodiputat i espero que l'Estat mantingui el compromís de respectar les decisions dels ciutadans i no es travessi aquesta línia vermella".
El Tribunal Suprem resol avui el veto de la JEC a Puigdemont en les europees
El jutjat provincial de Madrid li ha traslladat la responsabilitat per evitar "contradiccions"
Madrid / Brussel·lesEl veto de la Junta Electoral Central (JEC) a la presentació de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees porta cua a la justícia espanyola. Ahir el jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid havia de decidir si tombava la polèmica resolució de dilluns passat, però serà finalment el Tribunal Suprem qui resoldrà la qüestió, després que el jutge provincial va decidir inhibir-se’n. La sala tercera de l’alt tribunal es reuneix avui a les 12 del migdia. La defensa jurídica dels candidats de Lliures per Europa (Junts) havia presentat el mateix recurs a l’alt tribunal i, per evitar “contradiccions”, serà el Suprem qui emetrà el veredicte. Les al·legacions plantejaven qüestions que afecten la inelegibilitat dels candidats i també la proclamació de les candidatures, dos temes que estan íntimament relacionats, motiu pel qual ha de ser el Suprem qui ho resolgui, informa el Tribunal Superior de Justícia de Madrid.
A l’espera del Suprem, la Fiscalia Provincial de Madrid ja es va posicionar divendres, amb un revés a la JEC pel seu cop de porta a la candidatura de l’expresident i els exconsellers exiliats. La fiscal Amelia Díaz-Ambrona Medrano va considerar que l’exclusió de la llista era una vulneració de drets i defensava la seva participació el 26 de maig. Bàsicament per dos motius: d’una banda, perquè la inscripció al cens, encara que sigui a l’espanyol i resideixin a l’estranger, ja permet poder-se presentar en unes eleccions; i, d’una altra, perquè només una sentència ferma per delictes com el de rebel·lió i terrorisme impedeix el sufragi passiu.
La notícia no va agafar per sorpresa els afectats, que ja preveien la possibilitat que els jutjats “es passin la pilota”, i per això van decidir explicar la “inèdita” situació de presentar una llista amb candidats suspesos i provisionals en una roda de premsa conjunta a Brussel·les a la mateixa hora en què el jutjat contenciós administratiu de Madrid es va pronunciar. El substitut de Puigdemont, Gonzalo Boye, va afirmar que la inhibició d’aquest jutjat donava la raó a la seva “dinàmica processal”, i va insistir que el sistema de recursos de la llei electoral espanyola era “confús i opac”. Però després de saber el posicionament de la Fiscalia, l’optimisme era evident. Per a Puigdemont és una prova de la por de la justícia espanyola que aquest “partit l’acabi arbitrant un àrbitre neutral”, perquè si el Suprem manté el veto de la JEC l’equip jurídic de l’expresident recorrerà al Tribunal Constitucional i presentarà una qüestió prejudicial a escala europea.
L'acta d'eurodiputat
Puigdemont també va defensar que la interpretació de la Fiscalia demostrava que dir que no podrà recollir l’acta d’eurodiputat si és escollit “és fals”. “És factible que tinguem l’acta”, va reiterar, assegurant que des del moment en què sigui escollit tindrà tots els drets d’un eurodiputat, però sense aclarir si tornarà o no a Catalunya. Ho va explicar assegut al costat dels exconsellers Comín i Ponsatí, a més de Gonzalo Boye, Xavier Trias i Beatriz Talegón, als quals va agrair que no haguessin dubtat ni un minut a acceptar substituir-los. Puigdemont es va mostrar convençut que tard o d’hora seran “restituïts” i per això ja va avisar que faran campanya per a les europees encara que no siguin oficialment candidats.
Aquest embat judicial el van originar Cs i el PP amb un recurs davant la JEC contra la presència de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les llistes, adduint que la situació de rebel·lia en la causa al Suprem era incompatible amb representar una candidatura de la circumscripció espanyola. Ahir el portaveu del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, assegurava que respectaria la sentència judicial, mentre que el president dels conservadors, Pablo Casado, va carregar contra Pedro Sánchez perquè la Fiscalia “es posi al costat dels fugits de la justícia”. El ministeri públic va començar divendres la marxa enrere que havia de confirmar o rebutjar el jutjat provincial de Madrid, però la pilota queda a la teulada del Suprem, que demà reprèn el judici contra el Procés amb el testimoni, precisament, de Xavier Trias.