L'informe del Govern avala que els consellers empresonats i a l'exili poden prendre possessió
Torra demanarà mesures al TSJC si Rajoy manté el bloqueig i estudia una querella per prevaricació
BarcelonaEl president Quim Torra ja saps quines accions pot prendre davant el bloqueig del govern espanyol al nomenament dels consellers. Aquest divendres, el Govern ha fet públic el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora que afirma que Mariano Rajoy està obligat a publicar els nomenaments i que els consellers absents (empresonats i exiliats) poden prendre possessió a distància. El dictamen considera que la presa de possessió no està reglada i que enlloc hi diu que els membres de l'executiu ho hagin de fer de manera "presencial" i "simultània". Però afegeix: "Cal que consti de manera fefaent la seva voluntat d'acceptar el càrrec i les obligacions que comporta".
És per això que Torra demanarà aquesta mateixa tarda mesures cautelars al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè obligui al president espanyol a publicar els nomenaments al DOGC. Paral·lelament també s'estudia una querella per prevaricació contra l'executiu de l'Estat.
"El nomenament dels consellers per part del president de la Generalitat no pressuposa la proposta o l’acord de cap altre òrgan o autoritat. Ni encara menys hi ha el referendament a la decisió del nomenament per part d’un altre òrgan", assegura l'informe sobre l'obligatorietat de publicar els nomenaments. I afegeix: "El nomenament dels consellers i conselleres no és un acte compost en què intervenen dues voluntats, sinó només una i exclusiva, que, en aquest cas, és la del president de la Generalitat".
També recorda que en la bateria de mesures que va aprovar el Senat sobre el 155 no n'hi havia cap relacionada amb el nomenament dels nous consellers després de les eleccions.
"En cap es preveu que el president del Govern de l’Estat nomenarà els consellers del Govern de la Generalitat, ni tampoc que el nomenament per part del president de la Generalitat estarà sotmès a comunicació prèvia o autorització per part del Govern de l’Estat, ni encara menys que hagi de ser referendat pel president del Govern de l’Estat", afirma.
Per tot això, la Comissió Jurídica Assessora manté que si el govern espanyol no publica, s'incompleix la llei: "En cap cas aquesta autorització prevista pot comprendre un inexistent judici de “viabilitat” jurídica de la publicació, noció indeterminada i que no està prevista normativament. Aquesta autorització constitueix un acte reglat i degut per llei, i la negativa o el retard a atorgar-la constitueix una vulneració de l'ordenament jurídic contrària al principi de legalitat".
I si es manté el bloqueig?
D'altra banda, si el govern de Mariano Rajoy manté la negativa a fer la publicació, el president Quim Torra demanarà mesures cautelaríssimes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per "protegir els drets polítics" dels consellers. La Generalitat com a tal no pot emprendre accions legals fins que s'aixequi l'aplicació de l'article 155.
L'informe avisa que com a conseqüència del 155 és el govern espanyol qui ha d'autoritzar qualsevol publicació al 'Diari Oficial de la Generalitat', la qual cosa tanca la porta a la possibilitat que Torra ho ordeni malgrat el veto de l'Estat. Ara bé, adverteix: "L'autorització comporta un control merament formal i constitueix un acte degut i reglat". I afegeix: "En cas que no s'atorgui o que es denegui expressament, els òrgans que han d'autoritzar la publicació del decret incorren en un incompliment que és contrari a l'ordenament jurídic i, per tant, susceptible de control judicial".
Tampoc descarta interposar una querella per prevaricació contra el president espanyol, ja que creu que després del dictamen la Moncloa no té marge per no publicar els nomenaments al 'Diari Oficial de la Generalitat'.
En un comunicat, el Govern afegeix que Torra remetrà el dictamen al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
La petició de Torra
Malgrat que el Parlament va elegir Quim Torra com a president i aquest va signar el nomenament dels seus consellers, la formació del Govern es manté bloquejada per la negativa del govern espanyol a publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) la designació de presos i exiliats com a membres del Govern. Dimecres el president Torra va decidir ajornar la presa de possessió prevista a l’espera d’un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, un òrgan consultiu que l’assessorarà sobre quines sortides hi ha davant el posicionament de la Moncloa, que, lluny de rectificar, s'ha refermat en el veto als consellers presos i exiliats.
Davant del bloqueig, Torra va optar per estudiar possibles respostes. En un comunicat, va anunciar la sol·licitud d’un dictamen jurídic sobre els escenaris que s’obren davant la decisió del govern espanyol. També va recriminar a l’Estat que no hagi contestat a la carta del secretari de Govern, Víctor Cullell, al seu homòleg en què l'instava a autoritzar els nomenaments dels consellers o, en cas negatiu, explicar amb quina base legal veten Josep Rull, Jordi Turull, Antoni Comín i Lluís Puig. Amb la petició del dictamen, el president vol determinar les opcions que té davant del bloqueig: si pot autoritzar ell directament la publicació dels nomenaments al DOGC davant la “deixadesa de funcions” de la Moncloa; si els consellers presos i exiliats poden prendre possessió a distància, o si pot emprendre accions legals contra l’executiu de Mariano Rajoy.